Eurokrisen är inte över - Irland och Spanien lämnar akuten men Grekland, Portugal och Cypern finns kvar och Frankrike och Italien knackar på dörren
Irland meddelar genom en egen "självständighetsförklarung" i det egna parlamentet att landet lämnas Euroakuten och EU:s räddningsprogram som nu stöttat landet i tre år. Irland har fått 67,5 miljarder euro i nödlån och genomfört skattehöjningar och nedskärningar på 28 miljarder. Men eurokrisen är inte löst och kommer att vara ett återkommande tema i EU-valet. Varför gick det så dåligt med euron. Vi som röstade nej, vet, men det är fler som måste lära sig.
Frankrike och Italien har allvarliga problem med ekonomin och rasar i konkurrenskraft
EU:s finanskommissionär, min gamle EU-parlementskollega Olli Rehn, har pekat på den negativa utvecklingen och OECD kritiserar Frankrike hårt för att man inte genomfört några ekonomiska reformer. Det går inte att fortsätta med löner som ligger 80 procent över snittet i Europa och en statlig,regional och lokal byråkrati som tävlar med EU. Hollande har inget förtroende kvar.
Italien ligger ännu värre till både ekononiskt och politiskt
Nu väntas ekonomin falla med 2 procent i år. Den ekonomiska krisen blir inte bättre av den hopplöst osäkra politiska vardagen där den nuvarande regeringen kan falla med Berlusconi som den 27 november får besked om han får fortsätta i parlamentet.
Slutsats: Sverige ska kräva ett formellt undantag från euron.
För övrigt åker Sonja och jag nu till Fredriksborg och "Smörasken" och äter lite gott.
lördag 16 november 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar