lördag 30 november 2013

En liten tillväxt för tredje kvartalet i Spanien -men oj vad det är långt kvar till  normalitet
Det är vad som går att läsa i spanska tidningar och vad spanjorerna säger också. För tredje kvartalet hade Spanien en liten tillväxt på 0,1 procent. Inget att hurra över men landet har inte haft  någon tillväxt sedan början på 2008. Det är mycket låg inhemsk efterfrågan och arbetslösheten ligger fortfarande kring 15-20 procent beroende på var i Spanien man mäter. För ungdomar är det mellan 20-25 procent. BNP för 2013 beräknas minska med 1,3 procent

Nu går det inte att av nationella siffror jämföra med Canarias. Här är läget bättre och det är turismen som gör det. Spanjorerna som personer verkar ta saken lite som mánjana.

Illa med Ukraina och EU men tiden talar för ett brett europeiskt samarbete
Ryssarna och Putin är skräckslagna för att de gamla kommunistgrannarna ska "lämna" Ryssland och satsa på EUropa. Janukovitj möte med Putin stoppade undertecknandet av ett samarbete. Ryska hot och utpressning kan vinna en gång men aldrig i längden. Och det är inte antingen EU eller Ryssland det handlar om heller. Det är ett öka internationellt samarbete över alla gränser.
För övrigt hade vi en riktigt fin dag i fiskebyn Mogán i går , med marknad, promenad, bad och en fin middag intill hamnen med alla fiske- och segelbåtar. Nu bär det av till Puerto Rico och en båttur.


Inga kommentarer: