måndag 9 maj 2011

9 maj Europadagen: Flera Framsidor men...
Det är positivt, ja mycket positivt att EU-länder inte varit i krig med varandra sedan bildandet av Kol- och stålunionen den 9 maj 1950. Det är positivt att samarbetet omfattar fri rörlighet för varor och tjänster. Det är också positivt att fler länder deltar i samarbetet i EU. Det kan tycker konstigt från en som var motståndare till svenskt medlemskap, men nu är EU ett faktum och då får vi leva med det. Fler medlemmar gör också att tanken på ett Europas Förenta Stater försvåras, särskilt om vi får in medlemsländer som Turkiet, balkanländer och Östeuropeiska länder.

...många baksidor
Bara sedan finanskrisen har vi fått ett halvdussion nya direktiv och förordningar om stärkt ekonomiskt samarbete. Varför? Därför att EU har en valuta som inte är anpassad till så olika ekonomier. Vilket valutasamarbete behöver europakter, europluspakter, tillfälliga och permanenta räddningsfonder för att fungera?
Demokratin är usel. Valdeltagandet i EU-valen har minskat för varje år sedan direktval infördes. Tjänstemän och byråkrater styr.

Jag är allvarligt bekymrad för centern - nedgången och tystheten
Vi kan inte bara fortsätta att se på hur ett parti som haft 25-26 procent av väljarna ligger på riksdagsspärren 4 procent i månad efter månad. I dag är det 4.0 procent i United Minds mätning. Sveridemokraterna är nästan dubbel så stora....Centern med Andreas Carlgren i spetsen kunde börja med att omedelbart föreslå hårdare insatser för att minska klimathotet efter Arktisrapporten som kom förra veckan. Arktis håller på att smälta bort. Börja med att diskutera en ny metod att mäta tillväxt och välfärd i stället för BNP och ta sedan fram en ny ekonomisk modell för detta. Inför centeterstämman kanske....?

För övrigt hade vi ett bra möte alldeles nyligen med delar av landstingsstyrelsen och Handikapporganisationerna. De måste på ett mer nära sätt finnas med i planeringen om framtidens vård och trafik.

Inga kommentarer: