måndag 29 juli 2013

Rösträtt för 16 -åringar - Vad talar emot?

Rösträtt för 16-åringar - Många länder ligger före
En intressant artikel i dag i dn.se/debatt diskuterar rösträtt för 16-åringar. Det är forskaren Patrik Lindenfors som tar upp frågan. Jag blir förvånad när jag ser hur många länder som redan infört rösträtt för 16-åringar som Argentina, Brasilien, Ecuador,Jordanien, Kuba... I Norge och Tyskland har man också sänkt rösträttsåldern men bara på lokal nivå.
Samhället förändras snabbt. Ungdomar är inne på de sociala medierna på ett helt annat sätt än äldre. Ungdomar är framtiden och borde också får rösta om den. Sverige borde ligga i framkant om man talar om att vara innovativ.

Ett ytterligare argument är att mandatperioden i dag är fyra år och att det betyder att det finns de som får vänta till de är 22 år innan de får rösta.

Att höja domstolsavgifterna är inget bra förslag - det hotar rätssäkerheten
Nej det är ett dåligt förslag från Domstolsverket. Det betyder att många som känner sig kränkta och lurade av påtvingande försäljare inte anser sig ha råd att driva frågan vid domstol om det kostar 1900 kronor att göra det. Helt fel område att ta in statliga avgifter. Centern bör säga nej direkt. Det är i högsta grad en demokratifråga.

För övrigt så lämnar vi Bohus-Malmön i dag för några dagar på Värmdö och sedan blir det storfiske i Ajvin Saijte i Anaris....

Inga kommentarer: