måndag 12 augusti 2013

EU-valet 2014:  flexibel integration - EU-samarbete på olika nivåer och i olika hastigheter - eller lite slarvigt att delta i det man vill.

Här kommer en artikel i tre delar om flexibel integration, om ett EU-samarbete på olika nivåer och med olika hastigheter. Detta är första delen och de övriga kommer senare under veckan. 

Den 25 maj 2014 är det val till EU-parlamentet. Det blir ett extra viktigt val eftersom vi för första gången har EU-val, riksdags-, landstings och kommunval samma år. Ett bra EU-val för Centern öppnar för ett bra nationellt val i september. Ett dåligt EU-val blir motsatsen.

EU ska ägna sig åt de stora frågorna, demokrati, fred, frihet, mänskliga rättigheter, klimat, miljö och frihandel.
Eurokrisen har kraftigt ökad kritiken mot EU. EU-kritiska partier växer sig starka i Grekland, Italien, Storbritannien, Frankrike Nederländerna, Finland, Danmark, Tyskland.....

Premiärminister David Cameron i Storbritannien är mycket kritisk till EU:s allt ökade maktambitioner och vill i stort sett endast vara med i den inre marknaden. Mer makt ska inte bara kunna överföras till EU utan också föras tillbaka från EU till medlemsstaterna. Han vill därför  förhandla om anslutningsavtalet och ha en folkomröstning om EU-medlemskapet senast 2017 efter valet i Storbritannien 2015.

För övrigt regnar det fortfarande i Lofsdalen, inne på dag två, men det finns saker att göra ändå... 

Inga kommentarer: