onsdag 13 juli 2016

Centerns krav på sänkta arbetsgivaravgifter är positivt för krogbranschen och andra mindre företag - oro om regeringen tar bort det.

Det kan man läsa i dn.se/nyheter i dag. Det är Centern som hårdast har drivit på för att minska kostnaderna för anställningar i restaurangbranschen. Vi drev på för sänkt mat oms på restauranger, och jag gjorde det med Mats Eriksson i Hemmesta. Momsen sänktes 2012 från 25 till 12 procent och många nyanställda både svenskar och invandrare fick jobb.

Branschen har 37 procent utlandsfödda. Mellan 2007 och 2015 skapades 52000 nya jobb säger bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita. Det var en ökning med 40%. Det håller inte vissa forskare med om, men jaga tror mer på dem som jobbar i branschen. Höj inte arbetsgivaravgifterna. Det minskar jobben.

Det är regering och riksdag, med konstitutionsutskottet som riksrevisionens huvudman som måste ta tag i styrning, granskning och kontroll.

Det är allvarligt för demokratin om inte demokratins högsta granskningsorgan fungerar själv. Riksrevisionen ska ju se till att det politiska systemet följer lagar och regler och handlar med omdöme. Så ser det inte ut att ha gått till. Gamla regeringsjobb som går över i välbetalda tjänstemannajobb måste granskas extra noga så att man inte granskar sig själv, eller tillsätter granskare som man känner som gör det. 

För övrigt  tar mamma Morissa väl hand om sina kattungar, äter som en häst och låter ungarna riva slita och suga i bröstvårtorna. Nu snart tre dagar gamla. Ser inget än, men om några dagar så.

Inga kommentarer: