onsdag 24 april 2013

Inget nytt att unga är intresserade av politik - inget nytt heller att de inte går med i politiska partier, debatt@dn.se
Man behöver inte forska i sex år tillsammans med 4000 unga i åldern 13-30 år för att få fram resultatet i rubriken. 46 procent av de unga som inte är aktiva i partier är minst lika intresserade av politik som de aktiva. Inte heller sensationellt.

Det demokratiskt allvarliga är att allt färre personer är medlemmar i de politiska partierna.
Partierna på Värmdö har med lite variationer 10-30 aktiva medlemmar. Men partierna styr över två mdr i Värmdös budget om skola, samhällsplanering, äldrevård, socialtjänst, bygglov... Värmdö IF har 1500 medlemmar, Värmdö ridklubb 6-700 gissar jag...Värmdö. Demokratin kommer att kräva nya representationsformer...

EU-valet skapar nya aktörer som vill diskutera EU:s framtid - mycket positivt.
I Sverige är EU-debatten nästan död. Men nu växer det upp nya aktörer som tankesmedjan Cogitos demokratiprojekt "Mot framtidens Europa" och Forum för EU-debatt, nystartat av personer nära Junilistan.
Där var jag på en presentation i går av en rapport om subsidiaritetsprincipen av Ann-Marie Pålsson.
Okunskapen om principen är stor. Bara 20-30 procent av allmänheten vet vad den innebär. Misstron mot möjligheterna att få EU att följa sin egen princip är ännu större. Av de 320 fall som anmälts för granskning av om EU verkligen följer sin egen princip om beslut på lägsta möjliga nivå har alla avslagits av EU-domstolen...Inte särskilt upplyftande för oss som talar om decentralisering " Smalare man vassare".

I morgon åker jag till Centerns Europadagar i Halmstad och diskuterar dessa frågor inför EU-valet den 22-26 maj nästa år.

Inga kommentarer: