fredag 21 maj 2010

Nordkorea hotar världsfeden
I mars i år sänktes ett sydkoreanskt militärfartyg "Cheonan" av en nordkoreansk torped. Det konstaterar en internationell haverikommission också med svenska ledamöter. 46 marinsoldater dog vi olyckan. En otrolig provokation mot världsfreden. Det blir inte bättre av att nordkorea hotar med krig om ytterligare sanktioner införs mot landet. Ja, ni läste rätt, krig... Otroligt provocerande och visar bara i vilken pressat situation det kommunistiska nordkorea befinner sig. Sverige borde reagera nationellt och genom både EU och FN. Påtryckningar på Kina, nu vid statsbesöket borde vara en naturlig reaktion.

Nej till språkbonus för snabbstudenter
Det är självklart rätt att prioritera svenskstudier, sfi, för invandrare. Det är bara att byta ut en invandrare i Sverige mot sig själv i ett annan land för att förstå hur viktigt språket är. Men säg nej till särskilda bonuspengar för snabba språkstudenter. Det skapar bara press och stress och förutsättningarna är oerhört olika för olika invandrare. Att avveckla bonusar i de statliga bolagen men införa dem i sfi, klingar obegripligt....

Tillsätt en fristående granskning av Nya Karolinska
Alliansen i landstinget blåser skattebettalarna på 30 mdr kronor basunerar nya oppositionslandstingsrådet Ilja Batljan ut på DN Debatt i dag www.dn.se.
Hanteringen av hela projektet dömsut som "grekisk bokföring" och en historiskt usel affär.
I Svenska Dagbladet www.svd.se säger s på en helsida att man vill riva upp avtalet och kalla in ett extra landstingsfullmäktige för att diskutera frågan.
Finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd försvarar OPS-upphandlingen med att det är ett fast pris och vi slipper skenande konstnader. Men hennes 52 mdr har hon redan justerat till 60...
Alliansen bör kalla in en fristående granskare av hela projektet. Det här kan bli en riktigt svår fråga annars...

Utmana hemlösheten i Värmdö
var temat på ett väbesökt seminarium på vårdcentralen i Gustavsberg i dag, arrangerat av socialförvaltningen.
Det kan tyckas underligt men antalet "hemlösa" har kraftigt ökat i Värmdö. Socialkontoret har blivit en bostadsaktör och hyr i dag nära 300 lägenheter för personer som har svårt att få bostad.

Projektet Bostad Först
presenterades av forskare från socialhögskolan i Lund och Lunds universitet. Får man bostad löser man lättare andra problem som alkohol, jobb, relationer. Föreningen "Jag vill ha bostad nu" växer i storstadsområden och förorter i hela landet.
Modullägenheter som snabbt sätts upp på plattmark utan stora mark-och bygg
kostnader var en bra idé som presenterades.
Hela frågan måste tas upp i den strategi för boendeplanering som Alliansen nu håller på att ta fram i Värmdö. Det skall jag medverka till.

För övrigt lyser nu solen in i arbetsrummet och Sonja och jag har nyss ätit ute i solnedgången dagen före pingstafton...

Inga kommentarer: