onsdag 11 oktober 2017

Förvirring och oklarhet i Spanien om  självständighet eller inte i gårdagens tal från Katalonien.
Madrid svarar med just den frågan. Har ni krävt självständighet eller inte.
Otydlighet är bara förnamnet efter Carles Piugdemons (P) tal från parlamentet i Barcelona i går, P säger i avslutningen på talet att självständigheten tillfälligt skjuts upp (utan att först förklara Katalonien självständigt) i väntan på internationell medling i konflikten med centralregeringen - något som Madrid flera gånger avvisat. P talar om att verkställigheten av självständighetsförklaringen skjuts upp för att öppna för dialog under de närmaste veckorna.

Nu vill Spaniens regering i Madrid ha besked om det är  självständighet eller inte. Vad betyder att verkställigheten skjuts upp. Rörigt, otydligt, oklart.
Och det var nog också syftet med talet. Statsmannaskap från P för att inte provocera men försöka öppna dörrar och då får det ta lite tid. Förnuftigt tycker jag och mycket bättre än att riskera en våldskonflikt mellan spanjorer och ett stort problem för EU, som redan har Brexit och där fler regioner skulle kunna ta upp samma fråga.

Stoppa de rättsosäkra utvisningarna till Afghanistan, säger jag och Sonja. Risken att bli dödad för de som utvisas är alltför stor.
Ett 20-tal socialdemokrater i riksdagen går nu ut och kräver att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas. De bjuder in till samtal med "andra partier", säger de. De säger inget med vilka.
Bra initiativ tycker jag. Sveriges är inte det Sverige jag vill att vi ska vara om vi utvisar ensamkommande flyktingbarn på dagens rättsoräkra grunder och uppenbara risker att bli fängslade och dödade.

Inga kommentarer: