tisdag 30 december 2014

Fler synpunkter på Juluppgörelsen med mina kommentarer
1. Maktförskjutning från riksdag till regering? Ja, så kan det bli, men det beror också på hur riksdagen reagerar t.ex på att budgeten fylls med frågor som normalt borde läggas fram i separata propositioner. Lägger man in löntagarfonder i budgeten spricker nog uppgörelsen....
2.Inga fler gemensamma Alliansbudgetar före 2018? Allianspartierna bör lägga fram egna budgetförslag. Det är naturligt att det är partierna som tar fram budgetar, inte Alliansen. Det är också viktigt att Centern och andra Allianspartier får profilera sig och utveckla sin politik självständigt. Blockpolitiken har fått tillräckligt. Det har jag också uppfattat att Alliansen sagt, dvs att man bara skulle lägga fast en gemensam budget nu efter valet och sedan igen inför nästa val men däremellan med egna budgetar.
3.Uppgörelsen stärker vänstern? Nej, det är inte givet. Visst behövs vänstern i regeringen för att få ett bredare underlag i riksdagen, men det stärker bara vänstern så länge Alliansen går fram med gemensam budget.Gör man inte det minskar vänsterns inflytande radikalt. Ytterligare ett argument för egna budgetar alltså.

Tror inte heller att Löfven vill gå till historien som den statsminister och S-ledare som lyfte in Vänstern i stugvärmen. Tror inte heller att S fackliga finansresurs LO går med på det och då blir det som LO säger. Tror inte Löfven vill få kritik för vänsterstyre om han ska ha en chans att bli omvald 2018. Han har ju själv talat om samarbete med Mitten. Nej, Jonas får finna sig i att ligga rätt ensam ute på vänsterkanten med visa väl genomtänkta undantag.
För övrigt har Sonja och jag nu tagit en solpromenad upp mot lägderna i söder och nu ska jag föra över info från årets till 2015 års almanacka. Det tar en liten stund.

Inga kommentarer: