söndag 8 mars 2009

EU - Ett bygge som knakar..
sätter DN på sin rubrik om EUropapessimismen som gror under den ekomiska krisen. Kommer EU att hålla för påfrestningarna? frågar tidningen. Det är en dum fråga. Det är frågan som en åskådare ställer. Kommer det att hålla? Ja, det håller om EU ägnar sig åt samarbete och inte statsbygge. Kanske kan krisenrent av vara nyttig.
Den gamla ryggraden verkar knäckt, säger EU-krönikören Rolf Gustavsson i SvD. Samma svar där.Det är ju vi som ser till vad EU blir, eller inte blir. Stoppa Lissabonfördraget med alla planer på en EU-president, en EU-utrikesminister, mer makt till alla EU-institutioner, inte minst EU-domstolen, fler majoritetsbeslut, EU-armé och..... Kanske är det verkligheten som själv sätter gränserna nu när kriserna står inför dörren. Bra, men det vore mycket bättre om EU-kramarna själva insåg hur fel utvecklingen mot en EU-stat är.
Jag vill inte att det goda EUropasamarbetet skall raseras för att vissa vill göra EU till ett Europas Förenta Stater.

EU skall driva på för mänskliga rättigheter i hela världen
Det är EU:s vikigaste uppgift. Det behöver man ingen president för. De tyngsta besluten är sådana som tas i konsensus - inte där enskilda länder blir överkörda. Riksdagsmannan Sven Bergström ( c ) skall ha en eloge för sitt trägna arbete för mänskliga rättigheter i Kina och Tibet.
Här kan ett enigt EU som vågar säga ngt verkligen göra skillnad.

Inga kommentarer: