lördag 31 augusti 2013

Obama bör undersöka alla andra möjligheter först innan någon attack - som de egna uppgifterna om al-Assad regeringens gasattacker mot barn och civila som bör konfronteras med den syriska regeringen
Ingen vill starta ett nytt krig med Vietnam, Irak och Afghanistan i färskt minne. Carl Bildt uttrycker det på ett belysande sätt på sin blogg: "Den första bomben är alltid enkel. Sedan börjar det oväntade." Och det är precis det som är risken. Att kriget drar ut och att rebellerna i Syrien som ska försvaras visar sig vara "av mycket olika slag"... Gör allt annat först, Obama, som jag skrev igår.

Camerons nederlag i parlamentet gör inte en militär attack enklare. Ingen premiärminister har förlorat omröstningar om krig och fred sedan 1782...
Det är inte avgörande för USA och Obama, men det försvårar en militär aktion. Endast Frankrike är med från Europa...och starka folkopinioner i många länder är emot, inte minst i USA.

Reinfeldt och Nordens ministrar kan komma i världspolitikens centrum under Obamabesöket i veckan.
Presidenter har tryckt på starknappen till krig tidigare utan att vara i hemlandet. Heder åt statsminister Reinfeldt som bjudit in också Finlands president och statsministrarna från Danmark, Norge och Island till Obamamötet. Om avtryckaren ännu inte dragits åt kan Norden påverka världshistorien.

För övrigt blir det nu Figaros bröllop  i Hagaparken med Bellman och Gustav 111., om det inte börjar regna...

Inga kommentarer: