tisdag 4 januari 2011

Ungern - en tillbakagång för EU och yttrandefriheten
Ungern som ordförandeland i EU är en tillbakagång för öppenhet och yttrandefrihet. Den nya medielagen skall kunna granska om medierena rapporterar "balanserat", Det är tillbaka till före 1766 för svensk del när vår tryckfrihetsförordning tillkom. Många länder och OSSE har hårt kritiserat Ungern. Men EU och EU-ledningen är tyst. Varför står man inte upp för den egna lagstiftningen som Unionens stadga om mänskliga rättigheter? Vad säger Sverige som i detta fall verkligen är ett föregångsland?

Maud Olofsson: bredda centern - bra och bredda ledningen också
I dag är det centern som har förstasidan i SvD www.svd.se om partiernas framtid efter valet. Svenskan berömmer som vanligt centern för kärnkraftsuppgörelsen som öppnar för ny kärnkraft i sin ledare. Ledaren leker också med tanken på Centerliberalerna, en sammanslagning mellan centern och folkpartiet. Det är fel väg. Det vore detsamma som att acceptera att partierna har problem och att sammanslagningen skall rädda dem från fyraprocentsspärren. Vi vill heller inte folkpartiets ja till Nato, euron och mer kärnkraft.
Breddning av politiken är Mauds svar på nysatsningen. Det är precis vad jag skrivit på denna blogg sedan valet. Det är bra men breddning behövs också i partiledningen med avlastning av partiledaren med en 1:e och en 2:e vice ordf . Förstärk också interndemokratin med stämmor varje år.

För övrigt kommer snart Emma, Hanna och Sara hit igen. I går blev det skridskor, i dag skidor och pulka.

Inga kommentarer: