tisdag 31 mars 2009

Obama på rätt väg
Det är mycket inspirerande att följa Barack Obama. Han är på rätt spår med det mesta. Inför G 20 mötet gör han allt för att tona ner skiljaktigheter och vill skapa goda relationer med Europa, Ryssland, Kina, Mellanöstern och länder som Turkiet, Irak och Iran. Det är beundransvärt och precis vad man bör förvänta av en amerikansk ledare. Detta dock med ett undantag. Det är fel trategi att sända mer trupper till Afghanistan. Där finns inga slagfält. Där vinner man inga militära segrar. Afghanistan kan bli ett nytt Vietnam. Fortsätt och utöka den civila satsningen i stället på demokrari, handel, utbildning. Är det ingen som kan säga det till Obama. Hillary Clinton?

Jean-Claude Juncker - framtida EU-president?
Nej, vi ska inte ha någon EU-president. Det leder EU på fel väg mot en EU-stat som skapar fler problem än den löser. Att på samma gång stärka alla EU-institutioner och tillskapa en särskild EU-utrikesminister ökar kaftigt EU:s makt på medlemsstaternas och de enskilda medborgarnas bekostnad. Det förstärker maktinstrumenten men försvagar naturligt samarbete.
Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker kan bli den första EU-presidenten säger DN i en artikel i dag. Om det nu går så illa att Lissabonfördraget blir verklighet, så skall det ändå sägas att han skulle bli en utmärkt sådan företrädare. Jag fick under mina år i Bryssel tillfälle att både träffa, lyssna och följa honom. En utmärkt samarbetsperson. Ingen krigsherre.
Men tänk motsatsen . Att någon med starka personliga ambitioner och nära till avtryckaren med ett militärt starkt EU får en sådan position?

måndag 30 mars 2009

frihet åt Dawit Issak
Det är ett nederlag för världssamfundet att inte Dawit Isaak frigivits. Han fängslades 2001 och har i dag suttit 2745 dagar i fängelse. Press- och yttrandefrihet saknas i Eritrea och världen verkar inte ha tillräckliga muskler eller verktyg att få honom fri. Sverige måste försöka alla vägar genom FN genom EU. Om inte Dawit Isaak frigivits innan Sveriges ordförandeskap i EU måste Reinfeldt använda sin och hela EU:s auktoritet för att få honom fri. Hans sak måste bli en politisk fråga om mänskliga rättigheter, precis vad det handlar om.
Går inte detta så får EU driva frågan vidare i FN och sätta press på diktaturen. Världssamfundet kan inte bara reagera utan måste agera.

Marknadsplats Värmdö
För några veckor sedan talade jag, som ansvarig politiker i Värmdö för företagar- och näringslivsfrågor, om vikten av lokala möte med företagarna i Värmdö, inte minst småföretagen och enmansföretagarna. På mötet deltog Sofia Cerne som driver företaget Kerasos. Direkt på mötet föreslog hon att hon skulle kalla till ett första möte om idén. Det har hon nu gjort på Galleri Tillfället i Mölnvik och drygt 30-talet företagare infann sig för att informera, byta åsikter och göra affärer. Fantastiskt roligt och vi beslöt i dag att det skall bli en fortsättning. Extra roligt att kommunens näringslivsråd fick träffa företagarna eftersom vi förlagt vårt möte till samma lokal. Inte minst roligt att det var många kvinnor.

söndag 29 mars 2009

Utvidgning ja - Lissabonfördrag nej
Det är inte bara på Irland utan också i Tyskland, Österrike och i EU:s ordförandeland Tjeckien som Lissabonfördraget skapar peoblem. Enkelt uttryckt. Fördraget ökar kraftigt makten till alla EU:s institutioner, EU-kommissionen, EUropeiska rådet, med en vald president och utrikesminister, EU-domstolen och EU-parlamentet. Jag tror inte att så många har tagit sig tid att läsa fördraget, men gör man det så kommer man att upptäcka samma sak som jag. En kraftig försskjutning av makten från medlemsländerna till EU:s institutioner. Det är kontraproduktivt och skapar mer motsättningar än det löser problem.
Under min tid i EU-parlamentet var jag motståndare till turkiskt medlemsskap i EU och mycket tveksam till medlemskap från länder och regioner som befann sig i krig på Balkan. Tro det eller ej men jag har ändrat uppfattning för ganska länge sedan. I dag kan ett land som Turkiet bli en brygga mellan Europa och muslimska länder. Det är något mycket positivt. Det kommer också att ställa större krav på Turkiet i sin realtioner till kurder och andra minoriteter.
Utvidgning med nya medlemsländer försvårar också bildandet av en superstat. Lisabonförderaget behövs inte alls för att ta emot nya medlemmar. Det går alldeles utmärkt med nuvarande fördrag.

Heja Ankersjö
Heja Per Ankersjö som i dagens DN talar om att han vill utreda spårbilar som sammanbinder universitetsområdet och studentbostäder med det blivande campuset vid Albano och Tekniska högskolan. Det är precis på sådana områden som spårbilar lämpar sig bäst. Vem kommer först
Värmdö eller Stockholm? Eller Södertälje, Åre, Uddevalla, Uppsala, Sigtuna...KOMPASS har i dag kontakt med drygt 20-talet kommuner som prövar att satsa på spårbilar. Välkommen Stockholm.

För övrigt skall jag och Sonja nu gå hem till Sussilull och Sussilo - Sara och Hanna - som nu ökat från strax under två till 2,5 och 2,6 kilo på fem veckor. Vi har också med oss några små presenter från Loffe i Lofsdalen...

fredag 27 mars 2009

Försiktigt positiv till avreglering av SJ monopol
Ett intressant men lite vågat förslag från regeringen och Åsa Torsensson om avreglering av persontrafiken och borttagande av SJ:s monopol. SL har ju för länge sedan upphandlat persintrafiken i Stockholmsregionen och det går nu bätttre och bättre med allt fler nöjda resenärer. Regeringen bör ta del avden process vi genomfört i Stockholms läns landsting. Det är inga enkla åtgärder.SJ-ordföranden Ulf Adelsson och facket pekar på några problemt.ex att operatörernas tidtabeller är samordnade och att vi inte tappar kontroll över våra gemensamma investeringar. Införandeprocessen är därför helt avgörande. Hellre bra än snabbt i detta fall, men att testa med avregleringar i mindre skala under sommaren verkar vara ett bra sätt att stegvis öka konkurrensen.
Jag hoppas att regeringens tydliga satsning på kollektivtrafik skall avsätta sig också i att ställa sig positiv till modern miljövänlig transportteknik som spårbilar. Ett utmärkt komplement till tåg som skulle öka kollektivtrafikresandet, spara energi och minska påverkan på miljön och klimatet. Men jagär inte orolig. Mina känselspröt säger mig att det kommer....

Vad tycker du om kärnkraften?
Har fått några frågor om detta vid sidan av bloggen men från läsare av den. Nej, jag har inte ändrat uppfattning om kärnkraften. Den skall avvecklas. Men jag har försäkt se det positiva i regeringens storsatsning på alternativen som jag hoppas gör kärnkraftgen onödig, olönsam och obehövlig. Då kan de reaktorer vi har i dag rent av kan avvecklas så som tänkt när de tjänat ut. Både regering och opposition bör här noga lyssna på opinionen som tydligt sätter förnybara alternativ före kärnkraft. Då blir det ingen kärnkraft. Kärnkraften har ingen framtid och viskall göra allt vi kan för att satsnigar på förnybara och långsiktigt hållbara energikällor skall göra den onödig.

onsdag 25 mars 2009

Wanjaturerna fortsätter
Det är alltid trist att se ett mediadrev som fått upp vittring på sitt byte. Allt hade kunnat undvikas om Wanja Lundby-Wedin först kollat ordentligt vilka avtal om bonusar hon medverkat till innan hon så hårt kritiserade näringslivets omoral. Om hon inte kommer ihåg i detalj vad hon skrivit under eller gått med på så har hon ju massor med folk runt omkring sig som kan göra research åt henne så hon blir uppdaterad. Nu blir i stället kritiken mot henne och de 24 styrelseuppdragen ännu hårdare. Är det inte för mycket? Klarar hon verkligen av det? Grundlurad får man inte bli som styrelseledamot. Vem gav henne detta råd...?

Maud måste undvika samma problem
Precis som jag sa i går i bloggen måste regeringen med Maud i spetsen, som har fört regeringens talan, nu göra allt för att undvika att falla i samma grop som Wanja och socialdemokraterna. Det är rätt beslut att sätta stopp för stattliga bonusar till chefer. Här hade Maud för bråttom i sina positiva utalande för bonusar. Men det ställer ännu större krav på den som stoppar bonusar att inte lönerna i stället blir oacceptabelt höga eller att näringslivets fingerfärdigheter på dessa områden hittar nya utgångar. Fredrik Reinfeldt måste nu sätta till en alldeles speciell bevakning på detta område för att förhindra detta. Varenda journalist kommer att leta efter misstag....

Stoppa friskolornas vinster
skriver ordföranden i Lärarnas riksförbund Metta Fjelkner i dag på DN Debatt utifrån en väljarenkät. Ja, det var väl väntat. Obegripligt att frågan inte kommit upp tidigare. Friskolornas vinst skall återinvesteras i skolverksamheten eller gå tillbaka till kommunen. Det är ingen kritik mot friskolorna som sådana, bara att det skall gälla lika villkor mellan olika skolformer. Resurser som finns i skolsystemet - det kommunala eller privata - skall användas för att höja kvaliteten i skolan.

För övrigt håller det vackra vädret i sig i Lofsdalen. Sol, nysnö och minus tretton grader kallt i morse. Nu har vi åkt färdigt för i dag.

tisdag 24 mars 2009

Wanja i blåsväder
Det är inte särskilt genomtänkta svar vi får från LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin i TV-rutan och dagspressen. Först var det näringslivet som ville en massa saker i AMF-styrelsen som LO tydligen inte kunde säga nej till. Sedan var det tyst och Wanja var oåtkomlig flera dagar. Efter det kom islossningen med att jag har tagit del av men "inte förstått". Vad skall man tro?Från socialdemokraterna och Mona Sahlin är det dödstyst. Vore väl på sin plats med ngt uttalande om förtroende och moral i detta s-haveri. Fackets folk knyter näven i byxfickan än så länge men när det börjar lossna där då sitter Wanja och andra LO-toppar löst.
Trist eftersom det är näringslivet som har det största ansvaret för bonussystemen och de dubbla lönerna och det är där kritiken borde sättas in som hårdast.Men när man vill famställa sig själv som mycket bättre men inte är det då drabbar det desto hårdare.
Bra förslag från regeringen också i rätt tid. Men nu gäller det att leva upp till detta både vad avser löner och bonusar. Annars väntar en ännu högre opinionsvåg om man vill vara bättre men inte når upp till det...

För övrigt är det fantastisk vinter i Lofsdalen med flera decimeter nysnö, sol och 8-9 grader kallt. Sonja och jag har tagit vara på dagen och kört i alla backar. Sitter just nu i ett litet IT-rum bredvid after ski och knappar på tangenterna.

måndag 23 mars 2009

Magplask om kräkraften från oppositionen
Det kan var och en se. Inte bara i rubriken. Kärknraften avvecklas när det finns ersättning.Vilket tydligt politiskt förslag. Massor med ord. Massor med procent och årtal. Massor med löften åt alla håll samtidigt. Kärnkraften skall avvecklas ja, men inte förrän det går.... Och inte ett enda förslag på styrmedel som leder fram till avvecklingen, minskade utsläpp av CO2 och övriga klimatmål.
Mediakonsulterna har talat om för s-ledningen att dom måste komma med egna förslag och inte bara kritisera regeringen. Då skriver man en till intet förpliktande ordvals, bara för att ha gjort ngt....Inte mycket att komma med.
Centern måste nu se till att Allianskraven på förnybart blir verklighet så fort som möjligt.Då beövs ingen kärnkraft. Det retar mig att det också kan rädda oppositionen från att ge besked...

För övrigt befinner jag mig nu i Lofsdalen med julväder och nysnö utanför fönstret sedan ett dygn.
Backen blir svårt, ser ingenting. Nu blir det en skidlöparrunda i spåret i stället.

lördag 21 mars 2009

Balanserade stimulanser från EU
Jag tycker det var mycket balanserade ekonomiska stimulanser från EU- toppmötet. Elkabel till Baltikum, gasledning från Norge och vindkraftspark utanför Trelleborg är ju mera långsiktiga förslag. Förstår dock inte riktigt varför EU skall lägga sig i energiförsörjningen i varje land. Det är en nationell fråga vilka energiformer varje land väljer. Bra å andra sidan att detta är gjörs för att minska Europas energiberoende till Ryssland.

Fryslöneracet
Om racet ner mot frysta löner finns en del att säga. Wanja Lundby-Wedin har många frågor att besvara. Frysracet är rätt gjort även det luktar oppurtunism från många håll. Men ett sansat stopp för påslag vinner f0lkligt stöd.

En pratglad och aktiv distriktsstämma
En pratglad och aktiv distriktsstämma genomfördes under lördagseftermiddagen på Clarion Hotell vid Skanstull. En rejäl debatt om EMU och distriktsstyrelsens förslag att hålla en ny folkomröstning om EU före utgången av 2014. Dete är ingen bra idé. Det blir skott mot öppet mål flera år framåt i tiden. Det räcker med helomvändningen om kärnkraft. Vi har inte råd med en till. Lars Carlssons reservation om att inte nu binda sig för en ny folkomröstning förlorade voteringen knappt mot distriktsstyrelsen, men hade det varit omröstning direkt utan föröksvotering kunde det lika gärna ha blivit tvärtom.
Roligt att mina motioner om spårbilar och stöd till enmans- och småföretagen bifölls. Det är vinn-frågor för centern.

För övrigt så har Sonja och jag just kommit hem från Åsas födelsedagsfest. Det var det tredje i rad. I förrgår blev Susilull och Sussilo - eller Sara och Hanna en månad, i går fyllde Emma tre år och tre månader och i dag fyllde Åsa 36. Det blev tre nya visor.

fredag 20 mars 2009

Avvakta med nya finanspaket - men stöd kommunerna
Sverige och regeringen ligger helt rätt i sin syn på återhållsamhet med nya stimulanspaket innan man sett hur de stora insatser som redan satts in har verkat. Så ser bilden ut i EU också efter gårdagens toppmöte om finanskrisen och ekonomin. Nya insatser som skapar budgetunderskott och ökade skatter och räntor kan öka arbetslösheten och förvärra krisen.
Tycker dock att regerignen skall komma med ett välavvägt stimulanspaket till kommuner och landsting. Det kan direkt hindra ökad arbetslöshet och är också politiskt rätt.

Bra spårbilskonferens i Haninge
Kommer precis hem från en bra spårbilskonferens i Haninge som Raymond Svensson har arbetat för och som Haninges utvecklingsdirektör Martin Ragnar mycket förtjänstfullt höll i.
Jag informerade om KOMPASS och Magnus Hunhammar talade om internationella och nationella planer på spårbilar. Ingmar Andréasson, en mycket kunnig professor på KTH beskrev var spårbilen bäst behövs, som matartrafik till pendeltågsstationer, t.ex i Haninge, flygplatser, marknadsplaser, universitet och som infartspendel från förorter till centrum. SIKA med Joanna Dickinsson och Patrik Wirsenius avslutade dagen med sina visioner om en spårbilsring runt Stockholm och spårbilar i Södertälje.
Spårbilen kommer och nu handlar det om att få fram den första pilotbanan. Det vet regeringen också...

torsdag 19 mars 2009

För många bud om kommunpengar
Nu är det för många olika bud om kommunpengar - eller inte kommunpengar. I budgetförhandlingarna ser det ut som om de fyra Alliansföreträdarnas ekonomisk -politiska talemännen säger nej. Det tycker inte att det finns ngn anledning att öka på anslagen till vård. skola., omsorg för innevarande år.
Finansminister Anders Borg har sagt att det kommer pengar i budgeten och statsministern har med en lägre profil sagt att när budgetförhandlingarna är klara får vi se....
Det ger ett dåligt intryck i en viktig fråga för många kommun- och landstingspolitiker och det ger ett dåligt intryck hos medborgarna. Ge ett besked som gäller.

För övrigt har jag varit hos flickorna i dag och sjungit på deras 1-månads födelsedag. Jag fick inte döpa dem till Sussilull och Sussilo men jag kunde i alla fall skriva en visa på den melodin.
Fafars visa om "Flickorna från Hagaberg".

Den 19:e i månaden halv nio ungefär
Vi är i februari dom är lika såsom bär.
Då kommer de små flickorna tillsammans båda två
Där står vj bakom glaset, ja vi har just hälsat på

För det är flickorna från Hagaberg som nu har blivit tre
Lilla Emma har fått syskon, vi vill alla flickor se
Ja, det är flickorna från Hagaberg, som lyser upp vår dag
Säger mamma, säger pappa, säger ni och säger jag

Nu har det gått en månad och dom växer sakta opp
Vi räknar varje gram som kommer till i deras kropp
Och Emma får va hemma nu så mycket som hon vill
Nu höjer vi ett glas och önskar alla lycka till

För de är flickorna från Hagaberg som nu har blivit tre
Lilla Emma har fått syskon, vi vill alla flickor se
Ja, det är Emma, Sara, Hanna som nu lyser upp vår dag
Säger, mamma, säger Pappa, sänger ni och säger jag

onsdag 18 mars 2009

Regeringen och Reinfeldt vinner
Det är ingen tvekan om att Alliansregeringen och särskilt statsminister Fredrik Reinfeldt stärkt sin ställning och oppositionen samtidigt tappat mark. Fötroendet för Reinfeldt är stort och stigande. För Mona Sahlin är det litet och sjunkande. Maud Olofsson har också gått om Mona Sahlin i förtroendet bland väljarna och det stärker centern. Reinfeldt var också klart bäst i debatten i går kväll med Mona Sahlin i K-G Bergströms sista Rakt på.
Under vår, sommar och höst kommer regeringen att få massor av möjligheter att ytterligare stärka förtroendet, inte minst Reinfeldt och centern med Maud, Andreas, Åsa och Eskil i huvudroller inför klimatmötet Cop 15 i Köpenhamn.

K-G Bergström slutar för tidigt
Det tycker jag. Alldeles för tidigt. Han har mycket kvar att ge. K-G är den mest respekterade politiska journalist vi har i Sverige. Alltid påläst, alltid hantverkskunnig, alltid integritet. Jag minns honom från Norrlands nation under studietiden i Uppsala. Jag tror det var statskunskap vi läste. Han gjorde avtryck redan då och sedan dess har vi hunnit träffas många gånger både i studion och på jubileumsfester på Norrlands, lite mindre dock nu mot slutet. Synd om både TV och tittarna. Men det är kul att fiska och jaga älg också...

tisdag 17 mars 2009

Ekobanken och JAK medlemsbank -lyfts av finanskrisen
Det är väl inget omedelbart hot mot storbankerna med Ekobankens 3200 kunder men det enorma intresset de senaste månaderna visar misstroendet mot den etablerade bankvärlden.
Det är lite mer än bara ett banklån. Det är kunderna som är ägare. Ekobanken lånar inte upp några pengar själv utan kundernas inlåning finansierar utlåningen. Man blir inte beroende av ngn utifrån, inga aktieägare, ingen storbank, ingen riksbank. Det är också ett mervärde att det banken lånar ut till skall ha ett socialt, ekologiskt eller kulturellt intresse. Det kommer att växa.
JAK medlemsbank är en annan bank med alternativ inriktning. Banken har ingen ränta. En fast avgift för lån och ingen avkastning på insatta pengar. JAK kommer också att växa. Rakt och enkelt.

Intressant Värmdöseminarium om självbyggeri
Också detta är ngt i kanten av det etablerade och konventionella. Att bygga sitt hus själv som småa under 40-50-talen är också ngt som växer. Reidar Persson berättade om detta sociala bostadstänkande som finns i Norge, Tyskland och Storbritannien och som vi nu funderar på att starta i Värmdö. Dtefan Dozzi, Socialnämndens ordförande och Carin Flemström socialchef är de som skall honoreras för idén.
Det kan vara byggande för och av hemlösa, flyktingar, vårdbehövande eller ett alternativ för den enskilde som vill bygga sin bostad själv. Ett samarbete mellan socialnämnd, bygg- och samhällstekniska. Och varför inte ett samarbete mellan flera kommuner? Sätt i gång. Gräv där du står.

måndag 16 mars 2009

Spårbilen kommer - Modern miljövänlig transportteknik
I går och i morse sändes ett litet reportage i TV4 Stockholm om planering för spårbilar i Värmdö och Södertälje. Det är roligt att media börjar intressera sig för KOMPASS och de 10-15 kommuner som nu planerar för spårbilar. Vi ligger långt framme i Värmdö och flera andra kommuner i Sverige gör det också. Det känns också som om frågan är på väg att få fäste högre upp inför bla klimatkonferensen i Köpenhamn i slutet av året. Roligt, sa Bill, just det sa Bu.....

Nej till uranbrytning
Känner mig stärkt och stolt över att så många kommuner med centerledning där projektering pågår för uranbrytning säger nej. I Spetsen finns bla Maria Söderberg kso i Krokoms kommun. "..det är inte någon idé att de är här och letar uran.", säger Maria. Bra sagt.

Produktionsstyrelse i Värmdö
I morse diskuterade Allians för Värmdö och oppositionen med Lasse B, Yvonne B och Mats S frågan om produktionsstyrelse för den egna produktionen i Pro Värmdö och Varmtek. En bra diskussion om mål, syfte, effektivitet, personal- och medborgardialog och inte minst pedagogik ochn kommunikation. Vad skall produktionsstyrelsen göra? Hur är relationen till beställarnämnderna, eventuella jävsfrågor, nämndstorlek mm. Göran Jansson och Lars B hade många goda synpkter. Det borde gå att hitta en gemensam nämnare och få ett beslut till kf den 25 mars för att få i gång en produktionsstyrelse från april och därmed i budgetarbetet.
Det känns som om alla som deltog verkligen söker en gemensam lösning.

söndag 15 mars 2009

Största partiet i Alliansen vinner
Så ser det ut i dagens mätning från SvD/Sifo. Fredrick Reinfeldt har skött den ekonomiska krisen bra. Anders Borg ger oftast ett stabilt intryck. Inga flummare. Inga onödinga över-eller underdrifter. De får människors förtroende. C, fp och kd har svårare att få kredit. Centern går upp lite och det borde vara mer efter goda insatser från Maud. Mona Sahlin vet inte vad hon skall säga och tappar en procent så fort Thomas Östros öppnar munnen. Kristdemokraternas golvning med -1 procent och totalt 3.3 måste Alliansen göra ngt åt om den vill fortsätta regera. Reinfeldt och Hägglund får ta en fika.

Krisen ger gröna möjligheter
är rubriken på en artikel på DN Debatt från s,v,mp oppositionen med Karin Jämtin i spetsen i Stadshuset. Rätt tänkt att utnyttja den ekonomiska krisen för miljö-, energi- och klimatåtagärder, precis som vi gör i Alliansen i Värmdö. Men det är mycket ord och lite konkreta förslag i artikeln. Det verkar mest vara missnöje över att majoriteten fått priset som Europas miljöhuvudstad. Några förslag att ta fast på är dock program för miljöanpassat byggande och klimatneutrala bostadsområden med sopsugar, avfallskvarnar och insamling av matavfall för biogas.

För övrigt åt vi en alldeles utsökt middag hemma hos Kristoffer och Stina på Kungsstensgatan i Stockholm i går. Härlig förrät med rostbröd och skagenröra. En wonderful fiskgryta, allt med gott vitt till och en ostbricka med chèvre, boursin, och andra goda franskostar med rött vin. Och så vann rätt låt i Melodifestivalen också. Heja Malena och tack Stoffe och Stina.
Micke o jag var riktigt bra i dagens tennis, Emma och mamma har varit på barnkalas och flickorna öppnar ögonen och undrar vad det är för gubbe som håller i dom...

lördag 14 mars 2009

SEB havererar
Vem ser? Vem hör? Vem förstår? Hur kan en bank så totalt täppa till öron och ögon och inte se världen utanför? Ett haveri. Men också ett mysterium. Finns det ingen som kan viska till Marcus Wallenberg om han inte förstår själv? Förtroende är något man förvärvar. Det tar lång tid att få men kan raseras på några minuter. Det är precis vad som skett. Staten borde kalla ihop till en förtroendekonferens mellan stat och näringsliv. Inte sätta några löner men visa att frågan måste diskuteras.

Respektera folkomröstningen om euron
Det är väl det minsta man kan kräva av våra riksdaledamöter. Att resptektera folkomröstningen om euron och det beslut som togs om EU-programmet inför EU-parlamentsvalet för bara några månader sedan. Att "vi ser ingen anledning till omprövning av eurobeslutet". Följ partilinjen.

Havsbottnarna i skärgården bättre än väntat - också Torsbyfjärden
Bland alla rapporter om motsatsen är det roligt att läsa en som är positiv om havsbotnarna i Stockholms innerskärgård. Nio av tolv fjärdar har blivit bättre och har nu åter syre på botten.
Det säger forskarna Mikael Malmaeus och Magnus Karlsson vid Miljöinstitutet IVL.
Det gäller också Torsbyfjärden där alla stora Finlands- och Ålandsbåtar passerar och det är inget dåligt besked. Nu är det bara att fortsätta som regeringen föreslog häromdagen med totalstopp för utsläpp från fritidsbåtar, fler marainor med tömningsstationer mm.
Och vi i Värmdö måste påskynda vårt arbete med VA-utbyggnaden och minska utsläppen från våra 15.000 enskilda avlopp. Det är också precis vad vi håller på med i framtids- och klimatberedningen, översiktsplanen mm.

fredag 13 mars 2009

Stödet för vindkraft växer
Det är verkligen roligt att se vad svenska folket tycker om vindkraften. 80 Procent tycker att man skalls satsa mer på vindkraft, rapporterar vår största drake. Ställt i relation till vindkraften är det bara 19 procent av opinionen som stödjer en ökad satsning på kärnkraft. Det stärker min teori från tidigare blogginlägg att en kraftfull satsning på vindkraft och annat förnyelsebart som centern föreslagit är det bästa sättet att stoppa kärnkraften. Detta särskitl om det ger ett energiöverskott så att kärnkraften helt enkelt inte behövs.

EU och gemensam flyktingpolitik
SvD:s rubrik på detta tema i dag är "EU:s länder tävlar om sämsta mottagandet". Det är detta jag också är rädd för om vi får en EU-styrd gemensam flyktingpolitik. Det blir som tidningen säger "minsta gemensamma nämnaren" i EU som kommer att gälla och det blir en mycket sämre, hårdare och okänsligare flyktingpolitik än vi har i vårt land. Nej tack.

För övrigt är jag mycket glad åt positiva reaktioner på centerns förslag om en miljöhögskola till Värmdö. Rektorn på Centrum för Arbete och Studier, Leif Östfeldt har skrivit ett mail och vill diskutera en yrkeshögskola. Här finns nya möjligheter med finansiering från staten från i höst och där bör vi verkligen vara med. Bygglovshandläggare kunde vara en av utbildningarna, säger Leif Östfelt. Precis vad Värmdö behöver. Och en yrkeshögskola hindrar ju inte heller att vi går vidare med vårt förslag om en miljöhögskola.

Vill bara tala om också att Sussilull och Sussilo, som med mammas och pappas namnval heter Sara och Hanna sedan i onsdags gått upp 50 respektive 30 gram. Tungvikt?

onsdag 11 mars 2009

Regeringens klimatproposition fortfarande bra..
men visst det går alltid att säga som miljöpartiet gör "För lite och för sent". Nu lade Maria Weterstrand till ett "ynkligt" också vilket närmast är ynkligt. Huvuddragen i förslaget är bra säger Svenska Natursksyddsföreningen. Det kunde lags in tidigare. ja, men det är också fråga om att människor som påverkas, som t.ex jordbruks- och skogsföretagen ska få tid att anpassa sig till förslagen. Vad har mp för pengar som vi andra inte har? Skrotbilspremier kunde kan dock lagt in. Men det kommer mera... en hel budget.

Sämre då med Anders Borgs nej till sänkt moms
När nu finansministrarna på EU-nivå tycks överens om att sänka momsen till lägre än 15 procent på arbetsintensiva tjänster som frisör, restaurang, catering så säger finansminister Anders Borg Nej, nej med stora bokstäver.Varför det? Det skulle ge många nya jobb i de riktigt små företagen, precis som jag motionerat om till centerns partistämma i maj och som Värmdös cateringkung Mats Eriksson föreslagit i flera år. Dumt.

Men spårbilarna kommer allt närmare
Känner i ryggmärgen efter samtalen på centerns kommundagar i Visby med infrastrukturminister Åsa Torstensson, miljöminister Andreas Carlgren och partiledaren Maud Olofsson att det håller på att hända ngt på området modern miljöväjlig transportteknik, som spårbilar. KOMPASS kontakter med Banverket har blivit allt tätare och signalerna från närstående regeringen allt positivare. Jag och de 15-20 kommuner i Sverige som nu diskuterar frågan väntar.

tisdag 10 mars 2009

Fyra stjärnor för regeringens klimatproposition
Fyra stjärnor för fyra partier som enats om en mycket långtgående och ambitiös klimatproposition. Det är roligt att läsa, även om det bara är kortversionen på dagens DN Debatt.
Den globala ekonomikrisen kan vändas till en möjlighet för en hållbar klimatomställning. "Bort allt vad oro gör" och in med framtidshopp och ambitioner. Ta vara på vad som måste göras. Se till att det blir något gott för mänskligheten och ngt bra också i det korta perspektivet med export och uthållig tillväxt. Blickarna är riktade mot Köpenhamn i december då Kyotoavtalet skall ersättas med ett nytt klimatavtal. Sverige och centern har här i bästa mening en tätposition.Vi har kanske de mest ambitösa förslagen, vi håller i taktpinnen som ordförandeland i EU och vi har fyra centerministrar som alla är engagerade i klimatfrågan inom näringsliv, infrastruktur, miljö och jordbruk.
Förslaget innehåller också enkla saker att ta till sig som fem års skattebefrielse för nya miljöbilar. Sån´t kommer folk ihåg.

Smalare men vassare var det...
Säg därför inte nej till EU-kommissionens mammaledighetsdirektiv säg att EU inte har med det att göra och att frågan inte hör hemma på EU-nivå. Sån´t kan också sägas tydligt och sån´t förstår också folk.

För övrigt tycker jag Värmdöcenterns förslag i dagens Värmdö Times om en miljöhögskola till Värmdö är ett alldeles utmärkt förslag. Och den som skall ha äran av detta är Annette Olofsson Fors som drivit frågan internt i vårt parti.

måndag 9 mars 2009

Regeringen gör rätt om biståndet
Det är ett provokativt och politiskt modigt förslag regeringen presenterar om omprövning av biståndet. Om regeringen inte får acceptabla besked om hur biståndet används eller redovisas är det deras skyldighet att reagera och ompröva bidrag och engagemang. Allt annat vore oansvarigt.
Det behöver inte betyda att biståndet minskar från dagens 34 mrdr. En del av pengarna som vi inte vet vilket resultat de ger kan satsas på andra projekt i stället. Självklart vill man ha ett inflytande på de satsningar som görs. Regeringen och min gamla kollega i EU-parlamentet Gunilla Carlsson skall ha en stjärna för att man vill prioritera mänskliga rättigheter, miljö och jämställdhet.

För övrigt har vi i dag firat av Renee Winborg, handläggare på överförmynderiet som fyllde 50 år. En mycket duktig tjej som kan det mesta om ett mycket svårt och känsligt område.
Det blev mycket tårtor, sång och hurrarop. Och det är hon värd.

söndag 8 mars 2009

EU - Ett bygge som knakar..
sätter DN på sin rubrik om EUropapessimismen som gror under den ekomiska krisen. Kommer EU att hålla för påfrestningarna? frågar tidningen. Det är en dum fråga. Det är frågan som en åskådare ställer. Kommer det att hålla? Ja, det håller om EU ägnar sig åt samarbete och inte statsbygge. Kanske kan krisenrent av vara nyttig.
Den gamla ryggraden verkar knäckt, säger EU-krönikören Rolf Gustavsson i SvD. Samma svar där.Det är ju vi som ser till vad EU blir, eller inte blir. Stoppa Lissabonfördraget med alla planer på en EU-president, en EU-utrikesminister, mer makt till alla EU-institutioner, inte minst EU-domstolen, fler majoritetsbeslut, EU-armé och..... Kanske är det verkligheten som själv sätter gränserna nu när kriserna står inför dörren. Bra, men det vore mycket bättre om EU-kramarna själva insåg hur fel utvecklingen mot en EU-stat är.
Jag vill inte att det goda EUropasamarbetet skall raseras för att vissa vill göra EU till ett Europas Förenta Stater.

EU skall driva på för mänskliga rättigheter i hela världen
Det är EU:s vikigaste uppgift. Det behöver man ingen president för. De tyngsta besluten är sådana som tas i konsensus - inte där enskilda länder blir överkörda. Riksdagsmannan Sven Bergström ( c ) skall ha en eloge för sitt trägna arbete för mänskliga rättigheter i Kina och Tibet.
Här kan ett enigt EU som vågar säga ngt verkligen göra skillnad.

lördag 7 mars 2009

Båtmässa och Ålandsresa med Värmdöcentern
Det var en lyckad upptakt på Båtmässan i Älvsjö med Värmdömontern med kommunen, Visit Värmdö, Visit Skärgården, Carin Voltaire, Magdalena von Rosen med sin uthyrning av skärgårdsstugor, Anna Runberg Skärmare gård, Sofia Cerne, Birgita Hansson m fl. Turismen och småföretagen hör ihop och här finns det inga gränser för framtiden
Och i fredags åkte Värmdöcentern på en konferensresa till Åland och grundlade valsegern först i EU-parlamentsvalet i vår och sedan inför valrörelsen 2010...En mycket lyckad resa med korta inledningar, samarbetet i Alliansen som vi just börjat andra halvlek på, grupparbeten om skola och kultur, bygg och samhällsplanering och miljö och trafik. Förslagen från arbetsgrupperna kommer att presenteras under kommande år

För övrigt har Sonja och jag just kommit hem från Sussilull och Sussilo som i torsdags kom hem till Åsa och Micke. Vad härligt med en liten tjej i famnen som ligger och snusar.
Elöverskott kan förhindra nya kärnkraft..
Ett stort elöverskott väntar Sverige 2020. Detta enligt en ny prognos från energimyndigheten. Då är ändå inte regeringens nya satsningar på vindkraft och annan förnyelsebar energi medräknat Elproduktionen kommer att öka från 145 Twh till 175 år 2030. Det kommer att skapa ett elöverskott på 25 Twh och det kan naturligtvis göra det svårt för de som vill byga nya kärnkraftverk. Är det då framtidens elöverskott som skall förhindra byggande av nya kärnkraftverk? Låter lite osäkert. Men en kraftig satsning på förnybart kan vara väten bort från kränkraft. Det säger också Ola Alterå, statssekreterare med ansvar för energin i DN i dag även om det sker i försiktigare ordalag.

men Texas satsar kraftfullt..
på nya kärnkraftverk sägs i samma tidnings ledare. Och det är klart att om et blir nya beslut om kärnkraft så satsas resurserna där och det kan tidigarelägga nya reaktorer. Det handlar alltså om vad som kommer först. Sätt i gång med storsatsningen på det förnybara.

onsdag 4 mars 2009

Utmanande toppchefslöner blir kvar?
Precis som jag skulle skriva om de 250 Volvochefernas bonusar hörde jag på radion att det nu är nya bud. Bra tänkte jag men imagen och moralen är väl redan kraftigt sargad. Om övriga toppchefer i andra företag har jag inte hört något, det som SvD är full av på ettan och på Näringsliv. "Toppchefer säger nej till att sänka löner". "Sänkt lön - Nej tack".Usel omvärdsanalys. Ingen alls. Så utmanande. Särskilt nu när IF Metall verkligen bjuder till...
Klart att s kampanjar. Men lite haltande blir det med fackföfrening och parti kluvna.
Och vad skall regeringen säga, göra, prata om...? Jag tycker inte det vore fel att kräva återhållsamhet med bonus och topplöner. Det är inte att lägga sig i förhandlingar. Det är att ha en human, begriplig och för de flesta fullständigt naturlig politisk ståndpkt.

Europa utan ledning..
säger miljöpartisen, förre tyske utrikesministern och numera kolumnisten Joschka Fisher i dag i en ledare signerat DN. Om man börjar tumma på den inre marknadens regler, och på Maastrichtkriterierna för euron om överskott, nivåer för statsskuld mm då är man illa ute. Är man det redan när det rika väst med Tyskland och Frankrike i spetsen säger nej till att hjälpa Lettland, Polen och Ungern...?
Men Joschka Fischer är opålitlig. Det var han som talade om Europas Förenta Stater under sin tid som utrikesminister och det är han nu som talar om att räddningen skulle vara "En europeisk ekonomisk regering". Nej det är inte räddningen. För hårda regler som pressar länder till överstatliga beslut när det handlar om deras och deras befolkningars överlevnad kan i stället vara det verkliga steget mot undergången.

tisdag 3 mars 2009

Kollapsar EU:s inre marknad?
Nej, det hoppas jag inte alls, så EU-kritiker jag är. Tvärtom, den indre marknaden är den naturliga kärnan i EU-samarbetet. Det är den som skall vara vass. Vi ser nu att i euroländer som Grekland, Italien och Irland försämras ekonomin snabbt. De har inten egen valuta och kan inte kostnadsanpassa ekonomin. Inget annat återstår då än att låta folket betala genom lönesänkningar, pernsionsskater och nedskärningar i offentlig sektor. Samma läte har vi i Lettland, Litauen och Ungern som också har sina valu´tor bundna till euron. Storbritannien och Sverige har klarat den ekonomiska krisen bättre genom att bördorna födelats jämnare och exportten klarat sig hyggligt.
Men allvarligare än euron är den franske presidenten Sarkozys försök att spränga den inre marknaden med egna regler om stöd av den franska fordonsindustrin. Stor och stark - Frankrike. Liten och svag -Tjeckien. Men det är inte helt sant. Starkt gjort av EU:s ordförande Mirek Topolanek från ett litet land att kalla till ett krismöte, även om inga beslut fattades.
Stoppa den nationella protektionismen. Den förlorar alla på oavsett EU eller inte.

För övrigt har jag fått en fråga att ställa upp på Libertas lista för EU-parlamentsvalet. Men jag har givit samma svar som till Junilistan. Märkligt att man är så populär i andra partier men inte i sitt eget ... åtminstone inte av partiledning och valberedning...

Men sänkta löner också i Sverige
Ja, det var en ordentlig fackligt-politisk överraskning av IF Metalls ordförande Stefan Löfvén.
Också han skall ha en stjärna i himlen som vågar ta ett sådant beslut med kritik från de egna.
"Vi tar ansvar för krisen", säger Stgefan Löfvén. "Det otänkbara har skett", säger DN. Men starkt är det. Och det stärker Reinfelt och Alliansen och försvagar ytterligare Mona Sahlin.
Undrar om hon var informerad? Gruvfacket hade "ingen d-a aning" i alla fall. Vad säger Sahlins "regeringskamrater", Lars Ohly t.ex?
Naturligtvis klokt av regeringen att hålla tyst. Uppgörelsen talar för sig själv.

måndag 2 mars 2009

Nej till diskriminering av äldre
Det är ju kul att Jan Björklund också träffar rätt ibland. Nu har han gjort det fast inte ensam utan tillsammans med Nyamko Sabuni, Tobias Krantz och Barbro Westerholm. Inte minst Barbro tror jag är den som tänkt för folkpartiet. Bra är det men bedrövligt att det skall behöva sägas överhuvudtaget. Vi ska inte ha ngn diskriminering alls. Av ingen, inga, någon. Men vårt strikt indelade samhälle med förskola, skola, arbetsför ålder och pensionär sätter stämplar som diskriminerar bara genom rubriken.
Låt folk jobba så länge dom vill. Stimulera både gamla och unga i samhällsarbetet och det politiska arbetet. Gör inte som centerns nomineringskommitté; plocka bort alla över 65 år i EU-valet.

En mycket bra havspolitisk proposition...med ett undant
Det är roligt att läsa. En mycket tydlig, konkret och framåtsyftande havspolitisk proposition från regeringen. Statliga bidrag på 100-200 mkr för lokala vattenvårdsprojekt för att minska utsläpp av kväve och fosfor. Vi ska definitivt söka i Värmdö med alla våra 17.000 enskilda avlopp. Stopp för utsläpp av toalettavfall från fritidsbåtar. Otroligt att vi inte kommit tidigare. Nu bygags tömningsanläggningar och toaletter i gästhamnarna. Båtbottentvättar och en mellanstatlig fond för gränsöverskridande projekt i Östersjön. Lysande.. men jag håller helt med Miljöorganisationerna. Varför inte satsa på det som skulle givit mest utdelning - en Havsmyndighet med muskler? Saknar regeringen omvärdsanalytiker? Det hade räckt med att fråga några vanliga medlemmar i centern...

söndag 1 mars 2009

EU - Frankrike och att göra som man vill
Visst är det utmanande av Frankrike. De stora staterna gör som dom vill och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso föreslår och får igenom att Frankrikes stödåtgärder åt den egna fordonsindustrin följer EU-reglerna. Vad är detta? Det är ett beslut av Barroso som gör det möjligt för honom att fortsätta fem år till som EU-komissionens ordförande.
Att stöta sig med Sarkozy går bara inte. Att stödja honom är ett måste om man vill fortsätta i EU-byråkratin som ordförande för EU-kommissionen. Underkänt.

Sverige och Fredrik Reinfeldt har en nyckelroll
Fredrik Reinfelt, Maud Olofsson, Andreas Carlgren och Sverige har en nyckelroll i höst när Sverige tar över ordförandeskapet i EU. Sjålvklart måste frågan om EU-ordförande diskuteras med ingående och fler förslag komma fram. Storbritannien har en mer nyanserad syn på EU,där samarbetetet mellan självständiga nationer är grunden. De tär också vad Chris Patten representerar och han vore en god kandidat till ordföraedneskapet i EU-kommissionen. Men varför inte Carl Bildt? Eller Lena Ek? Måste det vara en man efter en kvinna?

För övrigt mår Sussilull och Sussilo utmärkt när vi hälsade på flickorna i dag på Södersjukhuset. Det blir nog någon vecka till med mamma Åsa på neonatalavdelningen men sedan skall dom leka med farfar....