onsdag 24 juli 2013

Vattenfall kan bli en jobbig process för regeringen

Vattenfalls "Rekordfiasko" kan bli jobbigt i valrörelsen
Att det är ett fiasko råder det ingen tvekan om.  Vattenfall skriver ner värdet på sina utländska tillgångar med 30 miljarder. Störst någonsin i bolagshistorien i Sverige. Totalt handlar det om 70 miljarder i förluster för skattebetalarna. Oj, om man jämför med kritiken mot vinster i välfärdsbolagen....

Det stora frågan är  varför skulle ett svenskt energibolag köpa upp en massa kol-och kärnkraft i Europa?

Ansvarsfrågan kan bli jobbig för regeringen och centern
Dåvarande vd Lars G Josefsson bär huvudansvaret tillsammans med Vattenfalls dåvarande styrelse. Näringsminister Maud Olofsson var informerad men informerade i sin tur inte de övriga partiledarna., sa Peter Norman på gårdagens presskonferens.

Maud beställde två rapporter,om priset och och om affären var i linje med bolagets översiktliga strategi. Hon fick ja på båda. Hon informerade uppenbarligen inte vidare till finansministern, statsministern och partiledarna. Varför gjorde inte Maud det i en så stor affär som 97 miljarder kronor...? Det kan bli en jobbig fråga för regeringen och särskilt centern i konstitutionsutskotet. Näringsminister Annie Lööf måste nu se till att hon får all information om den nya inriktningen av bolaget. All info...och bort med kärnkraft och kol så fort som möjligt.

Bra att bolaget nu uppdelas i en Nordisk del och en europeisk och att den europeiska säljs.

För övrig ska Sonja och jag nu åka ut på en fisketur från Smögen med Mickes svärföräldrar Göran och Anna-Lena. 

Inga kommentarer: