torsdag 11 juli 2013

Nej, rovfisket fortsätter i EU

Fiskepolitikens framgång blev kort i EU
Ja, så ser det tyvärr ut. Det som för några månader sedan såg ut som en stor seger för bevarad fisk och normalt fiske är nu tillbaka till rovfiske. En av de stora svagheterna i EU:s fiskepolitik har varit att för mycket pengar gått till fiskenäringen. För många och för stora båtar har byggts och köpts in med bidrag. Hundratals forskare har vädjat till ledamöterna i fiskeutskottet och EU att sätta stopp för detta rovfiske.

Det handlar om 110 miljarder kronor till fisket sedan år 2000 från EU och medlemsländerna som också fått pengar från EU.
Jag ser inte varför fisket ska subventioneras överhuvudtaget. Följ vetenskapens riktlinjer om uthålliga uttag och låt fiskenäringen leva sitt liv därefter. Rovfisket är inte bra för någon. Fiskaren får bra med fisk en kort tid. När fisken dör ut dör näringen. Vi som vill ta fisk får dåligt samvete när utfiskningen fortsätter.

Sätt stopp för vansinniga subventioner till fisket. Kan inte EU hantera frågan bör medlemsländerna tillsammans med Världsnaturfonden sköte fiskepolitiken.

För övrigt hade Sonja och jag tillsammans med min bror Håkan och Eva och närmast sörjande släkt och bekanta runt Villa Schabraket en trevlig fest på vår 42-åriga brölloppsdag.

Inga kommentarer: