måndag 12 november 2012

Ensamkommande flyktingbarn är de mest utsatta-alla kommuner borde ställa upp i en gemensam barnkod

Som överförmyndare i många och en av de första som tog emot ensamkommande flyktingbarn till Sverige vet jag hur utsatta de är. En lång flyktväg med lift på lastbilar och tåg från Somalia eller Afganistan under lång tid utan vuxenstöd. Ett nytt land, ett nytt språk, en ny och okänd värld. En mottagningsstation, en god man och efter några månader en plats att få komma till och ofta en ny god man. Till slut om allt går bra en put, ett permmanent upphållstillstånd.

Alla kommuner borde ta sitt ansvar
och ta emot åtminstone några ensamkommande flyktingbarn. Det statliga stödet kan också utökas. Kommunförbundet borde kunna få fram en flyktingkod. Kanske något för centern att ta upp i regeringen eller Kommunförbundet?

Självklart ska du kunna lösa en biljett på tåget- allt annat är uteslutet om SJ ska tala om service
Det kan finnas tusen olika motiv till att du inte hunnit köpa en tågbiljett innan du kliver på tåget, t.ex ett annat tåg som inte kommit in i tid, eller T-banan, eller bussen eller...Du ska kunna köpa biljett på tåget.

SAS ska i första hand lösa sina egna problem - men staten bör ställa upp med lånegarantier i sista hand
Det borde vara ett sätt att behålla det nordiska flygbolaget om svenska, norska och danska regeringarna ger lånegarantier i sista hand för att undvika konkurs.

För övrigt ska jag nu in till lite olika  möten här och där...och i kväll blir det kretsmöte

Inga kommentarer: