torsdag 26 augusti 2010

förskola, fritis och skola - välfärdens kärna - med kommunala beslut
Det är naturligtvis mer som hör till välfärd, ja det mesta kan sägas höra dit under rubrikerna välbefinnande, ett gott liv, lika möjligheter, lika värde.... Vänsterpartiets förslag i går om 7.5 mdr till fritis och Mona Sahlins förslag om nivån på lärartätheten i skolan, och krav på förbud mot vinst i skolor, förskolor och på sjukinrättningar är välfärdsfrågor. Det berör många, handlar om vardagen och en bra start för våra barn.
Det ja sätter frågetecken för är kraven på lagstiftning. Skall det verkligen vara detaljerade lagar som styr detta? Nej, svaret är att det skall finnas tillräckligt med resurser, bra organisation, alternativ och valfrihet, och det skall diskuteras och beslutas i kommunerna.

Bra ungdomssatsning från Alliansen om jobb för ungdomar
En ny lärlingsanställning för ungdomar under 23 år, jobbpaket till ungdomar med fler ungdomar i jobbgarantin och högre studiebidrag är några av förslagen. Ungdomsarbetslösheten måste bekämpas. Lägre moms på restaurangtjänster hör också dit

Centerns förslag om närproducerad mat i skolor och äldreboenden hör till välfärden
Äntligen får centern lite kredit på kampanjen om matlandet Sverige. Servera närproducerad mat på förskolor, skolor och äldreboenden. Kräv ursprungsmärkning, innehållsdeklaration och svensk djurskyddsstandard på maten. Minst två rätter att välja på, alltid färsk sallad och minst 25 procent ekologiskt.

Kräv närproducerat i Värmdö
Vi kommer från Värmdöcentern att kräva närproducerat i Värmdö. Vi har flera bönder och producenter i Värmdö, Värmdökassen t.ex. Köp från dem. Vi måste väl kunna köpa svensk närodlad mat i Sverige utan att EU lägger sig i. Går det inte får vi överklaga och ändra korkade och fyrkantiga EU-regler.

För övrigt är det jätteroligt att att Emma och tvillingarna Sara och Hanna snabbt verkar ha tagit till sig Vikingens dagis, Emma efter sommaren och Sara och Hanna som "nybörjare"...

Inga kommentarer: