tisdag 31 mars 2009

Obama på rätt väg
Det är mycket inspirerande att följa Barack Obama. Han är på rätt spår med det mesta. Inför G 20 mötet gör han allt för att tona ner skiljaktigheter och vill skapa goda relationer med Europa, Ryssland, Kina, Mellanöstern och länder som Turkiet, Irak och Iran. Det är beundransvärt och precis vad man bör förvänta av en amerikansk ledare. Detta dock med ett undantag. Det är fel trategi att sända mer trupper till Afghanistan. Där finns inga slagfält. Där vinner man inga militära segrar. Afghanistan kan bli ett nytt Vietnam. Fortsätt och utöka den civila satsningen i stället på demokrari, handel, utbildning. Är det ingen som kan säga det till Obama. Hillary Clinton?

Jean-Claude Juncker - framtida EU-president?
Nej, vi ska inte ha någon EU-president. Det leder EU på fel väg mot en EU-stat som skapar fler problem än den löser. Att på samma gång stärka alla EU-institutioner och tillskapa en särskild EU-utrikesminister ökar kaftigt EU:s makt på medlemsstaternas och de enskilda medborgarnas bekostnad. Det förstärker maktinstrumenten men försvagar naturligt samarbete.
Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker kan bli den första EU-presidenten säger DN i en artikel i dag. Om det nu går så illa att Lissabonfördraget blir verklighet, så skall det ändå sägas att han skulle bli en utmärkt sådan företrädare. Jag fick under mina år i Bryssel tillfälle att både träffa, lyssna och följa honom. En utmärkt samarbetsperson. Ingen krigsherre.
Men tänk motsatsen . Att någon med starka personliga ambitioner och nära till avtryckaren med ett militärt starkt EU får en sådan position?

Inga kommentarer: