lördag 27 december 2014

Bra uppgörelse i dag om Nej till Nyvalet, men vägen dit blir politisk historia.
Det var kanske inte halt oväntat. Nu har "hemliga" förhandlingar förts sedan 17-18 december. Enligt Annie Lööf på presskonferensen i dag var det Stefan Löfven som tog initiativet. Alliansen har ju föreslagit samma sak under lång tid nu senast den 2 december efter Löfvens besked samma dag om Nyvalet. Den 9 december hade Alliansen en artikel på DN Debatt med samma innehåll och förslag till överläggningar om hur vi ska regera med minoritetsregeringar. Ingen reaktion på den artikeln mer än ilska från Löfven vad jag minns.

S har fått ge vika mest och i stort går man tillbaka till den uppgörelse som gällde innan S och Sd spräckte den med utbrytningen av brytpunkten ur Alliansbudgeten där man sa nej till lägre statsskatt.
Detta ska i fortsättningen inte vara tillåtet. En minoritetsregering ska som tidigare kunna få igenom sitt var av statsminister, där det största blocket regerar. Regeringen ska också kunna få igenom sin budget för att styra landet. Det blir alltså ite möjligt att göra som Sd gjorde när man stödde Alliansens budget.

Vad är svagheten med decemberöverenskommelsen? Risken för ökad blockpolitik är uppenbar liksom kritiken not att uppgörelsen är odemokratisk och bara är till för att stoppa Sd.
Så är det också och Sd kommer därför att nu gå fram ännu mer, men de kan de inte utnyttja på kort sikt eftrsom det nu inte bli något Nyval. Det är långt till 2018 ....
För övrigt har jag nyss köt en knapp mil på skidor i ner mot Bruksvallarna, mn det var lite väl kallt med 21 grader...Nu blir det varmare i bastun.

Inga kommentarer: