tisdag 27 februari 2018

 Kinas diktatur oroar. Xi Jinping behåller all makt så länge han lever. En farlig utveckling i en alltmer orolig värld.
Det skulle aldrig hända igen efter Mao Zedong, men nu har det hänt i all fall.. Han är nu diktator på livstid. President, premiärminister, arméchef. De femåriga mandatperioderna  ersätts nu med diktatur livet ut. En kommuniststat. Skulle inte kommunismen se till folket, lyssna. Nu blir Kina som Nordkorea. Hela diktaturen bygger på "Jag bestämmer" oavsett område, tid,pengar. Går någon emot Xi så är det ett brott, eftersom personen utmanar partiet. Politiken handlar om övervakning, kontroll och dödsstraff för oliktänkande.

Kinas roll i världem blir också allt mer utmanande som kinesiska Geelys köp av aktier i Mercedes och lastbilsföretaget Daimler i går.
75 miljarder kostar det. Småpengar för världens rikaste diktatur. Konkurrensen mot Volvo ökar där Geely förra året köpte Christer Gardells aktier för 32 miljarder. Kina köper, eller arrenderar hamnar i hela värden för att stärka sina handelsförbindelser. Lycksele gick om intet, men på Sri Lanka har man tagit över den största hamnen. Kina köper inte bara produkter. Kina köper makt och inflytande i världen.Se upp, ordentligt.

Och Kd och Ebba Bussh Thor blir alltmer desparat och nu ska man göra som Alf Svensson 1998 och tala om "etiskt  modersmål" i Sverige.
Jag säger "lycka till" och menar nog något annat och tror att det blir så också. Bert Karlsson kommer  att se till det.

Inga kommentarer: