söndag 8 augusti 2010

Några personliga reflektioner inför valet
Nu skall jag tänka högt och skriva direkt från ryggmärgen några personliga reflektioner inför valrörelsen och valet.

Alliansen vinner både på riks...
Jag är ganska säker på att det blir en Alliansseger och en fortsatt Alliansregering. Varför? Ekonomin, förtroendet för Fredrik Reinfeldt och Anders Borg och det motsvarande svaga förtroendet för Mona Sahlin och Thomas Östros. Det är huvudskälen. Ett mera historiskt-ideologiskt skäl är att socialdemokraterna inte är ett parti i tiden. S har passerat bäst före datum och under den tiden gjort stora insatser för Sverige och välfärden - inte tvivel om den saken. Men tiden har sprungit förbi klass och lojalitet. Människor är öppnare och tänker och väljer själva och inte minst byter, vilket naturligtvis missgynnar ett parti som i dag är stort men på nedgående.

..i landstinget..
Alliansen vinner också i landstinget, även om tinget brukar byta majoritet nästan vid varje val. Här är det dock mera osäkert. Vårdvalet, den missade enhetstaxan, trafiken och Förbifart Stockholm är några svårigheter. Vinst i vården en annan. Men eftrersom socialdemokraterna hela tiden först är emot, sedan accepterar och sedan följer efter, t.ex i frågan om vinst på privatskolor och i vården så blir det inga stora politiska konfrontationer. Rikstrenden blir för stark för något skifte.

...och på Värmdö
Om jag minns rätt så var det närmare 57 procent borgerlig majoritet i riksdagsvalet på Värmdö och 53 procent i kommulvalet 2006. Skillnaden var Lasse Bryntesson som då hade ett stort förtroende i kommunen och föredömligt stått i lednigen för regnbågskoalitionen "Samarbete för Värmdö" med s, c, kd och mp.
Situationen är annorlunda i dag. Lasse B har bra folkkontakt men det väger inte upp fyra års inflyttning till Värmdö i permanentade fritidshus och nya småhusområden. Där finns ingen majoritet av socialdemokrater.
Alliansen har haft problem men har rest sig, hållit samman och fått en bra och lyssnande kso i Lars-Erik Alversjö. Allt talar för en fortsatt Alliansmajoritet på Värmdö. En majoritet som gärna för mig får öka det blocköverskridande samarbetet för Värmdöbornas bästa, t.ex i fråga om skolan och trafiken.

För övrigt blev det en sportdag i dag med den vanliga morgonträningen med stången, terränglöpning med Sonja i Storskogen, som vi inte skall bygga någon motorled i, tennis med Micke ...nej vann inte och simning.

Inga kommentarer: