onsdag 4 mars 2009

Utmanande toppchefslöner blir kvar?
Precis som jag skulle skriva om de 250 Volvochefernas bonusar hörde jag på radion att det nu är nya bud. Bra tänkte jag men imagen och moralen är väl redan kraftigt sargad. Om övriga toppchefer i andra företag har jag inte hört något, det som SvD är full av på ettan och på Näringsliv. "Toppchefer säger nej till att sänka löner". "Sänkt lön - Nej tack".Usel omvärdsanalys. Ingen alls. Så utmanande. Särskilt nu när IF Metall verkligen bjuder till...
Klart att s kampanjar. Men lite haltande blir det med fackföfrening och parti kluvna.
Och vad skall regeringen säga, göra, prata om...? Jag tycker inte det vore fel att kräva återhållsamhet med bonus och topplöner. Det är inte att lägga sig i förhandlingar. Det är att ha en human, begriplig och för de flesta fullständigt naturlig politisk ståndpkt.

Europa utan ledning..
säger miljöpartisen, förre tyske utrikesministern och numera kolumnisten Joschka Fisher i dag i en ledare signerat DN. Om man börjar tumma på den inre marknadens regler, och på Maastrichtkriterierna för euron om överskott, nivåer för statsskuld mm då är man illa ute. Är man det redan när det rika väst med Tyskland och Frankrike i spetsen säger nej till att hjälpa Lettland, Polen och Ungern...?
Men Joschka Fischer är opålitlig. Det var han som talade om Europas Förenta Stater under sin tid som utrikesminister och det är han nu som talar om att räddningen skulle vara "En europeisk ekonomisk regering". Nej det är inte räddningen. För hårda regler som pressar länder till överstatliga beslut när det handlar om deras och deras befolkningars överlevnad kan i stället vara det verkliga steget mot undergången.

Inga kommentarer: