lördag 27 juli 2013

Vattenfall kommer att finnas med i valrörelsen - men S ska inte ta för stora ord i sin mun
Nu skriver S-gruppledaren i riksdagen Mikael Damberg www.svd.se/brannpunkt att regeringen måste ta sitt ansvar för Vattenfall. Det är sant, Nuon-affären gjordes under Alliansregeringen 2009 men redan i början på 2000-talet inleddes kol- och kärnkraftsuppköpen i Europa under dåvarande s-regeringen.
Jag skulle vara försiktig....
Nytt i Dambergs artikel är at han talar om ett protokoll från näringsdepartementets diarium som visar att Maud Olofsson tog upp Nuon-affären med Statsminister Fredrik Reinfeldt och de andra borgerliga partiledarna. Detta har inte den ansvarige finansmarknadsministern Peter Norman sagt. Vad som är rätt och fel där kommer naturligtvis att bli en följetong fram till KU-granskningen som kan skada Centern, Reinfeldt och hela regeringen.
Staten och Alliansregeringen måste nu ge tydliga ägardirektiv till bolaget efter uppdelningen i ett nordiskt och ett europeisk Vattenfall.
Inriktningen ska naturligtvis vara hundraprocent förnybart och hundra procent hållbart dvs , ingen kärnkraft, prioritering på Sverige och Norden och utförsäljning av kol och kärnkraftsanläggningar i Europa.
För övrigt har tilltron till EU:s ekonomi rasat. två tredjedelar av 32 694 tillfrågade i 27 länder tror inte att deras röst räknas i EU. 80 procent av svenskarna hyser optimism om ekonomin i Sverige .I Spanien är det bara en procent....Inga kommentarer: