söndag 4 november 2012

Bra att Sverige driver på för minskad EU-budget - Heja Birgitta Olsson
Det är inte varje dag jag håller med RU-minister Birgitta Olssson. Nu gör jag det och hennes och Sveriges krav på en minskad EU-budget. Mindre jordbruksstöd, mer resurser till klimat, miljö, uthållig tillväxt och absolut ingen höjd svensk EU-avgift.Vi betalar 33 mdr per år och får tillbaka drygt hälften. Sverige betalar mest per capita i hela EU. Stopp där.

Stöd kurdernas kvar på självstyre med eget språk och kultur
Ett av mina första beslut i EU-parlamentet 1994 var ett tullunionsavtal mellan EU och Turkiet. Jag röstade nej pga Turkiets förföljelse av kurderna och andra minoriterer. Demokrati och folkstyre först avtal sedan. Samma sak i dag.  Inget turkiskt medlemskap i EU om inte språk, kultur och regionalt självstyre garanteras kurderna. Hundratals kurder hungerstrejkar för sina rättigheter i turkiska fängelser. Stöd dem.

Och allt stöd till Barack Obama på tisdag
Mitt Romney vore en kraftig politisk baklängesvolt för sjuka, fattiga, demokrati, kvinnors, hbtq-personers och svartas rättigheter och risken för nya internationella konflikter och krig.

Bra initiativ av Martin Ingvar m fl om fokus på att mäta vårdkvalitet och inte bara kostnader
Det går att läsa i www.dn.se/debatt i dag Med kvalitetsjämförelser mellan olika länder och sjukhus i hela världen kan vården förbättras. Det är vad den icke vinstdrivande organisationen International Consortium for Health Care Outcome Measurement, (ICHOM), (lite krångligt) vill. Det ska vi bevaka i landstinget.

För övrigt är vi nu på väg till Åland med Cinderella och Hemmestakören. Lite öl, lite fisk, lite roligt....

Inga kommentarer: