onsdag 16 januari 2013

Oklart besked om att stoppa vinster i välfärden - lagom eller light eller....
LO:s förslag om att stoppa vinster i välfärden är oklart. Non profit har blivit lagom profit, men oklart för vilka och framför allt vilka följderna blir. LO vill begränsa vinsten till statslåneräntan plus1 procent - motsvarande en avkastning på 3 procent. Ska vi för det första reglera ett område så detaljerat? Nej, det upptäckte nog LO-folket själva, därför föreslår man att lagen ska vara dispositiv, inte tvingande. En kommun ska alltså kunna gå runt förslagen, Umeå, Vilhelmina, Lidingö, hela Stockholm, Malmö....Det är oklart, mycket oklart.
Det kan betyda allt från att ingen kommun tillämpar lagen till , hälften eller....

Oavsett hur många som tillämpar lagen skapar den allvarliga följder.
Nu finns 8500 småföretag i välfärdssektorn med i friskolor, hemtjänst, äldreomsorg, vårdcentraler. Vad händer med alla dessa företag och deras anställda? Och vad händer med de barn i skolan, de vårdsökande eller de äldre som idag får utbildning, vård och service. Det handlar om 130 000 anställda som i dag står för dessa välfärdsinsatser

Kommer småföretagen, som ofta drivs av kvinnor, att köpas upp av de stora koncernerna?
Ja ,det kan bli en av följderna i förslaget och så var det väl inte tänkt. Det är lättare för de stora koncernerna att hitta internationella skattelösningar som klarar en vinstbegränsning i Sverige, det kan inte ett litet vårdföretag på 3-4 personer.

För övrigt lyssnar jag nu på en nervös Jan Björklund i partiledardebatten om skolan och snart ska jag iväg för att prata spårbilar med folk på SL.

Inga kommentarer: