lördag 10 november 2012


                                Stärk den gröna centerprofilen

I valet 1973 fick centern 25.1 procent. Jag vill vattna våra “gamla” starka rötter som decentralisering, allsidiga lokalsamhällen, småskalighet, miljö, gemenskap, nej till kärnkraft och så nya frön för framtiden.
              Centraliseringen till storstäderna med 40 000 nya Stockholmare varje år ökar problemen med miljön, utsläpp och trängsel. I hälften av  Sveriges 290 kommuner minskar befolkningen, där småorter tappar sin affär och skola.
                Är kärnkraften säkrare ? Nej, med Fukushima i färskt minne och havererad säkerhet vid svenska reaktorer. Kan Tyskland avveckla 19 reaktorer så kan vi kräva avveckling av två inför valet 2014.
                  Klimatfrågan? Vi ska satsa en miljard kronor per år och driva på moderaterna inför klimatmötet i Doha i november.
              Ska vi tävla med folkpartiet om “att vara de mest liberala”, som idéprogramgruppens ordförande Per Ankersjö, säger?  Centern Nyliberalerna? Nej.  Jag tänker i alla fall inte tävla med folkpartiet om att bli mest för Nato, kärkraft, euro och EU-stat.
                  Ett bra EU-val i juni 2014 med EU-kritiker på valsedeln ska stoppa Sd och stärka oss i valet i september. Skilda valdagar, spårbilar och livsbalans i vardagen kan bli nya frågor för centern, och.. utvärdera Allianssamarbetet.
                    Kanske ska vi gå fram i valet som “Gamla centern”…Nja lite skoj, men jag tror många förstår skämtets allvar.

Hans Lindqvist, kommun- och landstingspolitiker ( C ) i Värmdö och Stockholms läns landsting, fd EU-parlamentariker
 
 
CUF-ordföranden Hanna Wagenius har svarat mig i Expressen häromdagen och jag kommer att skriva en kort kommentar till helgen
Hon menar att vi ska inte låta Björklund definiera liberalismen. Nej, sant , men när partiprogramgruppens ordförande Per Ankersjö säger att vi ska tävla med Folkpartiet om "att vara de mest liberala" så är det ju Fp man utgår ifrån och vad folk förknippar med Fp.
 
För övrigt ska jag nu till länscenterns höstmöte i Solna och där kommer säkert frågan och artikeln att diskuteras och belysas... 
 
 
1 kommentar:

Anonym sa...

Bra skrivet! Centern måste återgå till de gamla kärnvärdena. Den nyliberala inriktningen måste bort, i allafall om ni vill överleva som riksdagsparti...