torsdag 1 februari 2018

Polischefen Dan Eliasson får avgå, risken är för stor inför valet. S ska satsa på hårdare tag mot brott och då går det inre att ha en misslyckad polischef kvar.
Det kommer ändå att bli jobbigt för S är att han flyttas från en generaldirektörspost till en annan och det är inte första gången för Dan Eliasson.  Statssekreterare (S),Försäkringskassan, Migrationsverket har han med sig i bagaget och nu blir han generaldirektör på MSB, Myndigheten för Säkerhet och Beredskap. Det kommer nog också att höras i valrörelsen. Inte snyggt, säger jag.

Det mycket positiva i klimatdebatten är att företagen tycks satsa nästan mer än politiken på att minska utsläppen och visa framfötterna. Det är både roligt och föredömligt.
Ett antal stora industriföretag som SSAB, LKAB, Vattenfall och Hybrit skriver i dag på dn.se/debatt att de ska sänka Sveriges CO2 utsläpp med 10 procent. Stål ska tillverkas med vätgas i stället för fossilt kol. Verkligen positivt att de svenska företagen går före.

EU vill utvidgas med sex balkanstater om bara staterna följer vad EU kräver om rättssäkerhet, yttrandefrihet mm.
Det handlar om Serbien, Montenegro, Makedonien, Kosovo, Albanien och Bosnien-Hercegovina. De två förta har redan börjat förhandla, Albanien och Makedonien är så kallade kandidatländer och Bosnien-Hercegovina har inte uppnått kandidatstatus än.

Mycket positivt säger jag som sa Nej till svenskt medlemskap. Men här är det viktigare än någonsin att alla krav uppfylls så det inte blir fler Rumänien, Ungern och Tjeckien som inte vill uppfylla kraven på att t emot flyktingar.

Ryssland och Putin har redan visat att man vill stoppa en EU-utvidgning österut, men det ska vi inte bry oss om. EU-samarbetet har mer att ge än Ryssland och det är bra för hela Europa och världen, inte minst efter balkankrigen.


Inga kommentarer: