måndag 16 september 2013

Väntad men tragisk och farlig uppgång för Sverigedemokraterna i kyrkovalet och Centern backar. Det påverkar hela valrörelsen nästa år.
Det var inte oväntat att Sd skulle gå upp i kyrkovalet. Man har satsat hårt där och Jimmy Åkesson ägnade halva talet i Almedalen åt "Sverige och svenska kyrkan". SD går upp från 2,9 till 6.2. Allianspartierna tappar, främst tror jag för att moderaterna inte ställer upp som parti utan går under en gemensam beteckning "borgerligt alternativ". Centern minskar 1.6 procent. Inte mycket kanske men det är trenden.... Många av dumheterna från idéprogrammet sitter kvar....Men. stämman i Karlstad ska nu bli vändpunkten uppåt för Centern.

En viktig fråga som kan stärka Centern är att stoppa diskrimineringen av samer och ta fram en ny urfolkspolitik - läs dn.se/debatt.
Här beskriver diskriminerinsobudsmannen Agneta Broberg hur det ser ut i dag med en växande gruvindustri som tar över samers urgamla rätt till rennäring och mark. Varghoten finns där dagligen. Nuvarande politik innehåller ingen lagstiftning som säkerställer samernas rättigheter. FN:s rasdiskrimineringskommitte kritiserar Sverige för att vi inte respekterar samernas urgamla rättigheter till  mark och rennäring.

Centern bör därför driva på för att Sverige ska godkänna ILO konventionen 169 om urfolk
och stamfolk och att Sverige anpassar sin lagstiftning efter den.
För övrigt blir det nu lite förberedelser inför landstinget i morgon och Centerstämman i Karlstad som inleds på torsdag.

Inga kommentarer: