måndag 21 november 2011

Sista s-regeringen i Europa? har fallit
Jag är inte helt säker men det är inte många s-.regeringar kvar i Europa. Socialdemokraterna har helt enkelt sin storhetstid bakom sig. Det gäller Sverige men också resten av Europa. I går vann det konservativa Partido Popular en storseger i det spanska valet  med sådär 44% av rösterna. Och detta trots en ganska okarismatisk ledare i Mariano Rajoy och en mycket tunn politisk agenda. Men problem har dom, stora problem där byggboomen skapat en arbetslöshet med upp till 50% för ungdomar.

Sverige får hårdare regler vid en gemensam asyl- och invandrarpolitik
Om EU  får en gemensam asyl-och invandrapolitik får vi räkna med hårdare regler för flyktingar och invandrare också i Sverige. Tio länder i EU har en öppen asyl- och invandrarpolitik jämbördig med Sveirige men 17 länder med Grekland i spetsen har en mycket hård närmast oförsonlig attityd till asyl och invandring. Genomsnittet blir en hårdare politik för Sverige. Vill vi det? Går det att finna en gemensam  nämnare med rätten att "gå före", dvs vara generösare? Det bör Sverige driva i EU.

Dålig upphandling med dålig uppföljning
Det är vad upphandlingsutredningen med Anders Wijkman har kommit fram till och skriver om i dagens dn.se/debatt. Det är väl ingen revolutionerande slutsats. Upphandlingen har snabbt ökat i kommuner och landsting och många "myndigheter sätter sig inte in i vad det betyder att gå från egen produktion till köpare...", skriver Wijkman.
Precis den frågan har jag nu i en interpellation ställt till koalitionen i Värmdö.

För övrigt ska jag nu in till ett seminarium i landstinget om framtidens hälso- och sjutvård där dessa
frågor ska diskuteras.

Inga kommentarer: