måndag 29 december 2014

Några synpunkter om Juluppgörelsen, Julöverenskommelsen, decemberuppgörelsen. eller varför inte bara Julmötet 
Julmötet är i huvudsak bra för Sverige. Det var redan min första kommentar. Men den blir inte bra av sig själv om inte de sex ingående parterna ser till det. Här kommer några snabba reflektioner på vad som är bra, mindre bra och rent av dåligt, där resultatet naturligtvis beror på hur parterna hanterar uppgörelsen.
1. Sd blir det enda oppositionspartiet har Sd sagt länge och säger det nu ännu mer. Regeringen och Alliansen flyter ihop och vänstern är ju hårt knuten till regeringen. Delvis rätt men Sd:s tal om nyvalet som ett enda stort "invandringsval" är nu borta. Bra. Men alla partier måste tala om frågan och komma med förslag på framförallt en bättre integration.
2. Mikael Odenberg har en genomarbetad analys på dn.se/debatt i dag med med många kritiska poänger.Ett demokratiskt och parlamentariskt nederlag skriver han. Alliansen ger upp sitt inflytande under hela mandatperioden, en villkorslös kapitulation. Om "S föreslår löntagarfonder i budgeten" så har Alliansen förbundit sig att inte stoppa det. Nja, inte alls. Att stödja budgeten är inte detsamma som att instämma i den. Här missar Odenberg.Stödet är formellt för att kunna regera. Kritik både kan och ska ges. Men visst blir det underligt att inte stödja det egna budgetförslag som under månader arbetat med att ta fram....om det skulle vara en risk för att det går igenom....Men om Allianspartierna lägger egna budgetar behöver man inte lägga ner sina röster.
3. Vänsterpartiets roll stärks säger Ulf Adelsson, Odenberg mfl. Ja, Löfven måste ha med V i budgetuppgörelser för att bli större än Alliansen. Men om Alliansen inte lägger fram någon mer gemensam budget då faller hela resonemanget.Det är väl också det troliga de närmaste åren men där Alliansen återkommer med en gemensam budget 2018. Egna budgetar tycker jag är självklart.. Vad ska man annars med olika partier till...? Alliansen är inget parti. Centern ska lägga fram egna budgetförslag. Att V fått igenom en massa "dumma" förslag kan tvärtom bli ett bra argument för Alliansen i nästa valrörelse.
Visst, det är underligt att inte stödja sin egen budget, men poängen med uppgörelsen är att det ska gälla ömsesidigt. S ska göra likadant om det blir en Alliansledd minoritetsregering.
Här är en av vinsterna med uppgörelsen och förutsättningen för att styra landet.
4. Oppositionen lägger sig platt  "och spelar död". Riv upp Övernskommelsen, skriver flera företrädare för Moderata studentförbundet svd.se/brannpunkt.
En hård intern kritik kan bli jobbig för en nytillträdd partiordförande som AKB. Men stödet ute i landet för uppgörelsen är stark så...
5. Blockpolitiken stärks. Ja om inte Centern och andra partier inser risken kan det bli så, men vi medlemmar i Centern ska se till att det inte blir fallet.
För övrigt är det Löfven som måste visa regeringsduglighet och oppositionen som ska visa på bättre förslag.  - så enkelt är det. 

Inga kommentarer: