fredag 25 november 2011

EU tar nya steg mot Federal  Reserve
Det som nu sker i EU sker i opinionsmässig tysthet. Det är ingen stor debatt om den ökade överstatligheten. Det är ingen debatt alls om följderna av de förslag som ska rädda euron.
Men nu är Tyskland och Frankrike överens om att ändra EU:s grundlag. Det handlar "bara" om att skärpa kontrollen  över euroländernas ekonomier för att förhindra nya Grekland och Italien. Men förslagen är långtgående i överstatlig och federal riktning. Byråkraterna i EU-kommissionen ska granska euroländernas budgetar och ekonomier.
 Tyskland säger dock nej till att att ändra fördraget så att ECB ska kunna köpa euroländernas stasobligationer, dvs ECB skulle få samma roll som Federal Reserve i USA-

Ännu så länge ja
Om krisen forsätter kommer ett läge där Tyskland antingen blir överkört eller tvingas ändra sig för att euron inte ska gå i graven. Går euron mot total bankrutt och hela EU hotas tvingas ECB köpa statspapper direkt från de hotade euroländerna och då har vi en EU-federal Reserve. Vi har en Federal EU-union som växt fram av sin egen dumhet med införandet av euron.  Eller fanns det baktankar att finanspolitiken förr eller senare måste komma eftersom euron inte skulle överleva bara med penningpolitik? Bra fråga va?

Socialdemokraterna går under...
sin lägsta siffra någonsin i opinionsmätningarna sedan de startades för 32 år sedan, 25.1 procent. Regeringen har ett försprång över oppositionen med 11.6 procent. Alla tar från s som minskar tre procent. V,Mp,Sd,C,Kd och främst M ökar. Hur länge håller detta innan sms-en, twittren och de "förtäckta" TV- kritikerna kommer i tusental...?

Centern stärks och det är i hög grad Annies förtjänst
Och jag tror det är mer förväntningarna på henne och en nystart för centern än vad som sagts och gjorts. Det är bra så. Fortsätt med det och följ upp framtids- och programdiskussionen med konkreta förslag som sparlinjen. Vi kommer....

För övrigt ska jag om en stund in till moderaternas kansli på landstingshuset och prata lite skit på deras mingelparty, men kanske också lite allvar. Upphandlingen av skärgårstrafiken får inte bli ett Caremahaveri.

Inga kommentarer: