tisdag 31 augusti 2010

Lås inte Reinfeldt
skriver Hans Bergström på signerade ledarsidan i dagens DN www.dn.se . Med detta menar han att Alliansen inte skall låsa sig för vad som händer vid olika valutgångar i förväg. Det viktigaste där är att inte låsa fast sig vid ett läge där inget av blocken får egen majoritet. Vår grundlag tvingar heller ingen regering att avgå automatiskt efter ett val. Det är alltid bättre i,en förhandling att stå kvar som statsminister för Reinfeldt. Att ha avgått är ju att h lämnat ...
Det politiska aläget efter ett val kan heller ingen säkert uttala sig om i förväg. Säg att s gör ett katastrofval, att mp fortsätter att minska och att skulden blir Ohlys i båda lägren. Då kan det finnas förutsättningar för oväntade lösningar...

Trafiken - SL -Värmdö
Enhetstaxan kommer i repris i årets val. Den var bra och vi stod bakom den i centern men Alliansen ville inte ha den och vi återgick till zonindelning och fick ta ett högre pris. Självklart är bekvämlighet, punktlighet och kvalitet i kollektivtrafiken avgörande. Enhetstaxan får heller inte urholka SL:s ekonomi. Men skall inte bra kvalitet gå att förena med en enhetstaxa, utan zoner.

Endast en zon i Värmdö
Centern driver på hårt för att Värmdö skall vara en zon, så länge zon-indelningen finns kvar. Den i dag konstlade zonindelningen är bara krånglig och dyr för oss som bor lite längre ut på Värmdö.
I morgon invigs spårbilsutställningen i Charlotettendal som kommer att finnas där 1-5 september. Vi måste satsa på framtiden. Modern klimat- och miljövänlig transportteknik där du bestämmer när spårbilen skall gå... och vart. Billigare investeringar, billigare drift, inga olyckor och går dygnet runt.

För övrigt skall jag nu snart gå till Gustavsbergsteatern och vårt arragemang som avslutar Framtids- och klimatberedningen. Ett fantastiskt roligt uppdrag som också givit resultat i Värmdös planering.

måndag 30 augusti 2010

Politik handlar om förtroende
Det är lite beklämmande att läsa hur många rikspolitiker missköter sina kommunala uppdrag. Se http://www.dn.se/ i dag.
Socialdemokraterna Sven-Erik Österberg och Urban Ahlin har endast varit med två-tre möten av tolv under föregående år. Först. Det är självklart att rikspolitiker skall kunna ha kommunala uppdrag. Det är helt avgörande för demokratin att det finns kommunal och regional förankring. Och att rikspolitiker kan följa hur besluten slår kommunalt, men också föra med sig kommunala synpunkter till riksdagen. Det är därför riksdagen inte har några möten på måndagar. Men då skall också ledamöter som är valda ställa upp i sina hemförsamlingar. Ett eller annat missat sammanträde är ok, men inte motsatsen, ett eller annat deltagande.

EU-parlamentet sämre
EU-parlamentet är i detta avseende ännu sämre. Där börjar mötena på måndag och håller på ända till fredag för de flesta. Det gör det helt omöjligt att delta i en politisk församling i det land man kommer i från. Jag försökte vara kvar i landstinget när jag blev invald i EU-parlamentet 1995. Det gick inte. Redan efter några veckor meddelade jag Knut Nilsson att det inte fungerade när jag insåg att jag skulle ha misskött det ena, eller kanske båda uppdragen.
Hur du sköter dina uppdrag är viktigt, men lika viktigt är hur du sköter sig själv mot samhället och andra medborgare och att du håller kontakt och för en dialog med medborgarna som valt dig. Politik handlar om förtroende. Svårt att erövra, lätt att förlora.

Värmdös förtroendevalda är ganska mötestrogna
Det tycker jag nog man får säga, utan att ha någon statistik framför mig. Vad som däremot är mindre bra är att så många har slutat i kommunfullmäktige under mandatperioden och att det är obalans med för få kvinnor och ungdomar och också äldre. Det kan väljarna rätta till....

För övrigt skall jag nu iväg till ett sista planeringsmöte för spårbilsutställningen i Charlottendal som börjar på onsdag. Välkommen.

söndag 29 augusti 2010

Folkpartiet för Nato-kärnkraft och euro
Så ser tre av folkpartiets viktigaste frågor på riksplanet ut. I dag går Jan Björklund ut i Dagens Nyheter www.dn.se och kräver en folkomröstning om euron 2013 om Alliansen vinner valet. Varför inte i dag Jan Björklund? Nej, det har varit tyst från folkpartiet några år eftersom opinionen efter finanskrisen och Greklandskrisen kraftigt ökat för nej-sidan i storleksordningen 30-70. Men vi ses på barrikaderna, Jan Björklund...om det blir...

I övrigt är det landstingsval i dag
Hela dagen skall ägnas landstingsvalet ,där jag är första namn i ost-vakretsen, med den stora manifestationen för Roslagbanan som centerpartiet så starkt drivit sedan Knut Nilsson dagar. Nu är det min "gamle" assistent i EU-parlamentet i Bryssel Lars Carlsson som är toppkandidat i nordostvalkretsen och hårt driver frågan.¨Det vinner vi på. Lasse är en duktig kampanjpolitiker. Centern är pålitliga på kollektivtrafik och spår; Roslagsbanan, Saltsjöbanan, Tvärbanan, som Knut Nilsson drev igenom mot alla andra, som nu är så populär...och spårbilen kommer.

För övrigt cyklar jag nu iväg till bussen in till Slussen, Östra station och Roslagsbanan...

lördag 28 augusti 2010

Afghanistan - åt rätt håll
Oppositionens förslag om Afghanistan går åt rätt håll. En truppminskning och hemtagning skall påbörjas våren 2011. Det är ett välkommet förslag. Ngot som jag argumenterat fr på den här bloggen sedan starten för flera år sedan Afghanistan har länge varit på väg att bli ett nytt Vietnam och världssamfundet får inte göra om det misstaget.

Att gå i krig
mot ett land och delar av dess befolkning handlar inte om solidaritet. Det handlar om brist på lösningar. Ett krig som dessutom bara stärkt talibanerna som man skall bekriga.
Flera länder som Holland, Canada, Storbritannien och USA börjar nu förstå att kriget är fel och planer återtåg.
Alliansens försiktiga svar från Bildt och Reinfeldt om dialog efter valet var också förnuftiga reaktioner.

IFD och butikskällan gö störa insatser för Estland och Värmdö
Det är alltid lika trevligt att komma till Mirjam-Pätsi-Ullberg, det eviga energiknippet för IFD:s insatser i Estland och i Sverge för de som hehöver hjälp och stöd, barn, äldre fattiga och utslagna. IFD har nu varit igång i fem år och "De måste vi fira", skriver Mirjam i inbjudan till dagens träff. Vi ska prata med IFD:s samarbetspartner, kommunens socialförvaltning och lyssna och prata med varandra från partierna i Värmdö vad vi vill göra inför valet.---Och Burken spelar och sjunger.

För övrigt är det just till IFD, Butikskällan och Mirjam jag nu är på väg.

fredag 27 augusti 2010

Bra valmanifest från Alliansen
Jobben och välfärden ligger främst. Rätt till arbete till 69 var nyheten och det var en bra nyhet.
Alla fick ge upp en del men alla fick också utdelning. Centerns förhandlare får godkänt. Vi fick backa på LAS, utökar RUT-avdrag och skatteavdrag för riskkapital. Vi fick igenom det viktigaste om halverad restaurangmoms för nya jobb till främst ungdomar och invandrare. Vi fick igenon den nya miljöbilspremien på 40 000 kr och en statlig fond för investeringar i Norrlands inland. Vi skall vara nöjda. Nu gäller det att gå ut med detta...

Reinfeldt vann radiodebatten - men Sahlin är inte utslagen.
Reinfeldt är säker, trygg och balanserad. Sahlin är det också, men det fattas något. Trovärdigheten saknas. Mona Sahlin talar om ett ideologiskt vägval skattesänkning eller värfärd. Det blir inte trovärdigt när hon själv sänker skaten till pensionärer, även de med mycket fastigheter, aktier och kapital med 17.5 mdr kronor....

Värmdöpolitiken måste bli mer samarbete och mindre konfrontation
Det politiska klimatet i Värmdö är inte så bra. Det har blivit bättre under Lars-Erik Alversjö som kommunstyrelsens ordförande, men vi måste alla anstränga oss för att samarbeta mer och minska de ständiga konfrontationerna. Här får Lars Bryntesson ta på sig en hel del av skulden. Han har för mycket grävt ner sig i detaljer och småsaker som skapat konflikter i onödan. Han kan bättre. Det vet jag som samarbetat med Lasse under förra mandatperioden.
Oavsett valutgången borde vi kunna komma överens om att förbättra det politiska klimatet nästa mandatperiod. Det bär vara den första frågan vi förhandlar om.

För övrigt har jag ägnat en stor del av dagen åt att dela ut vår foldrar i Mölnvik, Charlottendal och Hemmesta. De flesta möter oss faktiskt positivt...

torsdag 26 augusti 2010

förskola, fritis och skola - välfärdens kärna - med kommunala beslut
Det är naturligtvis mer som hör till välfärd, ja det mesta kan sägas höra dit under rubrikerna välbefinnande, ett gott liv, lika möjligheter, lika värde.... Vänsterpartiets förslag i går om 7.5 mdr till fritis och Mona Sahlins förslag om nivån på lärartätheten i skolan, och krav på förbud mot vinst i skolor, förskolor och på sjukinrättningar är välfärdsfrågor. Det berör många, handlar om vardagen och en bra start för våra barn.
Det ja sätter frågetecken för är kraven på lagstiftning. Skall det verkligen vara detaljerade lagar som styr detta? Nej, svaret är att det skall finnas tillräckligt med resurser, bra organisation, alternativ och valfrihet, och det skall diskuteras och beslutas i kommunerna.

Bra ungdomssatsning från Alliansen om jobb för ungdomar
En ny lärlingsanställning för ungdomar under 23 år, jobbpaket till ungdomar med fler ungdomar i jobbgarantin och högre studiebidrag är några av förslagen. Ungdomsarbetslösheten måste bekämpas. Lägre moms på restaurangtjänster hör också dit

Centerns förslag om närproducerad mat i skolor och äldreboenden hör till välfärden
Äntligen får centern lite kredit på kampanjen om matlandet Sverige. Servera närproducerad mat på förskolor, skolor och äldreboenden. Kräv ursprungsmärkning, innehållsdeklaration och svensk djurskyddsstandard på maten. Minst två rätter att välja på, alltid färsk sallad och minst 25 procent ekologiskt.

Kräv närproducerat i Värmdö
Vi kommer från Värmdöcentern att kräva närproducerat i Värmdö. Vi har flera bönder och producenter i Värmdö, Värmdökassen t.ex. Köp från dem. Vi måste väl kunna köpa svensk närodlad mat i Sverige utan att EU lägger sig i. Går det inte får vi överklaga och ändra korkade och fyrkantiga EU-regler.

För övrigt är det jätteroligt att att Emma och tvillingarna Sara och Hanna snabbt verkar ha tagit till sig Vikingens dagis, Emma efter sommaren och Sara och Hanna som "nybörjare"...





onsdag 25 augusti 2010


Rut, rot och Rest
Rut och Rot-avdragen är en succé som hårdast drivits av centerpartiet. Nu tar Alliansen också till sig centerns förslag om halverad restaurangmoms.. Det är utmärkt reform i samma andra, att göra det enklare och billigare att anställa. Då kommer jobben att bli fler. 8000-10.000 jobb skulle det kunna ge enligt Handelns utredningsinstitut.

Fler jobb på Värmdö
Mats Eriksson CateringVärmdö och jag har kontaktat fler restauranger som alla ger samma besked. Vi skulle kanske kunna anställa någon till - hel- eller deltid. Vid en omsättning på en miljon ger den halverade momsen 125 000 mer i intäkt. Det unterlättar nya jobb också på Värmdö.
Centern har också fått igenom att Alliansen satsar 2.45 miljoner på företagande, entreprenörskap, innovationer, kvinnoföretagare och miljöteknikföretag. Så skall det låta...

Måndans på Hemmesta sjöäng mot Förbifart Hemmesta
Det är lite speciellt när människor träffas för en manifestation för eller mot något. Måndansen vid fullmåne började i områdena kring Tjernobyl, efter kärnkraftskatastrofen, har dansats i Australien och sydamerika för att slå vakt om regnskogen, i Burma, i Indonesien....
Och i går igen på Hemmesta sjöäng, med Phella Thiel och Naturskyddsföreningen som initiativtagare. Hemmestabor, engagarede SNF,are ornitologer, jag och Sonja berättade vad vi kände om en motorled genom Storskogen som naturligtvis följs av exploateringar.
Nej det finns bättre alternativ. Bygg inte sönder Värmdö.
På bilden ser du upptakten till måndansen på sjöängen, Phella, Sonja mfl i ring.

För övrigt skall jag nu ut och kolla våra affischer. Än så länge är det inga nedrivningar eller nedklottringar. Det är ett gott betyg åt Värmdöborna.

tisdag 24 augusti 2010

Centern får igenom supermiljöbilspremien...
Det var ett positivt besked från kräftskivan på Harpsund. Vi får igenon förslaget om en supermiljöbilspremie som presenterades på valupptakten den 6 augusti. Det är en morot på upp till 40 000 kronor för den som köper den bästa miljöbilen. Inga piskor.
Miljöpartiet har i dag en artikel på DN Debatt, www.dn.se, där samma fråga tas upp. Kraftiga piskor på bilar med höga utsläpp skall finansiera ett stödsystem för nya bilar med låga utsläpp.
Det är samma tanke. Tror mer på morötter än piskor. Det är dessutom mera sympatiskt och möts mer positivt. Centerns förslag är smakligare.

Ny fullmåne mot Förbifart Hemmesta...
I kväll är det fullmåne. Då är det en ny träff vid Hemmesta Sjöäng för oss som inte vill bygga sönder Värmdö. Vi som inte vill ha någon motorled genom Storskogen. Vi som vill förbättra Skärgårdsvägen, med breddning, gångtunnlar och rondeller och undersöka reversibla körfält som på Grisslingerakan. Vi som vill satsa på kollektivtrafiken, med fler och bättre bussar, fler, bättre och säkrare cykelvägar och parkeringar vid busshållplatserna. Vi som vill satsa på modern miljövänlig transportteknik, som spårbilar.

Framtids- och klimatberedningen i Värmdö avslutas
Ett fantastiskt roligt arbete är tillända. Eller ett otroligt positivt förslag på ett långsiktigt hållbart Värmdö skall nu bli verklighet. Så olika kan man se på Framtids- och klimatberedningens arbete. Värmdö skall enligt Vision 2030 ligga i framkant i miljö- och klimatomställningen, med hållbar tillväxt som värnar vår natur. Här finns tydliga teman med energi-och klimatpolicy, översiktsplan och hållbarhetsarbete som nu skall bli verklighet.

Jag har varit ordförande
i utredningen och är verkligen stolt över vad vi åstadkommit, i politisk enighet, och tackar alla som medverkat , förtroendevalda, tjänstemän, skolfolk och alla medborgare som deltagit.
Avslutning och överlämnande av hållbarhetsstafetten
tid: Tisdag 31 aug, 14.00-16.00
Plats. Folkets hus, Gustavsberg
Välkomna

För övrigt skall jag nu gå och ta upp potatisen vid Runda Huset i Gustavsberg för att värna miljö och natur mot Förbifart Hemmesta...

måndag 23 augusti 2010

Den försiktige Peter
Det var en mer än vanligt försiktig Peter Eriksson i morgonens ekointervju med Miljöpartiets språkrör. Inte mycket nytt om något och stor försiktighet med allt,ekonomi om läget tillåter, CO2 skatt, ja efter utvärdering, asyl för gömda flyktingar, viktigt men inte överst...Inga nya mp-vinster med den intervjun.

Bra pensionärsinitiativ av Alliansen med 2.5 miljarder
De 1,7 milj pensionärerna har blivit valets viktigaste väljargrupp. Alliansen höjer n u grundavdraget för pensionärer,utöver tidigare utlovade 5 mdr. Med de genomförda förslagen kommer skattesänkningen för pensionärer att bli 15 mrdr kronor.
Det är svårt för de rödgröna att möta. Och bra ny slogan "Det skall löna sig att arbeta, men det ska också löna sig att ha arbetat." Finurligt, Schlingman...

Vårdvalet blir huvudfrågan i landstingsvalet
Nästan 700 000 personer har aktivt valt en ny privat vårdcentral i Sverige sedan vårdvalet infördes. Den största skillnaden mellan blocken är att om de rödgröna vinner valet kommer de att ta bort etableringsfriheten för nya vårdcentraler. Det förlorar dom jättemycket på och Alliansen vinner.
Men Ilja Batljan har plockat fram siffror i dagens Brännpunkt i SvD www.svd.se som enligt honom visar att de högavlönade vunnit och medelklassen förlorat. Sant eller falskt. Centern i länet vill justera vårdvalet så att högre ersättingar skall utgå till mer sjuka och tidskrävande patienter. Det driver jag hårt i landstingsvalet, senast på torgmöten i lödags.

För övrigt skall jag klockan ett tillsammans med Cateringföretagaren Mats Eriksson gå en "momspromenad" till restauranger i Hemmesta, Mölnvik och Gustavsberg för att höra vad restaurangägarna tycker om sänkt moms på restaurangtjänster och hur många jobb det kan ge i Värmdö.

söndag 22 augusti 2010

Alliansen har fullföljt arbetslinjen med jobb och företagande
Det har varit en tydlig inriktning på att genomföra valbudskapen från 2006. Många av löftena har faktiskt infriats, andra mindre bra. Detta är mina slutsatser: Fler har fått jobb, eller 100 000 sedan 2006. Det har blivit mer lönsamt att arbeta, med sänkta skatter, och skillnaderna mellan bidrag och jobb har ökat. Det har blivit enklare och billigare att anställa genom sänkta arbetsgivaravgifter och RUt och ROT-avdrag.

Det som inte varit bra är:
Vi har högre arbetslöshet i dag än 2006. Finanskrisen är en förklaring men arbetslöaheten är ett trist faktum. Genomförandet av reformerna om a-kassan och sjukförsäkringen får underkänt och vilka jobb har skapats?
Slutsats: 4 eller AB med min gamla betygsskala. Inriktningen rätt men genomförandet...inte alltid...

För övrigt skall jag nu iväg och och sätta upp affischer i den lokala valrörelsen...

Heldag med vallaffischering i Värmdöcentern
En av valets höjdpunkter, valaffischeringen. I dag har vi, Henrik P, Lars A, Ina U, Christer M och jag affischerat runt Värmdö. Ett 50-tal affiischer på ett 20-tal ställen. Spett, såg, skruvdragare, slägga och gott humör har beledsagat oss hela dagen och det känns bra. Och roligt.
Ingen vinner på valaffischer, men är man inte med så ringer telefonen... Var är ni någonstans.. och den risken vill vi inte ta.
Värmdöcentern skall dubbla mandaten i år. Vi är på god väg.

För övrigt så spelade Micke och jag med nya bollar i dag och det var också roligt. Vi kände oss som Federer och Nadal... eller. Ja. Vi var bra.

lördag 21 augusti 2010

Borg är en "sträng" frälsare
Det är Anders Borg som skall göra jobbet. Han är frälsaren. Han gör det redan och han gör det bra. Han är "Sträng" också. Han håller i pengarna men talar också om tydligt vad det finns för utrymme för vallöften och investeringar. Det gör det omöjligt för oppositionen att gå runt.
Det ser ljust ut för svensk ekonomi och det är regeringens förtjänst, åtminstone delvis, är budskapet. Trots finanskrisen. Vår bäste valarbetare Östros har blivit "sämre" och allt lågmäldare.

Värmdöcentern på torgmöte med landstingsrådet Gustav Andersson
Så var det då dags för torgmöte igen med Henrik Paulsen Ina Ununger, Karin Nordblom, Christer Malmqvist och jag från Värmdöcentern och Gustav Andersson och Caroline Poltzer från landstinget. Vi pratade med förbipasserande om både kommun och landstingsfrågor i Gustavsberg, Mölnvik och Charlottendal. Du hinner träffa ganska många på tre timmar. Det syns om folk vill prata, inte ta emot några foldrar, är nyfikna, har bråttom.... När kommer kommunalt VA till Torsby? Varför är det så mycket bråk i kommunalpolitiken i Värmdö? Kan ni inte samarbeta? Minska trafiken på Skärgårdsvägen men ingen motorväg genom storsksogen...

Gemensam manifestation mot främligsfientlighet i Mölnvik
Efter torgmötena samlades vi till en gemensam manifestation mot främlingsfientlighet i Mölnvik. Det utmärkta initiativet kom från Folkpartiet och Fredrik Sneijberg, det skall han och fp ha kredit för. Vi höll korta apeller från de partier som var församlade och budkavlen går nu över till moderaterna, sedan till socialdemokraterna och lovade jag också centern någon framtida lördag vid samma tid kl 13.00.

För övrigt skall jag nu måla det sista på husets framsida innan vi byter till en annan vägg...

fredag 20 augusti 2010

Det drar ihop sig - kraftigt m-fall och rolig c-uppgång
Det är en ordentlig förändring i dagens DN/Synovate mätning i väljaropinionen. Min tolkning är denna. Allianspartierna har fått de flesta av dessa röster. Uppgången för fp, c och kd är 2,5 procent och lägg därtill en liten moderat tillbakagång. Det har skett i alla val så länge man kan minnas ju närmare valdagen man kommer.
Tycker inte det är oroande. S ligger fortfarande lågt, 4-5 procent under 2006 års katastrofval. Vänstern har stora problem medan Mp är raketen. Men håller Maria Wetterstrand hela vägen...?

Vattenfall kan bli Mauds Waterloo
skriver Dn i dag på ekonomisidan www.dn.se. Ja, Vattenfall är en sådan fråga, en fråga av den digniteten. Men det kan ändras till något positivt. Centern bör driva kravet på att vinstmålen i Vattenfall sänks och att miljö- och klimatmålen skrivs upp. Det får Anders Borg stå ut med och det kanske är en nödvändighet för Alliansens överlevnad.
Centerns stora insatser på företagarområdet får inte den kredit vi har väntat på, inte än...

Youtube i landstingsvalet
Skall just in till distriktet och göra några Youtube-inspelningar inför landstingsvalet. En nyhet för mig men skall bli roligt. Detta är vad jag hoppas hinna säga 45 sekunder:

Vårdvalet skall vara Ditt. Du skall ha rätt att välja vårdcentral. Du skall ha rätt till den tid du behöver för Din sjukdom.
Jag vill stärka Mälardalsregionen. Samordna sjukvård, trafik, arbetsmarknad och samhällsplanering i ett Mälardalsparlament.
Spårbilen kommer när du trycker på knappen och tar dig dit du vill. Jag vill satsa på modern miljö - och klimatvänlig tranportteknik.
Gör nya Slussen till en knutpunkt för snabbgående sjöbussar från Nacka, Värmdö, Lidingö, Vaxholm och Ekerö. Välj centern i landstingsvalet.

För övrigt var det en liten födelsedagsfest i går med dragspel, sång och presenter när Sara och Hanna fyllde 1.5 år och Emma blev 4 år och 8 månader...

torsdag 19 augusti 2010

Fastighets- och förmögenhetsskatten: de rödgrönas uppförsbacke
Oklarheten, osäkerheten och röran kring nya besked visar hur allvarligt de rödgröna bedömer läget. Det hade varit bättre att inte röra mer i den rödgröna röran. Att säga att ett förslag man lägger skall påverka så lite som möjligt, så få som möjligt och bara någon procent av befolkningen visar ju skräcken...
Till det kommer förmögenhetsskatten. Hur man än räknar är det storstäderna, främst Stockholm som får höjda skatter på fastigheter och nu skatt på förmögenhet. Att ständigt förklara är ett hopplöst underläge.

Bra c-förslag om utbyggd vuxenutbildning
Anders Flanking är en bra partisekreterare. Tror han förstår att centern måste bredda sig politiskt i valet Utmärkt att inte låta Jan Björklund behålla sitt egenhändigt förvärvade monopol på det området. Rätt att överklaga betyg, en stärkt elevrättighet, och en skyldighet för kommuner att erbjuda vuxenutbildning också på gymnasienivån är bra förslag.

Vårdvalet är bra - men ändra där det gått fel , t.ex ersättning till Vårdcentraler
Så vill jag beskriva centerns förslag om vårdvalet, som nu påverkat hela Alliansen, www.dn.se.
Vi har fått 36 nya vårdcentraler många i förortsområden. Antalet läkarbesök har ökat och kostnaderna minskat. Men de fattigaste områdena har fått lägre resurser jämför med de rikare.
Vårdvalet skall vara ditt. Du skall ha rätt till den tid du behöver för din sjukdom och ditt vårdbehov. Höj ersättningarna för de patienter som behöver mest vårt och kräver mer tid. Vårdlots till dig som behöver kvalificerad vård och uppföljning t.ex efter en operation. Hembesök med läkarbilar till sjuka barn.

Justera ersättningen till Vårdcentraler som missbrukar systemet - t.ex Värmdö
När jag och centern besökte Vårdcentralen i Gustavsberg framkom kritik mot att den nyöppnade vårdcentralen i Mölncik bara tog snabba patienter som ger hög ersättning på kort tid. Sådant måste arbetas bort med kvalitetskrav och justering av ersättningsregler.

Det är några av de frågor jag vill prioritera i landstingsvalet.

För övrigt är det just nu lite rörigt i politiken. När regering och opposition förhandlat sig fram till valmanifesten får vi lite mer klarhet och det kommer inte att gynna de rödgröna...

onsdag 18 augusti 2010

Bra insats av Maud i ekot
Tyckte Maud Olofsson gjorde en bra insats i ekots partiledarutfrågning i morse. Det började med kärnkraften och det är en svår uppförsbacke för centern, inte minst i min generation som gått i Barsebäcksmarscher och varit engagerade i Folkkampanjen mot kärnkraft under folkomröstningen 1980. Själv var jag vice ordförande i Folkkampanjen under sex år. Med tanke på uppgörelsen gick det ändå hyggligt. Men Maud borde tydligt ha sagt att centern är emot kärnkraft.
Hon trasslade in sig i LAS med de 10 000 jobben, som hon aldrig skulle sagt. Men det är lätt att sitta på läktaren...

Bra C-förslag om stöd till våldsutsatta kvinnor
Centern presenterade i går ett nytt bra förslag om stöd till våldsutsatta kvinnor. Det blir obligatoriskt för polisen att utreda. Kan kvinnan inte längre bo kvar för att risken för våld är för stor skall kommunerna ge ekonomiskt stöd till flytt på mellan 50 000-75.000 kronor för flyttkostnader. Ett sådant förslag tar vi gärna emot i Värmdö.

Ett fossilfritt landsting 2020 - c-löfte i landstingsvalet
Det skriver centerns landstingsråd Gustav Andersson i dagens Mitt i Värmdö http://www.mitti.se/
Vi har satt upp som mål i vårt landstingsprogram inför valet att år 2020 skall Stockholms läns landsting vara klimateffektivt och fossiloberoende. Alla SL-transporter på land skall drivas med förnybara bränslen. Till denna satsning hör våra förslag om utbyggd kollektivtrafik, mer spår och ny miljövänlig spårteknik som spårbilar.
Gustav Andersson kommer till Värmdö på lördag för fyra torgmöten med början klockan 11.00 på Djurö, därefter Stavsnäs, Mölnvik och Gustavsberg.

För övrigt håller jag just nu på att planera inför Gustavs besök...

tisdag 17 augusti 2010

Gör något gemensamt i valrörelsen för Pakistan
Här diskuterar vi jobb, sänkt skatt för pensionärer och att få tvätten ordnad i tunnelbanan medan Pakistan är i kris och 3.5 miljoner barn hotas av svält och dödliga sjukdomar i en annan del av världen. Vårt val är viktigt men i jämförelse...
Kunde det inte vara en god idé att alla riksdagspartier, gärna med inbjudan till övriga partier som ställer upp i valet också gör en insats för Pakistan. Sätter av några procent av valbudgeten t.ex och driver på EU för mer samlade insatser. Nu.

Reinfeldt lugnet själv i ekointervjun
Nej, Fredrik Reinfeldt låter sig inte provoceras, inte av tragiska människoöden i den förändrade sjukförsäkringens kölvatten, inte om arbetsrätten, inte om ... Lite tycker jag han kunde ha bjudit på som att genomförandet av sjukreformen, processen, kunde ha timats bättre. Lite kunde han sagt att det måste finnas ett slut på svenska truppers närvaro i Afghanistan någon gång...
När USA, Canada, Storbritannien sagt det och Holland redan gjort det.
Men läget blir mer och mer att sitta still i båten. Det är s och de rödgröna som måste göra något. Måste...

Tornhusets företagscenter i Gustavsberg närmar sig en lösning
Vi, och mest våra medarbetare med näringlivschefen Lars Berlin i spetsen har arbetat hårt för att få till stånd den Skärgårdens Mötesplats för företagare som vi presenterade skisser på i våras. Det handlar om Tornhuset i Hamnen i Gustavsberg och en lösning närmar sig. Ett Tornshusets Företagscentern kanske med kontorshotell, nyföretagarcentrum, rådgivning, värmdö matchning, inspirationsföreläsningar, företagsträffar och ökat och bättre samarbete mellan kommunen, Värmdöretagare och medborgare. Det står högt på min att göra lista...

För övrigt skall jag nu gå till ett möte om uppläggningen av spårbilsutställningen i Charlottendal 1-5 sept, presskonferensen, presentationerna, själva utställningen, debatten.
F-n va roligt.

måndag 16 augusti 2010


Måndagen den 16 augusti
Sahlin: Alliansens orättvisa skattesänkningar är nu högsta klokskap
Det går inte riktigt ihop för Mona Sahlin. Under hela mandatperioden har hon och s hårt kritiserad regeringens skattesänkningar som orättvisa och orättfärdiga. Stora klyftor har skapats som skall återställas. Men...Av jobbskatteavdragens 7o-80 miljoner vill Sahlin bara återta åtta. Tala om högt tonläge...
Nu är vi där igen. Efter statsministerns tal häromdagen var hans skattesänkningar närmast statsfientliga och samhällsfarliga. Nu skall hon någon dag efteråt själv sänka skatten för pensionärerna med sådär 20 miljarder. DN har fångat in s-problemet i formuleringen "Det blir svårt att förklara för väljarna varför vi lovar det vi är emot", http://www.dn.se/

Bra s-förslag av Ilija Batljan och Carin Jämtin för SL och Stockholm..
Det är utmärkta förslag från s-politikerna i stadshuset och landstinget. Förbättra dagservicen för pendlare och vinn tid. SL medverkar. Lämna in en matlista eller tvättkorg och hämta maten och tvätten på T-stationen på kvällen, bygg förskolor, parkeringsplaser och cykelvägar nära kollektivtrafiken.

..Lite samma idé som jag har om trafiken i Värmdö
S-förslaget får fler att åka med SL och vardagen blir lättare att få ihop. Jag har tagit upp samma sak i översiktsplanen för Värmdö. Bygg fler, bättre, säkrare och närmare infartsparkeringar i Värmdö, fler cykelvägar och bättre cykelparkeringar vid hållplatserna.
Men långsiktigt handlar det om att planera ett samhälle med bostäder, arbetsplatser, service och fritid nära varandra. Då blir vardagen lättare att få ihop för alla.

För övrigt skall jag nu in till kommunkansliet och diskutera Slussens ombyggnad...

söndag 15 augusti 2010

Reinfeldt lägger grunden - pensionärer, höjda grundavdrag och jobb

Moderaterna har flyt. Så låter också m:s vallåt...vallåt..ha,ha. "Om det flyter låt det flyta, om det funkar låt det funka...". Men huvudbudskapet var sänkt skatt för pensionärerna, ett löfte utan villkor men inga exakta pengar. Höjt grundavdrag och ett femte jobbskatteavdrag var ett löfte om det finns pengar....,men pensionärerna först alltså. Bra, rätt tänkt. Det gynnar kd som drivit frågan och legat lite pyrt till i mätningarna. Alla i Alliansen måste ju med och det skall bli förlängt mandat. Men nu går det upp till 5.8 för kd och 5.6 för centern enligt dagens SvD/SIFO. Det ser riktigt bra ut...

...Och PG Gyllenhammar backar upp Maud och Centern

på dagens DN.Debatt http://www.dn.se/. Han är visserligen kritisk till att stycka Vattenfall men han välkomnar en privatisering med nytt kapital från t.ex pensionsfonderna och centerns förslag till delprivatisering för investeringar i förnybar energi.
Men behåll huvudspåret. Sälj ut kol- och kärnkraft och behåll svenska naturresurser som vattenkraft, vind och bioenergi. Då går Vattenfallsfrågan med plus både i sak och i val.

Värmdöcentern satsar på företag, ungdomar och jobb
I morgon har vi näringslivsråd, där Värmdös företagarföreningar träffas och där jag är ordförande. Vi skall fortsätta med att förbättra företagsklimatet i Värmdö. I morgon gäller det turismen och besöksnäringen. Vi skall göra en genomgång av Visit Värmdös utvecklingsprojekt
turistisk landsbygdsutveckling. Detta är verkligen roligt. Det ger jobb, inte minst åt ungdomar, det stärker skärgården och landsbygden i vår ganska stora kommun och det drivs mest av kvinnliga företagare.
Vi vill värna våra Värmdöföretag genom en öppen och kontinuerlig dialog, god företagsservice och fortsatt arbete med Skärgårdens Mötesplats & Företagscenter i hamnen i Gustavsberg.

För övrigt blir det snart tennis med Micke och en ny kämparinsats med den där bollen...

lördag 14 augusti 2010

Så kan centern lyfta i valet
Nu har alla partier presenterat sina egna valmanifest. Nu stundar två gemensamma sådana. Då blir det svårare att profilera sig själv, blocken tar över och de stora partierna s och m. Centern måste lyfta fram fler personer, som Annie Johansson och Andreas Carlgren. Vi måste bredda politiken till skola, familj, äldrefrågor, jämställdhet, it-frågor och intensifiera med mat och landsbygd.
Fullfölja Vattenfall med mera av att sälja ut kol-och kärnkraft och behålla svenska naturresurser som vattenkraftverk och vindkraft.

Satsa på spårbilar
Tala om att vi är det parti som vill pröva ny modern spårteknik som spårbilar. Det skulle väcka stort intresse och vi skulle bli först nationellt. Det händer mycket på detta område i både Sverige och världen. Pilot-projektet skall komma med förslag på en eller flera kommersielle banor i Sverige där Vetenskapsstaden KTH -Universitetet i Stockholm och en bana i Uppsala ligger bäst till.
Centern kan hänga på Värmdös spårbilsutställning den 1-5 september i Charlottendal. Släpp fram vår utmärkta infrastrukturminister Åsa Torstensson som kan frågan.

Säg nej till förbifart Hemmesta
Jag får fler och fler som frågar om Förbifart Hemmesta. Här kommer några argument emot
1.En motorled genom Storskogen avleder trafik från Saltarövägen men leder ut den till den ännu mer trafikerade Stavsnäsvägen. Det minskar inte trafiken genom Ålstäket och Grisslinge.
2.Det går att förbättra Skärgårdsvägen 274 genom Hemmesta med breddning, rondeller, gångtunnlar och fler och bättre cykelvägar till busshållplatserna. Undersök reversibla körfält som på Grisslingerakan.
3.Bygger men en motorled så kommer krav på exploateringar i Storskogen runt leden. Det vill vi inte i Värmdöcentern.
Om några år har spårbilarna slagit igenom. En linje in mot stan och en ringlinje runt centralorterna Gustavsberg- Brunn och Hemmesta skulle kraftigt minska biltrafiken.
Nej till Förbifart Hemmesta
Bygg inte sönder Värmdö

För övrigt skall jag nu till flickorna Emma, Sara och Hanna där två av dem är lite förkylda. Sonja är redan där. I dag åker Stoffe och Stina på semester till USA.. Roligt

fredag 13 augusti 2010

Moderaterna ser positivt framåt - socialdemokraterna ser lite längtande bakåt
Det är en förenklad men ändå inte missvisande bild av m och s:s budskap på affischerna i valkampanjen. "Framåt tillsammans" är en positiv framtidsbild om trygghet, jobb, välfärd och utbildning utan siffror. Socialdemokraterna säger att "Vi kan inte vänta ." På Vadå? Lite oklart och svårt att förstå och inte optimistiskt och framåt. Men s har bra bilder det har inte m.
Nu betyder inte affischer så mycket. Bara om man inte affischerar...då är man utanför valet och syns inte.

Kd vill tvinga kommunerna införa vårdnadsbidrag..
enligt Göran Hägglund i dag i Svd www.svd.se. Vem är det som talar om att politikerna inte skall lägga sig i detaljfrågor om vardagen.. om en politisk gräns...? Om mer valfrihet? Det går inte så bra ihop med detta budskap. Tala om varför vårdnadsbidrag behövs i stället. Det har kd och c gjort i Värmdö och det har vi fått med oss Alliansen på och därmed majoriteten på.

Låt inte EU bestämma om svensk gårdförsäljning av vin
Det är utmärkt att Eskil Erlandsson och Lena Ek försvarar centern förslag om gårdsförsäljning av vin i Sverige. Det måste vara möjligt att slå vakt om en restriktiv alkoholpolitik med detaljhandelsmonopol genom Systembolaget samtidigt som vi låter svenska bönder sälja sina produkter direkt på marknaden precis som man gör i Frankrike och Italien. Blir det problem så kör över EU-byråkraterna och ta debatten.

Positiv valupptakt i C- distriktet på Sundby Gård i Huddinge...
Med en liten välkomstdrink på uteverandan mot vattnet och en god buffé startade länets valupptakt med riksdags- och landstingskandidater och kommunfolk runt om i länet. CUF:ordföranden Magnus Andersson som står fyra på riksdagslistan inledde presentation en med c-krav på jobb till ungdomar, den sänkta arbetsgivaravgiften, sänkt moms på vissa tjänster som restauranger och frisörer. Aphram Melki, Järfälla fyllde på med egna erfarenheter som egenföretagare. Per Lodenius talade engagerat om välfärden, funktionshindrade och barn med särskilda behov och inte minst skolan. Kerstin Lundgren avslutade med några huvudbudskap som, jobb, företagande, klimat, miljö, valfrihet och mat.

...och vi i Värmdöcentern presenterarade vår rapp..
som Ina Ununger låtit ta fram och som skall gå på Skärgårdsradion 6 gånger om dagen fram till valet och där våra huvudfrågor om ungdomar, skolan, jobben, miljön, klimatet presenterades med jubel från de 50-talet deltagarna. Vi fick också chans att tala om vår nya hemsida och Värmdöcenterns blogg och jag välkomnade alla till spårbilsutställningen den 1-5 september i Charlottendal. En bra valstart.

För övrigt skall jag nu in till styrelsemöte med spårbilsnätverket KOMPASS där vi skall diskutera utställningen i Värmdö och spårbilskonferensen i San José i Kalifornien...

torsdag 12 augusti 2010

Jobben igen - bara negativt för Sahlin
Det är en totalt misslyckad strategi för Mona Sahlin, Östros och Österberg att tala om Alliansens misslyckande med jobben. Arbetslösheten är 8.1 procent i Sverige och 9,6 i EU. Den minskar i Sverige och ökar i EU. Väljarna och medborgarna känner inte igen sig i s gnäll. "Bakåt eller framåt" säger Alliansen i sin kampanjstart om Sveriges framtid då vill s återinföra de gamla plusjobben med 15.000 i månaden i lönebidrag till jobb i stat,landsting, kommuner...heja.

Men vad menar centern? - Låt inte kärnkraften bli gemensam Allianspolitik
Alliansens partisekreterare presenterade i går valkampanjens upplägg. På en av affischerna kunde man läsa "kolkraft eller ren energi". Vår partisekreterare Anders Flanking visade också upp affischen. Vad menas? Är det kärnkraft Alliansen aktivt propagerar för? Och är centerpartiet med på detta?

M vill aktivt ta väljare från s
Det skriver moderaternas partisekreterare Per Schlingman på DN.Debatt, http://www.dn.se/ i dag.
Moderaterna skall bli Sveriges "samhällsbärande parti". Moderaterna är det parti som "företräder allmänintresset". Här har m hittat något som är mycket svårt att bemöta från s.
Kan ni tänka er motsatsen? Att socialdemokraterna aktivt skulle gå ut och säga att de vill ha moderata väljare?

Värmdöcentern förnyar sig i sociala medier..
med den nya Hemsidan http://www.varmdocentern.se/ och den moderniserade bloggen http://www.varmdocentern.blogspsot.com/. Ett rappinlägg kommer att presenteras på Skärgårdsradion. Centerpartiet kommer också att göra videoinspelningar av toppkandidater för presentation på Youtube. Centern och Värmdöcentern är med i sin tid, men inget kan ersätta det personliga mötet och därför kommer vi att finnas ute i Mölnvik, Charlottendal, Gustavsberg, Brunn, Djurö, Stavsnäs, Hemmesta...på torg och i bostadsområden så mycket vi hinner.

För övrigt skall jag i kväll på distriktets valupptakt på Sundby gård i Huddinge...

onsdag 11 augusti 2010

Ta tag i minkfrågan Eskil
Det är naturligtvis oacceptabelt det djurplågeri som Djuralliansen visat på film. Djur, också minskar, skall få utlopp för sina naturliga behov. Det får de inte. Stress, instängdhet, inget vatten. Länsstyrelsernas övertagande av tillsynen är nog inte i alla delar lyckad. Det är längre från länsstyrelsens centralkontor i länet än från kommunens miljöenhet. Tillsynsbesöken har också varit få om ens några.
Jordbruksminister Eskil Erlandsson måste nu omedelbart ta itu med frågan. Att få söta men vanvårdade minkar som valfråga kan bli som med sälarna... Djurskyddskraven måste hållas. Går inte det måste verksamheten upphöra. Du känner vittringen Eskil...

Minska antalet långtidsarbetslösa skriver s..
på DN.Debatt i dag http://www.dn.se/. Vem kan vara mot det? Det är mycket prat och många goda avsikter och åsikter. Insikten är det heller inget fel på men utsikterna att lyckas är små eftersom det är så glest med förslag. Kompetenslyft och praktikplatser, skriver man. Det satsar vi redan på. Bättre infrakstruktur. Nej, det måste till mer konkreta förslag. Men det vill ju socialdemokraterna skrota, som RUT och ROT... och högre företags- och nya förmögenhetsskatter ger inga jobb...
Det är också därför förtroendet för socialdemokraterna jobbpolitik sjunkit från 32 till 27 procent från januari till april.

Centerns aktiva jobbpolitik på riksplanet följs upp i Värmdö
genom ökad stöd till Värmdö Matchning, satsning på ett Skärgårdens mötesplats & och företagscentern i Gustavsberg för bättre kontakter mellan kommun, företag och invånare. Ökat stöd till våra Värmdföretag och fler nya företag i Värmdö för minskad pendling, 400 sommarjobb nästa år för ungdomar och utevkling av miljö-och framtidsföretag i Ekobacken.


tisdag 10 augusti 2010

Sjukskrivning och "förtidspension" - både ris och ros för Alliansen
De ändrade reglerna med syfte att så många som möjligt av de människor som är sjukskrivna eller "förtidspensionerade" skall kunna komma tillbaka till arbeta är både ris och ros för Alliansen.

DN:s genomgång
i dag http://www.dn.se/ visar också samma sak. Tanken är både mänsklig och god men genomförandet var i många stycken en katastrof.
Antalet sjukskskrivna har minskat med 100 000 från 2006 och antalet "förtidspensionärer" med sådär 85.000. En stor framgång naturligtvis. Nu skall sägas att den tidigare s-regeringen redan påbörjat en översyn som givit gott resultat innan 2006. Det som Alliansen infört och som positivt påverkat att fler i dag arbetar är jobbskatteavdragen. Det skall löna sig att arbeta.
Men genomförandet. Dålig information, för snabbt och många sjuka kände sig påhoppade.
Tror ändå att det positiva resultatet överväger, men tänk före nästa gång.

Kristdemokraterna; en stark social röst..
son satsar på familj, äldre och vård som sina huvudfrågor i valet. Där har de stort förtroende. Sänkt skatt för pensionärer möter 1.6 miljoner väljare. De nya förslaget 0m att anställa 10 000 funktionshindrade i stat, landsting och kommuner genom ökade lönebidrag är också positivt. Detsamma gäller förslaget att minska diskrimineringen av de äldre med en ny lag om rätten till arbete fram till 70 år. Men varför en åldersgräns överhuvudtaget? Bort med den helt. Vad säger centern?

..både på riks och i Värmdö
Här i Värmdö har kd genomdrivit vårdnadsbidraget som nu säkert får utökat intresse om ersättningen höjs från 3000 kr till 6000 kronor per barn som Kd föreslår. Kd är stabilt i socialpolitiken och har tillsammans med centern drivit på för stärkt budget och ökade insatser för ungdomar, äldre, bostads-, och hemlösa i Värmdö.
I Stefan Dozzi har kd en stark företrädare.


För övrigt skall jag nu in till styrelsemöte med Waxholmsbolaget och informera om centerns förslag till "nordsydpassagen", båtlinjen från Blidö till Utö...för ökad turism och arbetsresor för skärgårdsbor.

måndag 9 augusti 2010

Skolan huvudämne i valrörelsen.. Björklund..
Så säger flera valundersökningar om vad allmänheten tycker. Det syns också på debatten. Björklund leder förslagsligan, men kommer allt längre ut i träskmarkerna. Burkaförbundet är bara grumligt röstfiske och gårdagens förslag att med kommunala beslut tvinga föräldrar till stökiga barn att sitta längst bak i klassrummet är ett totalt haveri. Utvisning Björklund. Vad är det för kadaverliberalism du vill ha. Sådana problem skall inte detaljregleras i statliga lagar utan lösas lokalt på fältet mellan lärare, rektorer, elever och föräldrar.
Vår skolpolitiska talesperson Sofia Larsen, som jag lyssnade på i helgen på Valkonventet "tror inte på tvång utan på diskussion med föräldrarna". Så skall det naturligtvis vara.

..och Ohly har insett skoldebattens betydelse
Lasse Ohly säger nej till vinster i friskolor. Det finns vissa poäng i detta och jag tycker man skall möta frågan konstruktivt, men absolut inte starta med att säga nej till vinster.Vem vill driva förskolor som bara kan gå med förlust. Här är Ohly ensam bland riksdagspartierna och allt tyder på att han blir det också i valrörelsen. S och mp säger nej till hans förslag.

..Centern måste vara med
Centerpartiet måste vara med på ett helt annat sätt i Björklunds skolutspel, och ännu bättre komma med egna förslag som folkskolläraren får förhålla sig till. Detsamma gäller Hägglund i vård-, familj- och socialfrågorna. Centern måste bli bredare.

Det är vi i Värmdöcentern
där vi har skolan som prioriterad valfråga. "En hundraprocentig skola.. seVärmdöcenterns blogg
www.varmdocentern.blogspot.com
..och nu kommer Micke med Sara och Hanna som gått sin första förmiddag på dagis..så jag bryter lite.
Och återkommer med att Värmdöcentern vill att alla Värmdös skolor skall vara 100 procent där vi möter alla elever, låg- com högpresterande i sitt kunskapssökande. Tydligt ledarskap, en samlad skolorganisation där Värmdös skolor skall vara bland de fem bästa i länet 2014.

Nu åker jag och hämtar valsedlar till landstingsvalet...

söndag 8 augusti 2010

Några personliga reflektioner inför valet
Nu skall jag tänka högt och skriva direkt från ryggmärgen några personliga reflektioner inför valrörelsen och valet.

Alliansen vinner både på riks...
Jag är ganska säker på att det blir en Alliansseger och en fortsatt Alliansregering. Varför? Ekonomin, förtroendet för Fredrik Reinfeldt och Anders Borg och det motsvarande svaga förtroendet för Mona Sahlin och Thomas Östros. Det är huvudskälen. Ett mera historiskt-ideologiskt skäl är att socialdemokraterna inte är ett parti i tiden. S har passerat bäst före datum och under den tiden gjort stora insatser för Sverige och välfärden - inte tvivel om den saken. Men tiden har sprungit förbi klass och lojalitet. Människor är öppnare och tänker och väljer själva och inte minst byter, vilket naturligtvis missgynnar ett parti som i dag är stort men på nedgående.

..i landstinget..
Alliansen vinner också i landstinget, även om tinget brukar byta majoritet nästan vid varje val. Här är det dock mera osäkert. Vårdvalet, den missade enhetstaxan, trafiken och Förbifart Stockholm är några svårigheter. Vinst i vården en annan. Men eftrersom socialdemokraterna hela tiden först är emot, sedan accepterar och sedan följer efter, t.ex i frågan om vinst på privatskolor och i vården så blir det inga stora politiska konfrontationer. Rikstrenden blir för stark för något skifte.

...och på Värmdö
Om jag minns rätt så var det närmare 57 procent borgerlig majoritet i riksdagsvalet på Värmdö och 53 procent i kommulvalet 2006. Skillnaden var Lasse Bryntesson som då hade ett stort förtroende i kommunen och föredömligt stått i lednigen för regnbågskoalitionen "Samarbete för Värmdö" med s, c, kd och mp.
Situationen är annorlunda i dag. Lasse B har bra folkkontakt men det väger inte upp fyra års inflyttning till Värmdö i permanentade fritidshus och nya småhusområden. Där finns ingen majoritet av socialdemokrater.
Alliansen har haft problem men har rest sig, hållit samman och fått en bra och lyssnande kso i Lars-Erik Alversjö. Allt talar för en fortsatt Alliansmajoritet på Värmdö. En majoritet som gärna för mig får öka det blocköverskridande samarbetet för Värmdöbornas bästa, t.ex i fråga om skolan och trafiken.

För övrigt blev det en sportdag i dag med den vanliga morgonträningen med stången, terränglöpning med Sonja i Storskogen, som vi inte skall bygga någon motorled i, tennis med Micke ...nej vann inte och simning.

lördag 7 augusti 2010

Ett mycket inspirerande Valkonvent
med Centerpartiet har avslutats för några timmar sedan. Bussen hem till Värmdö. Lite trött men mycket nöjd. Tror att jag är representativ för många av de 600 deltaganra. Bra, mycket bra tom med massor av energi och inspiration i Mauds tal i inledning och på avslutningen. Andreas, Eskil, Åsa, Anders och Anne var all mycket tända. Vi har gjort mycket bra i regeringen som jobbavdraag, RUT, ROT, 330 000 miljöbilar, extra jobbavdrag för pensionärer, sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar, som måste komma fram bättre. En lite oklar supermiljöbilspremie presenterades också som en nyhet, likeom RUT-avdrag på 75 procent för pensionärer över 75.

Mer jobb för kvinnor och ungdomar.
"Hur kan det vara fint att få avdrag för att måla ett fönster men inte putsa det". Det slår mot kvinnor. Kvinnors jobb är inte värt något....direkt från Maud. De rödgröna vill ta bort den sänkta arbetsgivaravgiften för att anställa ungdomar. Det ökar företagens kostnader med 2.1 mdr kronor. Bara inom kommunsektorn jobbar 135 000 ungdomar, som riskerar bli av med jobbet.
I restaurangbranschen jobbar 92.000 ungdomar. Här vill centern sänka tjänstemomsen från 25 till 12,5 procent. Det skulle gör det lättare för ännu fler ungdomar och invandrare att få jobb.

Valkonvent kan aldirg ersätta en stämma
Mycket bra, hög energi, engagemang, inspiration men presentation, presentation, uppifrån...Ingen diskussion, ingen interndemokratisk förankring, inga motioner, frågor. Det var inte heller meningen, men det är just det som borde vara meningen. Återinför stämmor varje år som inleds med en halvdags allmänpolitisk debatt som följs upp av motioner, frågestunder, utskottsarbete och politiska beslut. Det är folkrörelse.

Värmdöcentern väl företrädd
Inga Ununger och jag deltog från Värmdöcentern. Ina ställde en bra fråga om arbetslösheten. Vi försökte också få tid till att presentera vår politiska rapp från Värmdöcentern, men det gavs det inte tid till. Däremot var det flera som hörde den som vår ombudsman Christian Ottosson och distriktsordföranden Kerstin Lundgre som båda tycket det var ett roligt initiativ...

För övrigt är målsättningen tio procent i valet...men man skall ha höga ambitioner sa prestationspsykologen Johan Plate i ett bejublat anförande...


fredag 6 augusti 2010

Centerpartiets valkonvent - fredag-lördag
Nu åker jag in till Centerpartiets valkonvent på hotell Clarion vid Skanstull. Klockan tio inleder partiledaren Maud Olofsson och under dagen kommer Andreas Carlgren, Eskil Erlandsson, Åsa Torstenson, Anders Flanking och Annie Johansson att presentera tre valmanifest. Det första om fler jobb i nya och växande företag. Det andra om världens mest ambitiösa klimatpolitik och det tredje om förnyad välfärd med ökad valfrihet.
På lördag skall vi ladda inför valrörelsen med diskussioner och valupplägg och prata smarta matval.

Bättre med stämma varje år - som tidigare
Jag hade naturligtvis hellre sett att vi haft en stämma i år för att också stärka interndemokratin. Det blir mycket presentationer från partiledningen. Men nu är inte tid att gnälla. Nu är tid att satsa hundra procent på valet. Centerpartiet behövs i hela landet.

För övrigt är det alltid roligt att träffa engagerade människor. Vi kommer att bli över 500 aktiva i hela Sverige. Nu går snart bussen...

torsdag 5 augusti 2010

Sätt munkavle på Jan Björklund
Munkavle är väl tillåtet eller.... Språktest i ny tappning från samma parti. Mer tydligt kan ett populistiskt valförslag inte beskrivas. "Jag hatar dina åsikter men är beredd att försvara dem med mitt liv". Fritt citat av Voltaire om yttrandefriheten. Och visst, den rätten har Björklund och utnyttjar den flitigt, ofta efter ett gemensamt Alliansbeslut i frågan, precis som denna gång.
T.o.m Dagens industrin reagerar www.di.se "Med burkadebatten tar Jan björklund en kalkylerad risk att villa bort sig i populismens träskmarker".

Mona Sahlin velar vidare...
Så fort Mona Sahlin kommer i närheten av Lasse Ohly byter hon fot. Åtminstone i ord, eller prat. Nu vill Sahlin ta hem de svenska trupperna från Afghanistan. För inte så länge sedan hörde jag i ekot en debatt med Mona om samma ämne. Då var budskapet att en översyn skulle göras om ett år och tillbakadragande tidigast 2014.
Två slutsatser. Man kan inte lita på Mona Sahlin och det verkar vara Lars Ohly som håller i taktpinnen i det rödgröna blocket.
Nu har Lars Ohly haft rätt i sak under lång tid så jag är inte ledsen för innehåller i det Mona Sahlin säger, men frågar mig vad mer jag inte kan lita på...och vad mer Lasse Ohly skall påverka.

Spelmansstämma och Bellmanrock
I dag sätter spelmanssstämman i gång på Skansen och det blir svensk folkmusik i varenda buske. Det är något vi nästan är ensam om i världen...eller vet vi för lite. Anders Zorn var den som började för 100 år sedan. Här blir det nog besök.
I vilket fall som helst går vi på rockgala med Life of Bellman liksom förra året i Ulriksdals slottspark. En otroligt bra schenuppsättning i det fria där Albin Flinkas gör en Bellmanroll som får oss att liksom Bellman glömma "Bort allt vad oro gör...

För övrigt åker vi till Siggesta gård i dag med Emma, Sara och Hanna och leker lite....och spelar lite bangolf eller barngolf...

onsdag 4 augusti 2010

Vattenfall igen - Bra med C-initiativ för något måste göras
Det har varit lite tyst om konkretiseringarna av C-förslaget om försäljning av vissa delar av Vattenfall. Men initiativet är bra och något måste göras för att öka satsningarna på fraltidsenergi, minska användningen av kol, olja och kärnkraft, behålla den svenska naturreursen vattenkraften och ge lite tillbaka till Norrlands inland som satsat och jobbar med vattenkraften men där vinsterna gått söderut.
Bra också att centern kopplar ihop energi, klimat och jobb. Det är här framtidens jobb finns och 10 mdr till ett utvecklingsbolag för Framtidsenergi är ingen dålig satsnsing. Tillsammans med privata investerare kan det bli ett verkligt bra privat-offentligt samarbetsprojekt.

Inte trovärdigt, säger Aftonbladet.
men saknar egna förslag. Detsamma gäller s och de rödgröna. Problemen med direktiven och kol- och kärnkraftsenergin, där Alliansen schabblat, kan nu vändas till något positivt både för miljön, klimatet, jobben och landsbygden i vattenkraftregionerna. Det borde också de rödgröna tycka bra om.
På fredag inleds centerns valkonvent på hotell Clarion i Stockholm. Då hoppas vi få höra det som nu fattas om konkretiseringar...

Värmdövalet:Nej till Förbifart Hemmesta
Kommunstyrelsen och arbetssutskottet har under våren arbetat fram förslaget till översiktsplan för Värmdö. Inriktningen är som hämtad ur centerns lokalpolitiska program genom åren; Satsa på centrumområdena Gustavsberg, Hemmesta, Brunn, Djurö, Stavsnäs med bostäder och arbetsplatser och håll igen med exploateringar i ytterområdena.
Förbifart Hemmesta är en felsatsning. Jag yrkade avslag på Förbifart Hemmesta i kommunstyrelsen men blev nedröstad och reserverade mig. Jag yrkade också avslag på att exploatera nordöstra Storskogen och reserverade mig.
Varför
1.En motorled genom Storskogen minskar inte trafiken genom Ålstäket och Grisslinge.
2.Undersök först ordentligt hur man kan bredda och förbättra väg 274 genom Hemmesta, t.ex med rondeller och två körfält in på morgonen och två ut på kvällen, precis som i Gisslinge.
3.En motorled innebär exploateringar av Storskogen. Det vill inte centern.
4. Satsa på bättre kollektivtrafik och modern miljövänlig spårteknik som spårbilar i stället

Besök spårbilsutställningen den 1-5 september i COOP i Charlottendal
så får du själv se vilka möjligheter spårbilar ger för t.ex en infarslinje till Slussen och en ringlinje Gustavsberg - Brunn - Hemmesta.



tisdag 3 augusti 2010

Afghanistan en belastning i Allisnsens utrikes-och försvarspolitik
Det var en ganska tunn rapport om Alliansens utrikes-och försvarspolitik. Bäst var beskeden att inte höja försvarsanslagen och att inte följa fp och kd:s och även centerns förslag att höja försvasanslagen. Moderaterna håller igen. De vet vilka frågor som stärker en högerpolitik och det skulle mer pengar till försvaret göra. Här är moderaterna klokast.

Dumt, oklokt och närmast oproffesionellt är
Alliansens besked on fler soldater till kriget i Afghanistan. Pratet om internationell solidaritet klingar falskt. Liksom de eviga hänvisningarna till FN-mandatet från 2001. Hur länge har kriget pågått? Vilka är framgångarna? Vilket blir priset för utökat krig och fler svenska soldater? Vilka blir framgångarna? Är detta verkligen din åsikt Kersin Lundgren?

Bäst är rapportens krav på oppositionen
eftersom s,mp och v har helt olika uppfattningar i mutrikes- och försvarspolitiken. Alliansens rapport tvingar fram en debatt om oppositionens gemensamma budskap och det finne inget. Det visar de röd-grönas svaghet och det stärker Alliansen. Men det hade inte skadat med mer om gemensamma insatser mot fattigdomen, för demokratin, för civila insatser i konfliktfyllda områden som Darfur och Kongo och för ett långsiktigt arbete med miljö. klimat och naturresurser därifrån de flesta av världens konflikter har sin rot.

För övrigt skall Stoffe, Stina och jag nu åka till Emma, Sara och Hanna.

måndag 2 augusti 2010


Åter från ett härligt fjällfiske
Det är ett av det roligaste och återkommande med sommaren. Fjällfiskets vänner åliga fiske- äventyr, numera i Aivinsaijte nedanför Anarisfjället vid östra och Västra Vattensjön. Fem nätter med två nätter på nattåg och tre nätter i stugan Fjällfuran. Timmer, färgat rött av solen, vedspis, utedass med underbar vattenutsikt.....Fiske med pojkarna Raymond, Bosse, Bengt och Ulf. Båt, fluga, pimpel, ro drag, bäckmete.
En och annan dålig historia...tur att det bara är myggorna som hör. En och annan rolig visa och ett och annat glas... Kålbullar från uteelden. Och fisk. Sådär en tio kilo rensad öring och röding från bäcköringen till sjööringen och de största rödingarna på halvkilot i sjön. Solnedgången och de plötsliga väderomkasten. Sol när jag kastar i och regn när jag drar upp...
Ett och annat politiskt samtal naturligtvis...livshistorier, dagsläget, jobb, familj. Allt inom ramen för samvaro, trevnad, skratt och ja visst, vi bokade redan nu till nästa år...

Maud Olofsson säljer ut Vattenfall - bra eller...
Det kan bli rätt. Sälj ut kol- och kärnkraft i ulandet. Behåll svenska naturresurser som vattenfallen och framtidssatsningarna i vind, solenergi, bioenergi som redan görs. Det behöver inte vara fel att lägga 10 miljarder i ett särskilt dotterbolag, eller spjutspetsbolag som Framtidsenergi AB. Maud skriver själv att utförsäljningen måsts säkra den framtida kontrollen av svensk vattenkraft. Bra. Bra är också att en del av vattenlraftsvinsterna investeras i Norrlands inland som har vattenkraftverken och där folk finns som gör mycket att jobbet. Det är bra regionalpolitik och något som riksdagskandidaten Håkan Larsson i Jämtland drivit på för länge.
De som är emot måste komma med något bättre.

För övrigt kommer Stoffe och Stina ut till Värmdö i kväll och berättar om Toscana och äter lite av min fina fisk...