fredag 7 januari 2011

Sudan:Man kan inte lita på Omar al-Bashir!
Nej, att lita på en person som begått så oerhörda folkrättsbrott låter sig inte göra. Ändå är det som han säger att han skall respektera resultatet av folkomröstningen om södra Sudans självständighet på lördag bättre att motsatsen - krig. Det kan bli krig ändå. Hoppet ställs ändå till den 9000 FN-soldater som är på plats. Men det är nu det. Om en månad, ett halvår kan Omar ha tänkt om och då finns inte många soldater kvar. Vad säger vår utrikesminister som har viss erfarenhet av landet och Lundin Oil..?

Svenskt bistånd sponsrar vapenskrammel i södra Sudan?
Det skriver i alla fall Bengt Nilsson på DN Debatt i dag http://www.dn.se/ ,en av de som kan Sudan bäst efter otaliga böcker och resor. Biståndsminister Gunilla Carlsson och EU-minister Birgitta Olsson bör omedelbart gå till botten med saken. Gunilla, som jag jobbade ihop med i EU-parlamentet och har stor respekt för, har ju verkligen vågat ställa frågor om SIDA:s kompetens och kontroll av vart pengarna tar vägen. Om någon gång är det väl viktigt här.

Ungern: Oroande med yttrandefriheten.
Den nya medielagen i Ungern med rätt till myndighetsgranskning av sådant som skall eller har publicerats i media väcker oro. Här måste Sverige och övriga EU vara vaket. Att Ungern lyfter fram deras stora kompositör och pianist Frans Liszt är väl bara naturligt. Än i dag minns jag när min pappa spelade Ungersk rapsodi nr 2 på sin fiol hemma i Sundsvall. Den sitter kvar i huvet ....

För övrigt sover nu Sara och Hanna i vagnen utanför..liksom pappa Micke i stora rummet. Sonja lagar med med Emma...

Inga kommentarer: