torsdag 6 maj 2010

Följa Fredrik kan bli ett Alliansproblem
Den rödgröna oppositionens budgetmotion med 69 av 71 mdr kvar i skattesänkning genom jobbskatteavdraget kan orsaka valproblem för Alliansen. Det är lätt att säga varför har ni ändrat er. Vad har Thoms Östros sagt i fyra år? Men det går inte att säga hur många gånger som helst. Sakfrågorna tar över och då blir skillnaderna i budgetsiffror ynka 20 mdr kronor. Det blir problemet. Oppositionen skuggar regeringen som DN säger i dag www.dn.se. Det är ambitionen, trovärdigheten, regeringsdugligheten och lite mer av öppenhet och lyhördhet mot väljare, t.ex när det gäller sjukförsäkringen, a-kassan och vårdvalet som vinner valet.
I sak är

Jobben viktigast
och de halvtänkta tankarna om sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt tjänstemoms är rätt väg. Det ger tydliga signaler till företag att anställa inom främst småföretag och retaurang. Här darrar Fredrik Reeinfeldt på manschetten och vill ha ytterligare ett jobbskatteavdrag före sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt moms. Väldig dumt, provocerande och oklokt. Inga mer sänkta inkomstskatter nu utan inriktning på att ordna jobb.

LandstingsAlliansen måste klara ut Nya Karolinska Sjukhuset
Det handlar om oerhört mycket pengar, 52 mdr kronor för bygget av NKS, Nya Karolinska Sjukhuset i Solna. Det räcker inte, säger oppositionen som talar om att det kommer att kosta 20 mdr mer. Då kommer det ändå inte att leda till mer vård än i dag utan färre planerade och akuta besök och färre vårdnätter. Allt skall bli bättre med ökad effektivitet. Det räcker inte som motivering. Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning kritiserar förslaget. Rätt eller fel. Det är en uppförsbacke för Alliansen och den måste planas ut. Nu.

För övrigt tycker jag att också Stockholms läns landsting precis som Värmdö kommun skall gå med i föreningen ekokommuner. Uppsalatinget har gjort det...

Inga kommentarer: