torsdag 3 november 2011

Grekiskt drama
Papandreous förslag om folkomröstning kom när han förstod att risken att förlora stödet i socialistpartiet Pasok och därmed regeringsmakten var nära. Fler och fler uttalade kritik mot P och han var tvungen att sätta allt på ett kort, inte för att stödja krispaketet, utan för att behålla den egna makten.

Den egna makten går först
I kommentarerna efter folkomröstningsbeslutet kommer det tydligast fram hos Karel Lannoo, chef för tankesmedjan Center for European policy studies i Bryssel. Han säger. "P pokerspel för att stärka sin inrikespolitiska ställning avslöjar hur ihåligt eurosystemet är." Vad händer när Merkel och Sarkozy kommer i samma läge....?

Las och principen sist in, först ut på väg bort
Jag har aldrig varit n någon stor motståndare till Las, mest därför att det finns många möjligheter för fack och näringsliv att förhandla bort lagen, den är dispositiv. Nu verkar PTK, med 26 förbund i TCO och Saco, vara på väg att formellt göra det i alla fall. Det är bra att parterna gör det, enligt den svenska modellen, och att det inte sker genom någon lagstiftning.

Bra förslag av Andes Borg och Annie Lööf också att ställa krav på restaurangbranschen för att följa upp sänkningen av krogmomsen.
För somliga lite opportunistiskt lagda politiker som  Håkan Juholt, har kritiken mot "sänkt skatt på krogen men inte för pensionärerna" , varit ett tacksamt ämne. Bra att regeringen nu ger Skatteverket, Konjunkturinstitutet och Tillväxtanalys i uppdrag att belysa fusk, jobb och nyföretagande i branschen.
Bra också att Annie jobbar ihop med Anders Borg, det starkaste namnet i svensk politik i dag.

För övrigt ska Sonja och jag hämta Sara och Hanna i dag på dagis.

Inga kommentarer: