söndag 21 april 2013

Skratta eller gråta, nej le och samtidigt berömma Italien - för omvalet av Georgio Napolitano till president
Det är kris i Italien. Två månader sedan valet och ännu ingen regering vald. Visst, Nederländerna och Belgien har hållit på ännu längre men det är kris. Napolitano har tidigare sagt att han inte ville bli omvald med sina 88 år, men det blev han för alla anda var sämre och han kände då att "han har ett ansvar som han måste ta för sitt land". Vackert sagt och tänkt. Och heder åt Italien som inte babblar om ålder som vi gör i Sverige fortfarande. Omvald italiensk president 88 år med 7 års mandatperiod....

En italiensk kollaps med utträde ur euron skulle bli ett haveri för hela EUropa- skriver George Soros i DN kultur i dag www.dn/kultur.
Om någon ska överge euron är det Tyskland, skriver Soros, inte Italien. EU har kollapsat från en frivillig sammanslutning av jämbördiga stater till fordringsägare och gäldenärer Långivarna vill inte riskera sina pengar och påtvingar åtstramningar i skuldländerna. Krisen förvärras och över- och underordnade förstärks.

Euron var en felsatsning där länderna fick en valuta de inte kunde kontrollera själva. Maastrichfördaget och de länder, främst Tyskland och Frankrike som drev euron är huvudansvariga.Så långt är allt rätt, dvs analysen.

Men sedan kommer förslaget: Inför euroobligationer. En finansmyndighet för euroländerna skulle ansvara för utfärdandet. Men Tyskland säger nej. EU skulle då behöva en bankunion och en politisk union och vi får en utveckling mot en EU-stat som bygger på krishantering. Inte hållbart. Svar Nej.

För övrigt har Sara, Hanna och jag läst Petter och hans fyra getter  Balou, barnens räknebok, ätit gröt, åkt till lekparken två gånger, plockat ved, lämnat Emma till handbollen och nu ätit blodpudding.
Man hinner med mycket  är man är fyra år och vaknar halv sex....

Inga kommentarer: