tisdag 9 december 2014

Bra artikel av Alliansledarna på DN Debatt dn.se/debatt om att göra det möjligt för minoritetsregerande.
Det var möjligt innan S och Sd ändrade praxis genom att bryt ut delar av alliansbudgeten om brytpunkten för statlig skatt för ett år sedan. Nu ska vi göra det möjligt igen genom att stå fast vid denna tidigare praxis. Och kanske göra det genom lagstiftning i riksdagsordningen. Det borde räcka med politiska överenskommelser, men efter det som skett är det bäst med lagstiftning.
Vi vill göra upp före extravalet säger Alliansledarna, Anna Kinberg Batra, Annie Lööf, Jan Björklund och Göran Hägglund.

Det betyder att den tidigare praxisen om val av statsminister också lagfästs: Om Alliansen inte kan bilda regering så lägger man ner sina röster om talmannens förslag till statsminister följer det parlamentariska läget och det är troligt att regeringen kan få igenom sin budget och ekonomiska politik.

Bra, men två synpunkter
Tycker inte riktigt om att "Vi har öppnat upp för samtal med de rödgröna partierna". Bättre att säga oppositionen. Centern är ju det gröna originalet i politiken.
Det andra är att förslaget och en uppgörelse kan komma att uppfattas som att man direkt vill "sätta dit" Sd inför ett val. Det kan göra att de ökar ännu mer och det vore inte bra. Här måste vi hitta goda argument och agera gemensamt från regeringen och Alliansen.
För övrigt går jag nu igenom lite material inför KOMPASS styrelsemöte i morgon i Märsta.

Inga kommentarer: