måndag 18 juli 2016

Erdogan fortsätter utrensningarna och stärker sin personliga makt i Turkiet och även omgivningen. Hur kom militärkuppen till egentligen?
Det är naturligtvis bara dumt att fundera i dessa banor. Det blir bara spekulationer, men de kommer ju upp från flera olika håll. Hur kunde Erdogan avskeda 3000 soldater och 3000 domare på några timmar efter kuppen. Vad fick han alla dessa namn ifrån. Hur kunde Erdogan få till stånd TV-kontakten där han höll sitt tal till folket bara några timmar efter det att kuppen blev känd, dessutom från TV-kanalen NTV som han sades vara motståndare till?

Och nu står Erdogan där och säger att vi kan inte "ignorera folkets vilja" när det kommer fram krav på dödsstraff, precis vad Erdogan vill ha.
Han kan tillgodose folkets krav,säger han, eller i varje fall diskutera det och det vill han göra i samband med ändringar av konstitutionen som ger honom ännu mer makt. Och Erdogan använde folket som sköld, när han uppmanade dem att gå ut på gatorna och visa sin avsky mot kuppen och sin solidaritet med regeringen och presidenten. Riskfyllt, där också många civila dödades.

EU har ju bundit sig till Erdogan i flyktingfrågan
och säger ingenting om hans terror mot kurderna. Skandalöst. Stor oro i vad som blir hans nästa steg EU måste ställa tydliga krav på Erdogan för fortsatta förhandlingar i flyktingfrågan och för turkiskt EU-medlemskap.Demokrati, öppenhet, rättsstat.
För övrigt hade vi ett mycket trevligt födelsedagskalas hos Maggan och Tord i går och sedan kom Stoffe och Linda till Schabraket och vi åt räkor och havskräftor. Gott, gott.

Och mycket positivt om spårväg blir alternativet i stället för bil och buss i Österleden.

Inga kommentarer: