torsdag 26 september 2013

Kd utreder Nato-medlemskap - Alf Svensson driver på - Men varför? 
Det är lite svårt att förstå varför Alf Svensson vill avsluta sin politiska karriär med att hans parti, som han var partiledare för i 31 år, ska gå med i Nato. Nu vet vi inte om det blir så. Göran Hägglund och partiledningen sträcker sig till en utredning efter en motion till partikongressen från partiets försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson och fem andra.
Det tyngsta argumentet emot är Natos kärnvapen som varje land blir indraget i som Nato-medlem. Sverige är emot kärnvapen och då ska vi inte gå in i en försvarsorganisation som har en doktrin om ett ensidigt kärnvapeangrepp som en möjlighet.

Också inom Centern har det funnits förespråkare för Nato-medlemskap men där inser man nu det omöjliga sambandet med kärnvapnen.

Intressant artikel i dn.se/debatt om att riva upp den byråkratiska, detaljinriktade och EU-styrda Lagen om offentlig upphandling, LOU, för friare inköpsregler
Jag har inte hört någon tidigare som så tydligt tar upp den frågan. Det är Ilmar Reepalu, tidigare kso i Malmö, och Christina Ramberg, professor i civilrätt som vill att Sverige ska bli ett tioårigt försöksområde i EU för friare regler. Varför inte?

För övrigt åker jag nu in till sammanträde med landstingets forskning- och utvecklingsberedning där vi bland annat ska ta beslut om klinisk behandlingsforskning.

Inga kommentarer: