lördag 8 januari 2011

Nej Magnus Andersson, sammanslagning C+Fp var fel väg 1973...
Det var ingen bra idé 1973 när Torbjörn Fälldin på "Uppsala möte" argumenterade starkt för en sammanslagning mellan Centern och Folkpartiet under dåvarande partiledaren Gunnar Helén. Jag var själv med på Uppsala möte som ombudsman för Stockholmscentern och följde hela processen. Ungdomsförbundet CUF hade dagen innan haft förbundsstyrelse i Östersund och reste nu ner till Uppsala med ordföranden Karl-Erik Olsson i spetsen och sa blankt nej till sammanslagning. Fälldin fick backa. Frågan dog och centern låg på runt 24-25 procent i valen flera år framåt.....

..och är fel väg i dag
Centern och folkpartiet har ett gott samarbete i många kommuner och landsting, inte minst i Stockholms läns landsting där jag själv sitter. Det vill vi fortsätta med utan giftasidéer. En sammanslagning skulle bara uppfattas som att partierna har interna problem.
Centerpartiet säger nej till Natomedlemskap, euron och Kärnkraften medan Fp är för. Det skapar ingen bra grogrund för samarbete. Men Magnus har rätt i att något måste göras för att Centern skall ta sig upp ur vågdalen. Då handlar det mer om ett eget idé- och utvecklingsarbete.

Skall vi ha en gemensam asylpolitik i EU?
Hur skall vi få Grekland att anamma en asylpolitik som Sverige kan acceptera? Det är en central fråga om gemensam asylpolitik i EU. Sveriges relativt generösa regler skulle självklart få maka på sig om vi skall anta någon medelpolitik för asyl- och invandrarfrågor i EU. Vill vi det? Hur mycket vinner Sverigedemokraterna på det? Är en liten förbättring i Grekland och andra invandrarfientliga EU-länder värt priset för en stor försämring i Sverige? Knappast. Och skulle verkligen Grekland följa nya hårdare asylregler. Se hur det gick med reglerna i stabilitetspakten om euron. Nej.

För övrigt kommer det hem lite folk till oss i dag och äter lite gott och sjunger lite sånger. Någon fyller år i morgon...


I

Inga kommentarer: