fredag 7 maj 2010

Grekland och euron skakar
Krisen i Grekland är allvarlig och påverkar euron, EMU och hela EU-samarbetet. Hela konstruktionen med euron var fel från början. Länderna är för olika och det går inte att ha en halv ekonomisk politik. Det sa vi EU-kritiker redan under EU-folkoröstningen 1994 och det sa vi under EMU-omröstningen 2003. Det går inte att ha ekonomisk politik i EMU och finanspolitik och skatter i medlemsländerna.

Stabilitetspakten blev ingen lösning
Denna obalans försökte EU "balansera" genom stabilitetspakten som fastslog max 3 procents budgetunderskott och max 60 procents statsskuld. Men det har inte medlemsländerna följt, inte ens Tyskland och Frankrike och inget av de 16 euro-länderna i dag....Tala om ett EU-haveri. Och nu får svenska och andra medlemsländers skattebetalare och småsparare betala via IMF, sänkta börskurser och krav på ekonomisk regering i EU med ökad överstatlighet...
Och nu kommer det några stolliga forskare med Joakim Palme i spetsen och skriver på DN Debatt http://www.dn.se/ att vi skall anpassa den svenska grundlagen till EU...oj,oj,oj.

Alliansen leder i opinionen
Ja, det visar i alla fall Demoskops senaste mätning i går, 49,2 för Alliansen mot 47,4 för de rödgröna. Det stämmer inte alls med mina farhågor om oppositionens skuggning av Alliansen i de rödgrönas budgetmotion. Jag hade helt enkelt fel. Svenska folket tycker tydligen att alla löften från Östros och andra om nej till jobbskatteavdragen som man nu inte håller har tärt på trovärdigheten. Vad blir nästa stora nej som blir ett ja...? Trovärdighet är demokratins och partipolitikens grundlag. Bryter man mot den sjunker man. Men Mp:s stora tillbakagång då? Samma sak.
Men vad gör vi i centern som inte liksom de andra Allianspartierna går framåt; 4.2 procent...!
Men, det är en opinionsmätning...

Bra medborgardialog på Djurö
I går kväll var det medborgardialog på Durö om Översiktsplanen och skärgården. Boendet, jobben, servicen, trafiken... Tydliga besked från skärgårsborna, även om de inte var så många, om att de vill öka befolkningen på öarna. Offentlig verksamhet, uthyrningsstugor i stugbyar eller enstaka, kontorshotell som på Nämdö, mer skärgårdstrafik med WÅAB för pendlare, vaför inte ge dem ö-kort, var några förslag vi fick med oss till gruppledarna och andra förtroendevalda.

För övrigt skall vi nu inviga bondens Matbord på Siggesta och sedan gå till Roland Ekstrands tack- och avskedsföreställning efter snart 50 år med förtroendeuppdrag i Värmdöpolitiken. Beundransvärt och svårslaget....

Inga kommentarer: