måndag 30 maj 2011

Tyskland avvecklar all kärnkraft på tio år - och Sverige och cente...
Så kom då beslutet efter 13 timmars nattmangling att alla 17 kärnkraftverk ska avvecklas i Tyskland till 2021. De 7 som togs ur drift direkt efter Fukushima ska aldrig mer starta. Kärnkraften ska ersättas med förnybar energi, i första hand vindkraft och solenergi.

Kan världens ledande industrination
avveckla kärnkraften skall väl också Sverige kunna göra det. Vad säger centerledningen? Börja med ett tioårigt moratorium mot att bygga nya kärnkraftverk, dvs ersätta de gamla tio, och fortsätt satsa på alternativen. Då kommer kärnkraften inte att behövas. Vi kan driva den linjen i centern med syfte att ändra energiuppgörelsen. Kan folkpartiet tala om mer kärnkraft kan väl vi tala om avveckling,

För övrigt ska jag nu in till partisekreterare Mikael Arthursson och prata spårbilar

Och har just kommit hem från ett mycket spännande samtal

Och nu bär det av till Göteborg och studentfirande hos Sonjas syster Marias båda tvillingar Kalle och Josephin som i morgon tar studenten...oj, vem minns inte det, eller hur länge se´n var det....?
Och sedan bär det av till Villa Schabraket på Bohus-Malmön för att prata lite sommarfrågor med Schabrakfolket och kolla om golvet är inlagt och...ja, med gamla hus är det alltid något.

Om inte bloggen hörs på någon dag så vet ni vad jag jag håller på med...

söndag 29 maj 2011

Tillväxt eller undergång
Ungefär så argumenterar DN:s ledare i dag http://www.dn.se/ fast den har en annan mer journalistisk rubrik "Överdriven undergång". DN skriver om den nya boken "Hållbarhetsmyten - Varför ekonomisk tillväxt inte är problemet" av  professorerna Christer Gunnarsson och Martin Andersson. Det är fattigdom och nöd som är problemet. Så är det och där råder inga delade meningar. Men om tillväxten undergräver jordens resurser med ökenutbredning, stormar, översvämningar, olje- och kärnkraftskatastrofer så ökar fattigdomen och nöden. Det är därför tillväxten måste vara hållbar, ekonomiskt, socialt och ekologiskt. Tänk om och tänk rätt.

Srebrenica - får aldrig hända igen
8000 män och pojkar mördades i Srebrenica. För det skall Ratko Mladic dömas för folkmord. År 2005 enades världssamfundet i FN om skyldigheten för varje land att skydda sin egen befolkning. Låt nu inte Srebrenica hända igen i Libyen och andra länder i Nordafrika. FN måste visa styrka. Om Khadaffi överlever ska han omedelbart ställas inför rätta i Haag.

Centern och kristdemokraterna otydligast
I en ny undersökning som refereras i http://www.svd.se/ i dag är moderaterna det tydligaste partiet och får 39 procent av rösterna på frågan "Vilket parti anser du är tydligast i svensk politik i dag?". I en fallande skala får centern och kd vardera 1 procent. Centern ska stärka den gröna identiteten, avveckla kärnkraften som i Tyskland, bygga ett nytt system för ekonomisk, ekologisk och social tillväxt med ett samhälle som tänker på varandra.

För övrigt är det tennis i dag både på på Roland Gaross och i Gustavsberg...

lördag 28 maj 2011

Kungen skakar - inte monarkin
Att fler vill att kungen ska avgå och efterträdas avVictoria är inte så konstigt efter alla turer de senaste åren. De försvagar kungen och fler ser Victoria som statschef som är mycket populär och i mina ögon väldigt representativ och förståndig. Att förtroendet för kungen minskar är inte detsamma som att förtroendet för monarkin gör det. Victorias stora popularitet kan tvärtom stärka monarkin. Nu är monarki-republik ingen stor politisk fråga så länge som monarken bara har representativa uppgifter och saknar politisk makt. Det är nog bara vänstern och Peter Althin i republikanska föreningen som vill det.

Kd släpper vårdnadsbidaget -men vad kommer i stället?
I går kunde vi höra Kd-ledaren Göran Hägglund tala om att han nu fått hela partistyrelsen med sig på att skrota vårdnadsbidraget. Hela familjepolitiken ska ses över, säger Hägglund. Men vad ska komma i stället? Det är inte så klokt att ta bort något som många förknippat med just kd innan man har något i stället. Vad säger kd-ledaren på Värmdö Stefan Dozzy som verkligen kämpat för vårdnadsbidraget? Och opinionssiffrorna....?

Skärgårdsmässan skapar dialog med skärgårdsfolket
Att finnas på plats under några dagar med lite centerinfo om bland annat "Nord-syd passagen", en ny båtlinje från Blidö i Norrtälje till Utö i Haninge, snabb utbyggnad av bredband och sänkt taxa på
Waxholmsbolaget höst och vår för att förlänga turistsäsongen är bra medborgarkontakt. Många skärgårdsbor men också "stockholmare" går runt och tittar, pratar och köper i stånden. Konstigt att bara centern av partierna deltar i mässan.

Skarven måste minska i antal
Vi hade också en debatt om Skarven  på eftermiddagen med förespråkare, motståndare och forskare. Centerns miljö- och skärgärdslandstingsråd Gustav Andersson beskrev tydligt centerns linje. Skarven  måste minska i antal för fisket, naturen och miljön men ska finnas kvar.

För övrigt ska jag nu in på andra dagen med Skärgärdsmässan

fredag 27 maj 2011

Ratko Mladic äntligen gripen
Det är egentligen ofattbart att personer som Ratko Mladic och Usama bin Ladin kan hålla sig gömda för en hel värld i 10-15 år utan att gripas för sina folkmord. Nu äntligen har Mladic gripits och skall ställas inför rätta i Haag. Hans brott och dödande skedde 1992-1995 då vi i Sverige  diskuterade EU inför folkomröstningen 1994. Jag vet själv att jag tänkte att vi mer borde diskutera och försöka får fram vad som hände i Serbien. Nu får vï det 15-20 år efteråt....

Medborgardialog om trafik och byggande i Hemmesta
I går genomfördes Medborgardialogen om trafikläget mellan Hemmesta Vägskäl och Ålstäket och om Hemmestas framtid. Nog var vi 60-70 personer och det var många frågor som ställdes. Förbifart Hemmesta var mest het och det fanns både för och emot. Nej, det är ingen lösning alls eftersom trafiken bara kommer att flyttas genom en förstörd Storskog till Ålstäket. Varje ny motorväg ökar antalet bilar. Det är faktiskt meningen med vägar. Rusta upp Skärgårdsvägen först med rondeller och tunnlar, gång-och cykelvägar, bättre och tystare kollektivtrafik, fler infartsparkeringar för bil och cykel.
Därefter kan vi diskutera utbyggnad med nya bostäder. Gör rätt från början.
Bra genomförd dialog av Anders Gullander och samhällsplaneringsnämnden.

För övrigt ska jag nu till första styrelsemötet med KOMPASS efter årsmötet och därefter til Skärgårdsmässan på Djurgården.

För l

torsdag 26 maj 2011

Juholt och Libyen: Trovärdigheten i fara
Det förvånar mig att Juholt är så oproffessionell i utrikes- och försvarspolitiken. Han sägs ju ha ägnat alla sina 16 år i riksdagen åt bara försvarspolitik.... och ändå blir allt fel. Stopp för svenska insatser i höst, nej kanske något,  men då bara marina insatser, inget flyg och och att ge sådana besked innan varken Nato eller FN har frågat.... Ogenomtänkt, okunnigt och oproffsigt. Och det drabbar inte bara Juholt och en kantstött socialdemokarti, det drabbar Sverige som land om vårt förtroende utåt sätts i fråga. Ta tag i karl...en liten snabbkurs i försvarspolitik....

Det kan bli nya miljarder till SL och trafiken
Det säger i alla fall infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd i dagens DN http://www.dn.se/ Centern har drivit på för att öka kollektivtrafikens andel av trafiken. Alla partier står numera bakom denna inriktning. Då måste mer av spår, T-bana, tvärbanor, spårbilar och sjöbussar till, och mer pengar.

Den 7-8 september har KOMPASS
en stor konferens om spårbilar på Waterfront i Stockholm. Vi hoppas att Catharina E-S och Maud O kan inleda och ge ett positivt besked från regeringen om den första Pilotbanan i Sverige, gärna Akademinska hus från KTH till Universitetet med framtida banor till Nya Karolinska sjukhuset och Karolinska Institutet.

Darr på ribban i kf...
Nja, men rejäla politiska diskussioner om viktiga frågor för Värmdös medborgare och med Monica Pettersson och Max Ljungberg som lagom "styrande" ordförande... Det mycket lyckade och uppskattade projektet stallkraft med funktionshindrade som arbetar med hästar ser trots ett halvårs onödigt väntande och spekulerande i alla fall ut att kunna fortsätta efter ytterligare några politiska turer i kultur och fritid. Onödig tid men kanske ändå landar bra.

Ansvarsfrågan
för kommunstyrelsens ordförande är ju en tacksam politisk fråga för oppositionen och andra som vill ha uppmärksamhet. Det blir en vända till med revisorerna och ks. Bra att majoriteten insåg detta för att undvika överklaganden av formella skäl. Lars-Erik Alversjö fick som person beröm och det ska han också ha för ett bättre samarbetsklimat.

Olle Marktstedts motion
om miljön vid Slussen borde fått ett bättre beslut än avslag. Centerns förslag om en skrivelse till SL och Stockholms stad där Värmdö kommun sammanfattar sina förslag på förbättringar borde koalitionen kunna ha stöttat. Inte minst MP som tagit upp just bullerfågan i landstinget...varför så tyst Malin?

För övrigt ska vi i kväll prata om utbyggnaden av GC-väg mm i Hemmesta som också diskuterades på kf i går.

onsdag 25 maj 2011

Internationella domstolen i Haag - början till "världsregering"
Nu skall också Egyptens förre president Hosni Mubarak och hans söner ställas inför rätta för folkmord på sina egna efter revolutionen. Samma process kommer att inledas mot Libyens envåldshärskare Khadaffi om han skulle överleva revolutionen där. Det är mycket positivt att det internationella samfundet nu skärpt sin attityd till folkmord och dödskjutningar av egna medborgare. Det är ett instrument i riktning mot en "världsregering".

Bodström får alldeles för mycket PR
med sin nya internskvallerbok. Det är inte konstigt att Håkah Juholt reagear. "Jag behöver inga pr-konsulter, stylister eller fokusgrupper", säger han. Bra att ryta ifrån. Men sluta lägga energi på personer som Bodström som sitter i Amerika och håvar in nya miljoner på att tala om hur socialdemokraterna ska skötas i Sverige...

Värmdöcentern kommer igen
Det var ett fult och illojalt beteende av några nya medlemmar att gå bakom ryggen på Värmdöcentern och undergräva vårt förtroende i Alliansen. Det blev till slut så anfrätt att Värmdöcentern  inte längre var välkommet att delta i det fortsatta Allianssamarbetet efter valet. En av de två personer som orsakat problemen har nu gått över till moderaterna....Den andre personen driver en helt egen linje med artiklar och förslag i kf som inte har förankring i Värmdöcentern. Detta diskuterades i går i styrelsen. När den frågan är löst ska Värmdöcentern komma igen som en politisk kraft i kommunen sa Lars Alenfalk, Annette Olofsson Fors, Krister Malmqvist med flera på gårdagens möte.

För övrigt beslöt Värmdöcentern också att centern ska föreslå rotavdrag för energibesparingar och att Vattenfall ska sälja sina kärnkraftverk och kolanläggningar i Tyskland.

tisdag 24 maj 2011

Bodström skiljer ut sig
Thomas Bodströms bok blir hans testamente från politiken. Att ställa ut och betygsätta sina  arbetskamrater är ju detsamma som att lämna in. Om tio år, när det nuvarande s-gänget lämnat politiken, kan han komma tillbaka...
Bodström var ju inte socialdemokrat förrän Persson ringde och frågade...då gick han in i partiet för att dagen efter bli Justitieminister. En mindre lyckat sådan med ständigt nya förslag och propositioner som han nu säger att han aldrig hann läsa... förtroende,,, nej, men uppmärksamhet och miljoninkomster ja.

Landstingsstyrelsen tog budgeten med oförändrad skatt men 100 kr till på SL-kortet
Just hemkommen från morgonens möte med landstingsstyrelsen med huvudämne budgeten för 2012. Alliansen behåller skattesatsen 12.10 men höjer SL-kortet med 100 kr till 790. Det är nödvändigt om alla investeringar i främst spår som centern drivit ska bli verklighet. Vi satsar hårt på vården med stora investeringar och 3-400 nya vårdplatser i riktning mot 700 de närmaste åren.
På längre sikt måste hela samhället fundera på hur vården ska byggas ut och finansieras som jag skrev om i går. Enklare åkommor och vardagliga snuvor måste tas emot i primärvården. Akutvården ska prioriteras för de svårare vårdfallen.

Centern driver på landstingets miljöarbete
Centern, inte minst miljö- och skärgårdslandstingsrådet Gustav Andersson själv, har drivit på för ett offensivt och framåtsyftande miljöarbete i landstinget. SL ska nå 50 procent förnybara drivmedel i trafiken 2012. Landstingets el- och värme kommer nästan helt från förnybar energi, utsläpp av miljöstörande läkemedel minskar i 15 av 22 sorter, ekologiska livsmedel ökar från 10 till 24 procent, nya Karolinska sjukhuset blir klimatneutralt. Nu måste vi tala om det också.... och fortsätta satsningen i det nya miljöprogram som är på väg

För övrigt blir det styrelsemöte om en stund med Värmdöcentern.

måndag 23 maj 2011

Innovationsstrategin är en bra C-förnyelse
Det var ganska tunt med förnyelse på Centerns förnyelsedag i fredags. Bättre var det i direktdiskussionerna på lördagen där idéerna kom mera direkt. Ett bra förslag från centern är en innovationsstrategi för att ta vara på framtidens kunskap, kompetens, kunnande och idéer i hela landet.
Jag har själv som jurist hjälpt uppfinnare med idéer och patent. Det är vi bra på i Sverige, men nästa steg att omsätta idéerna i produkter, marknad och försäljning är vi inte lika bra på. Ta med det i innovationsstrategin så kan det bli riktigt bra och att det är centern som driver frågan.

Ofantliga investeringar väntar i landstinget - Men vem ska betala?
I DN i dag http://www.dn.se/ kan vi läsa två fristående beskrivningar på vilka ofantliga investeringar som väntar Stockholms läns landsting inom vård och trafik. Vi har diskuterat det i landstingsgruppen men det är bara början. Kollektivtrafiken, som centern alltid slagits för sedan Knut Nilssons dagar, kräver 80 mdr i investeringar de närmaste 15-20 åren för Stockholm växer. Det är tunnelbana, spårvagnar, pendeltåg. Vi i centern vill helst att andelen kollektivresenärer ska öka jämfört med bilismen men då krävs ännu mer pengar... Tunnelbana och spårvagnar kostar mer än en miljard per kilometer. Spårbilar beräknas kosta 70-100 milj, eller en tiondel. Varför inte pröva....? Vi driver på för en Pilotbana.

...och vården behöver lika mycket
med en ökande andel äldre, ny medicinsk teknik, ökade standardkrav behöver vi framför allt finna nya finansieringsformer för framtidens vård. Allt kanske inte kan betalas över skatten, men privata försäkringar får inte bli friåk för tjocka plånböcker. Här måste vara en kombination av många saker; effektivare vård, avgifter, fler som arbetar och längre, invandring och kanske ett vårdkonto som kan användas individuellt, där man själv väljer vilken vård man vill utnyttja, Svåra avvägningar men vi måste börja...

För övrigt ska jag vara ordförande i dag på Munkmora bostadsrättsförenings årsmöte och förbereder lite...

söndag 22 maj 2011

Regeringen och Maud får beröm för näringspolitiken
Det är lätt att sitta på läktaren och tala om hur man ska spela. Det är roligt när andra ger regeringen och centern beröm så som i IMD-rapporten World Competitive Yearbook. Av 59 länder i världen har Sverige avancerat från plats 9 till 4 i fråga om konkurrenskraft och gynnsamt företagsklimat. I den årliga attitydundersökningen bland företagare ligger Sverige etta. Goda besked gerockså en regeringsstudie (Ds 2011: 17) se www.svd.se . Baksidan är att utbildning lönas sig dåligt i Sverige, arbetslösheten är för hög, särskilt för ungdomar och invandrare. Bra, det är roligt med beröm. Bättre utbildning, lättare och snabbare att anställa ungdomar och invandrare.Oj, vilken rapport nästa gång....

Miljöpartiet talar om breddning, statsbärande, en tredje kraft
Visst har det skett en väldig förändring sedan Mp bildades efter folkomröstningen 1980. Då var det kärnkraften och är fortfarande, avveckla två reaktorer närmaste åren är budskapet. Centern bör svar med att kräva ett 10-årigt moratorium  för nya reaktorer och satsa på förnybart som visar att kärnkraften inte behövs.
Makten över tiden, energi-och klimatpolitiken, pensionerna, industripolitiken och att stå vid sidan om blockpolitiken och bli den tredje kraften...Ja, mycket bra. Bjud in Mp till fler uppgörelser. C + Mp kanske...?

För övrigt blir det tennis i dag och gräset behöver klippas...och

lördag 21 maj 2011

Obama en stark fredspresident
Obama är min  favorit. Han vågar stå emot starka opinioner som riskerar freden för att stötta en framtida säkerhets-och fredslösning i Mellanöstern. Att bjuda in Israels premiärminister  Benjamin Netanyahu till Washington och ge honom ett rakt och för honom oacceptabelt besked är starkt. Samtidigt  gav han klara besked mot palestinierna att de måste klara ut problemet med Hamas som förnekar Israels rätt att existera och vägrar att ge upp terrorn.
Heja Obama.

Miljöpartiet väljer nya starka språkrör
Gustav Fridolin och Åsa Romson blir nya starka språkrör för Miljöpartiet. Det var en mycket tydlig kongress som valde Åsa Romson som språkrör tillsammans med Gustav Fridolin som var ohotad. Båda är mycket skickliga och kan utmana centern som Alliansens gröna röst. Miljöpartiet kan säkert göra upp med Alliansregeringen i fler frågor än migrationspolitiken och det hotar centern. Men det är också något som centerledningen är medveten om.

Centerns förnyelsedagar visar framåt
mot just förstärkt grön centeridentitet. I dag avslutades förnyelsedagarna med tre timmars presentation, debatt och information på Stureplan. Där var hela partiledningen med Maud, Andreas, Eskil och partisekreterarenMikael Arthursson. Jag talade med alla tre mellan mötena på podiet och partiledningen är medveten om utmaningen och det lovade mycket gott att höra inriktningen på mer grön centeridentitet och mer tydliga c-förslag. Energi-, miljö och klimat politiken kommer att stärkas, integrationen, välfärden och landsbygden. Bra så. Upp till bevis.

För övrigt är det vackert på Värmdö och göken han gal... 

fredag 20 maj 2011

Centerns förnyelsedag på Norra Latin
Samma dag som Miljöpartiet väljer nya språkrör. Två gröna partier som lägger ut texten för framtiden. Centern kommer att stärka den gröna identiteten i det nya partiprogram som kommer att antas på extrastämman i november nästa år. Miljöpartiet vill naturligtvis med Gustav Fridolin och endera av Mikaela Valtersson eller Åsa Romsson tar rejäl plats inför valet 2014. Se upp eller se framåt. Det är precis detta förnyelsedagen skall handla om.

Så cyklar jag då till bussen till Slussen och vidare till Norra Latin

Maud talar om förnyelse
Sverige är bra på innovationer, säger Maud Olofsson i sitt inledningsanförande. Men vi är inte lika bra på att nyttja dem och omsätta dem tekniskt och kommersiellt. Vi måste dra nytta av våra innovationer och skapa ett system där både tillväxt och god miljö är möjligt, För det behöver vi ett nytt ekonomiskt system. Det kommer att betyda att vår livsstil måste ändras, men det behöver inte vara till det sämre. Bra talet så långt men det kom inget mer om hur det ska gå till. Ingen vision från centern om hur förnyelsen ska ske.

Mycket intressant miljöseminarium
som jag ägnade dagen åt. Andreas Carlgren inledde. Och visst, den förnybara energin eller det tredje benet mellan vattenkraft och kärnkraft växer kraftigt; vindkraft, bioenergi, solkraft. Sverige är det gröna framgångslandet, säger Andreas. Men varför ligger centern kring fyra procent?

Reidar Carlsson på Norrtelje tidning får debatten att hetta till
i den sista utfrågningen på miljöseminariet.Centerns milljöpolitik är luddig. Kärnkraften är ett sänke. Är centern för eller mot kärnkraft? Kan fp säga att de vill ha mer kärnkraft kan väl vi säga att vi vill avveckla den. Här blev det debatt och jag ställde själv frågan till Andreas om inte centern kunde kräva ett moratorium mot nya kärnkraftverk precis som man gjort i Tyskland. Inget svar från miljöministern. Vi måste se upp för Mp så att vi inte blir miljöpolitiskt utplånade, menade Reidar. Det träffade nog flera i publiken...

För övrigt blev det lite mingel efter seminarierna, men jag saknade media...Var de kanske på Mp-kongressen?

torsdag 19 maj 2011

Dominique Strauss-Kahn - en olycklig affär...
både för honom själv, den kvinna som utpekats och världen, främst Europa. DSK har på fyra år rejält förbättrad IMF:s anseende, särskilt i tredje världen. Att nu avgå mitt i diskussionerna om lån och stöd till Grekland, Portugal och Irland kan försvåra eurokrisen som också påverkar länder som Sverige som inte är med i euron. Lös krisen snabbt med en ny IMF: chef, gärna en kvinna och gärna någon utanför Europa.

Juholt gör det svårt för sig med ständiga kovändningar
Det går väl an att göra en gång, kanske två också men inte var annan vecka... Det var nödvändigt att ändra sig om Libyen men det verkar inte som någon tänker på vad man förmedlar för budskap utåt.Varför redan nu prata om vilka  militära insatser Sverige ska bistå med. Vi har ju inte ens fått någon förfrågan från FN om vilken insats det handlar om ännu. Rätt tänkt men vad fel det blev....

Elpriser och elräkningar - gör om och gör rätt
Regeringen bör ge statliga Elmarknadskommissionen i uppdrag att kräva av elföretagen att minska de fasta kostnaderna och öka de rörliga kostnaderna för elen så att konsumenterna verkligen har något motiv att spara. Maud Olofssons förslag att mäta elkostnaderna timme för timme är också en utmärkt förbättring för att få ner elanvändningen och stärka konsumenterna. Detsamma gäller tydligare elräkningar som ska gälla för alla elbolag. Vad väntar Du på? Sätt i gång Maud.

För övrigt var vi på Cirkus Victoria i Hemmesta Centrum i går med Emma och det var Jääätttekul...

onsdag 18 maj 2011

Oj,oj, S svänger hundraåttio grader om Libyen
Så tar då socialdemokraterna tillbaka beskedet för en tid sedan att det inte skall bli någon militär fortsättning för Sverige i Libyen. Det blev fel och för jobbigt. Nu skriver Urban Ahlin och Peter Hultqvist utrikes- resp försvarspolitisk talesperson att man vill tvärtom. Sveriges militära insats i  Libyen ska förlängas med exempelvis marina stridskrafter. Otroligt oproffsigt. Det var Juholt som hårt gick ut med det förra beskedet om Libyenstopp, men för att inte ställa ut honom slipper han backa, det får andra göra....oj,oj. Tänk först.

Positiv pensisonsöverenskommelse över blockgänsen om information på ett ställe
Det är roligt att se att det finns politiker som kan komma överens om självklara saker över blockgränsen utan partiegoism. Överenskommelsen i går mellan socialdemokraterna och moderaterna om  klara besked om hur stor pensionen blir och att beskedet skall finnas på ett ställe är glädjande och stärker demokratin.

Interpellation till ansvarigt skolkommunalråd ang Doctus konkurs och kontroll av friskolorna
Doctus gymnasium har nyligen försatts i konkurs av Nacka tingsrätt efter en egen ansökan från bolaget som driver skolan. Skolan har inte betalt hyror, vatten och el.

I hela landet förs nu en diskussion om kvalitet, ekonomi, vinster och krav på kommunal vetorätt för etablering av friskolor. Det är en viktig fråga som berör hur skattepengar används, vilken undervisning och kunskap elever får samt hur ekonomi och resultat redovisas och används i skolorna. En parlamentarisk utredning skall tillsättas på riksnivå. Utredningen ska belysa om det bör ställas hårdare krav på friskolorna och i så fall hur dessa krav ska se ut. Det är också samhällspolitiskt viktigt att bättre beskriva och analysera vilka följderna kan bli för elever, lärare, föräldrar och ägare vid överetablering och konkurs.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande frågor till ansvarigt kommunalråd
1.Vad kommer nu att hända med Doctus gymnasium?
2.Vilken information har kommunen fått eller skaffat sig om Doctus?
3. Hur ser kommunen på frågor om ekonomi, vinster och kommunal vetorätt mot etablering av friskolor.
5. Föranleder Doctus konkurs några åtgärder från kommunen kring friskolor?

Värmdö den 16 maj 2011
Hans Lindqvist ( c )

För övrigt skiner solen och fåglarna kvittrar på Värmdölandet.

tisdag 17 maj 2011

Internationella brottmålsdomstolen ICC driver på för en "världsregering"
Det ärkanske att ta i men ICC håller på att ändra det inernationella samfundets uppfattning om rätten att åtala ledare i självständiga stater som begått folkmord och brott mot mänskliga rättigheter. Det är en positiv förändring av världen de senaste tio åren, samma period som domstolen funnits. Nu vill ICC:s chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo att Khadaffi arresteras och lagförs. Rätt väg och mer av sådant världssamvete.

Landstinget - de glömda valen
Det är tyvärr sant. Trots tunga frågor som i sjukvård och som i Stockholm, trafik är det få som orkar engagera sig. Med regioner där fler frågor decentraliseras från regeringen till kommuner och landsting borde intresset öka. I centern driver vi på i regionfrågan, men allt måste komma underifrån.

Var är centern om vapenexporten?
Jag blev riktigt beklämd över artikeln i dag i på DN Debatt, www.dn.se. Inte över artikeln att stoppa vapenexport till diktaturer, som jag tycker är självklart, utan att centern inte finns med bland de partier som underecknat den; Fp, Kd, Mp, S och v. Kvar blir M, C och Sd. Är det där centern hör hemma nuförtiden?

Skarven måste minska i skärgården
På vår resa i helgen med landstinget och skärgårdskommunerna såg vi den ena döda och avskalade ön efter den andra på vägen ut till Finnhamn. Skarven måste decimeras, men att som skett pricka skarvägg med levande ungar är naturligtvis bara djurplågeri och försvårar en lösning på skarvfrågan.

För övrigt är jag nu på väg till landstingsstyrelsens forskningeberedning om strategisk forskning på Karolinska

måndag 16 maj 2011

S, Mp och Sd vann i Västra Götaland och Örebro
Det var ingen bra modell att ha omval eller nyval som en del kallar det. Ett valdeltagande på 43 procent i Västra Götaland är oaccetabelt och försvagar legitimiteten och därmed valdemokratin. Örebro med 77,4 är bättre men inte bra. S med Juholt har stärkt sin ställning. Det kan vara avgörande för mycket av den fortsatta valperioden fram till 2014. Mp går fram eller håller sin ställning medan Sd går fram i båda valen, särskilt i Västra Götaland både i procent och i mandat. En oroande trend.

Centern ökade en tiondel
i procent i Västra Götaland, men tillräckligt för att ta det där ytterligare mandatet men  minskar kraftigt i Örebro från 6,6 till 4,6 procent. Det är på riksnivå centern måste få en nystart med nytt program och ny partiledning.

Bra artikel av Andréas Carlgren  med flera om "en hållbar värld"
Klimatförändringar, miljö- och energikatastrofer med oljeutsläpp, stormar, ökenutbredning, översvämningar med vattenkatastrofer hotar miljarder människors framtid på jorden. Rätt klimat-, miljö- och energipolitik minskar fattigdomen i världen.

Så kan men enkelt sammanfatta den artikel på DN Debatt, www.dn.se
som Andsrèas Carlgren, Gunilla Carlsson tillsammans med två forskare skriver i dag. "Goda färskvattenresurser, bördiga jordar och stabilt klimat är en förutsättning för fattigdomsbekämpning..."Vi måste få en ekonomisk värdering av naturkapital. Att utvinna mer olja ökar BNP men tär på naturen. Vi måste få nya måttstockar på hållbar utveckling. Bra. Ett svar på Anders Wijkman och Co men det viktiga är innehållet. Bra för både världen och centern.

För övrigt blir det inre tjänst i dag och genomgång av handlingar inför forskningsberedningen i morgon

söndag 15 maj 2011

En heldag i skärgården med Skärgårdsstiftelsen och Waxholmsbolaget
Det blev verkligen en heldag med två av landstingets hörnpelare för en livskraftig skärgård - Skärgårdsstiftelsen och Waxholmsbolaget. Det startade vid 09-tiden från Strömkajen utanför Grand Hotell där landstingsledamöter och kommunföreträdare från skärgårdskommunerna deltog. Nacka Strand, Gåshaga, Vaxholm var några av stopppunkterna på vägen ut mot ytterskärgården och Finnhamn. Waxholmsbolaget med VD Göran Gunnarsson berättade om 25 egna fartyg och 25 inhyrda och en nöjdhetsgrad på 89 procent. Kommunikationerna var den viktigaste frågan för de företagare vi pratade med på Finnhamn.

Skärgårdsstiftelsen och nya VD:n Lena Nyberg börjar bli varm i kläderna
På hemvägen från Finnhamn var det Skärgårdsstiftelsens tur att presentera sig och det gjorde Lena Nyberg nyvald VD. Stiftelsen har en imponerande verksamhet i skärgården med 12 000 har mark, 65 anställda eller uppdragstagare som tillsynsmän, restauratörer och jordbrukare med tillsammans 1000 fastigheter/hus från Arholma till Landsort. Det är här den stora utmaningen ligger att finna ekonomiska vägar att rusta upp fastigheterna och öka uthyrning, service och turism i skärgården som ska ge jobb och utveckling. Centerpartiet var väl företrätt med Skärgårslandstingsrådet Gustav Andersson, Petri Salonen, Christina Brofalk, Raymond Svensson  med flera.
Roligt, nyttigt och trevligt hela dagen.

lördag 14 maj 2011

Haveri på blogger
Fredagen blev utan blogg efter ett haveri på bloggen där blogger bad om ursäkt men där vi aldrig fick veta vad som var problemet. Nu är det tydligen löst så nu blir det blogg igen för den som undrar.

EU går baklänges med minskad rörlighet
De främligsfientliga partierna och flyktingströmmarna från Nordafrika har fått EU att gå baklänges i den viktigaste frågan för den inre marknaden om fri rörlighet för personer. Cecilia Malmström kunde inte stå emot Berlusconis och Sarkozys besked om ökad gränskontroll till EU och mellan länderna. Det öppnade för en "tillfällig" ökning av kontrollerna. Danmark nappade genast med en "permanent tullkontroll" som inte ska handla om personer men som gör det ändå med fler stora tullstationer och övervakningskameror vid gränserna. Illa, mycket illa. EU går baklänges in i framtiden...

Försäljning av sjukhus avgör valet i Västra Götaland
Det är enkel propaganda. Sälj inte våra sjukhus säger s och de partier som i dag regerar i Västra Götaland. Det riskerar att gå hem. S är på väg lite uppåt med Juholt, M lite neråt, fp mycket neråt och småpartierna med centern och kd står stilla kring 5 procent. Det kan räcka för s att få behålla och stärka majoriteten. Det kan också ge Juholt en nationell skjuts.

Jag tackar för förtroendet till omval på KOMPASS årsmöte
som hölls i fredags i Botkyrka. Nätverket KOMPASS, kommuner som prövar att satsa på spårbilar, har nu funnits i tre år och har snabbt fått 13 medlemskommuner och flera som är på väg. Det är roligt att få förnyat förtroende som ordförande bland dessa kommuners företrädare som ser klimat och miljöhoten och vill satsa på modern miljövänlig transportteknik. Vårt viktigaste mål är en Pilotbana i någon av de kommuner som ligger främst som Uppsala, Stockholm och Södertälje.

Centern med Maud och Andreas
på viktiga ministerposter för miljövänligt teknik, jobb, energi och miljö skulle kunna göra mycket för att stödja utvecklingen av spårbilar. Varför inte ett ordentligt besked i Almedalen, eller inför vår stora spårbilskonferens med ett par hundra deltagare från hela världen 7-8 september. Vi centerpartister i den nya styrelsen kommer gärna och pratar om saken...

För övrigt ska jag i kväll till kommunalrådet Bosse Andersson i Sigtuna och fira hans 60-årsdag..
gamle man, som för övrigt har en stor spårbilsutställning på Arlanda i slutet av september.

torsdag 12 maj 2011

Bildt om Arktis: För allmänt och svagt om oljeutvinning
Det är bra att den nye ordföranden i Arktiska rådet Carl Bildt tar till orda på DN Debatt i dag www.dn.se.
men det är mycket allmänt och en oklar attityd till oljeborrning. Hans bakgrund i Lundin Oil är ingen merit i detta sammanhang.

Ok med skolk i betyget men viktigare att göra något åt varför
Vi vet nu sedan länge vem folkskollärare Björklund är och vad han vill. Mycket är ytligt och styrt av symboler. Den senaste är att skriva in skolk i betyget. Jag skolkade också flera veckor på grund av en lärare som jag inte tyckte var rättvis.Vi var några stycken. Viktigare än att skriva in skolk är att ta reda på varför och göra något åt det. Det kanske blir lättare om skolket skrivs in, men det är ju ännu bättre om det kommer fram första skolktimmen så att problemen kan åtgärdas direkt. Kontakt med föräldrarna alltså och dialog.

Alliansen satsar hårt på vård och kollektivtrafik i landstingsbudgeten - oförändrad skatt
Det blir 1.8 mdr mer till vården och 1.3 mdr mer till kollektivtrafiken i Alliansens budget för 2012 med en omsättning på 75 mdr.Stora investeringar sker också med 12.4 mdr kronor. Nya Karolinska Sjukhuset, NKS är den största investeringen. Avgiften för läkarbesök och sepcialistakut höjs båda med 50 kronor liksom SL-koret som höjs med 100 kronor till 790 kr. Vi höjer avgifter i stället för att höja skatten.

Centern har fått igenom en samlad miljöstraqtegi för vatten,
ökad insamling av matavfall för biogas inom ramen för klimat- och energistrategin liksom sänkta avagifter på Waxholmsbolaget höst och vår för att förlänga turistsäsongen.
Hade varit bra om vi kunnat få ett samlat kort för SL och WÅAB, men det får bli nästa pilsner.

För övrigt ska jag nu läsa lite handlingar till KOMPASS årsmöte i morgon. Vi ska ha en Pilotbana i Sverige, frågan är bara när.

onsdag 11 maj 2011

Bra uppgörelse om vapenexporten
Heder åt de båda stora partierna Moderaterna och Socialdemokraterna, liksom alla övriga partier för uppgörelsen om stopp för vapenexport till diktaturländer.Det visar att demokratin fungerar och att landet kan stå enat i en viktig utrikespolitisk fråga. DN beskriver uppgörelsen bra i dagens ledare www.dn.se. Om utrikespolitiken skall syfta till att stärka demokrati och mänskliga rättigheter kan vi inte exportera vapen till regimer som inte gör det.

Fas 3 en tung börda för regeringen
Det är ingen tvekan om att det är så. Regeringen ser över Fas 3, men med alla mediarapporter var det upplagt för poltisk manifestation från oppositionen. Låt inte frågan dra ut på tiden för länge innan ett nytt förslag kommer och använd tiden till att pressa oppositionen på deras förslag. Då kan regeringen återta initiativet.

40 år sedan Almstriden och byalagens och centerns framväxt i Stockholm
I kväll och i natt är det 40 år sedan demonstranterna vann striden mot polisen och betong- och  rivningssossarna med Hjalmar Mehr i spetsen. Hjalmar Mehr som snabbt döptes om till Almar Ner, öppnade vägen för miljörörelsen, Alternativ stad, byalagen och centerpartiet i Stockholm. Centern gick fram till 25,1 procent i valet i Sverige 1973 och tog sig in  med bred marginal i Stockholm, landstinget och många förortskommuner. Det var den gröna identiteten, vaktslåendet om grönområden och kampen mot den väldiga centraliseringen till Stockholm och motsvarande avfolkning på landsbygden. Något att påminna sig i dag kanske...

För övrigt åker jag nu in till 40-årjubiléet i Kungsträdgården...

tisdag 10 maj 2011

Syrien ett haveri för världssamfundet
Man måste fråga sig varför världssamfundet inte tydligare har vidtagit åtgärder mot Syrien. Räckte bara solidariteten till Egypten, Tunisien och Libyen? Syrien är helt slutet för medborgarna med avstängt vatten, elektricitet och telefon. Regeringsstyrkorna går från hus till hus och fängslar misstänkta regimkritiker. FN, EU och Arabstaterna ser på. Vad säger och gör Carl Bildt och Sverige som självständig stat?

Grekland faller och kanske euron
Med en statsskuld på över 150 procent och ett BNP-underskott på 10 procent är Grekland på väg mot konkurs. Euron skall räddas till varje pris och det betyder sannolikt nya EU-lån och sänkt ränta. Vad säger Irland och Portugal om det? Vill de inte ha samma villkor? Hur länge kan Tyskland se på? Hur länge klarar Merkel sin egen internopinion mot mera tyskt stöd? Eurokrisen hämmar utvecklingen i hela Europa. Det är inget att glädja sig åt men  någon anslutning till euron blir det inte för Sverige.

Regeringen måste ge svar på miljörörelsens och oppositionens krav om  Arktis
Det tog bara en dag från det jag skrev om att centern och regeringen borde ta ett initiativ mot nedsmältningen och kraven på oljeborrning i Arktis förrän Miljörörelsen och oppositionen nu kommer med berättigade krav på åtgärder mot klimathotet och oljeborrning i Arktis. Regeringen måste svara och om det inte går att få enighet måste centern med Maud och Andreas som miljöminister ge besked om vad vi tycker Sverige skall göra som ordförande i Arktiska rådet.

För övrigt har jag i dag tillsammans med Alliansen i produktionsutskottet formulerat vårt förslag till framtidens sjukvård i regionen. Nya Karolinska sjukhuset skall ha hand om avancerad specialistvård. Flytta ut övrig vård till närsjukhusen närmare människorna. Tillgänglighet, snabb behandling och e-sjukvård skall prioriteras.

måndag 9 maj 2011

9 maj Europadagen: Flera Framsidor men...
Det är positivt, ja mycket positivt att EU-länder inte varit i krig med varandra sedan bildandet av Kol- och stålunionen den 9 maj 1950. Det är positivt att samarbetet omfattar fri rörlighet för varor och tjänster. Det är också positivt att fler länder deltar i samarbetet i EU. Det kan tycker konstigt från en som var motståndare till svenskt medlemskap, men nu är EU ett faktum och då får vi leva med det. Fler medlemmar gör också att tanken på ett Europas Förenta Stater försvåras, särskilt om vi får in medlemsländer som Turkiet, balkanländer och Östeuropeiska länder.

...många baksidor
Bara sedan finanskrisen har vi fått ett halvdussion nya direktiv och förordningar om stärkt ekonomiskt samarbete. Varför? Därför att EU har en valuta som inte är anpassad till så olika ekonomier. Vilket valutasamarbete behöver europakter, europluspakter, tillfälliga och permanenta räddningsfonder för att fungera?
Demokratin är usel. Valdeltagandet i EU-valen har minskat för varje år sedan direktval infördes. Tjänstemän och byråkrater styr.

Jag är allvarligt bekymrad för centern - nedgången och tystheten
Vi kan inte bara fortsätta att se på hur ett parti som haft 25-26 procent av väljarna ligger på riksdagsspärren 4 procent i månad efter månad. I dag är det 4.0 procent i United Minds mätning. Sveridemokraterna är nästan dubbel så stora....Centern med Andreas Carlgren i spetsen kunde börja med att omedelbart föreslå hårdare insatser för att minska klimathotet efter Arktisrapporten som kom förra veckan. Arktis håller på att smälta bort. Börja med att diskutera en ny metod att mäta tillväxt och välfärd i stället för BNP och ta sedan fram en ny ekonomisk modell för detta. Inför centeterstämman kanske....?

För övrigt hade vi ett bra möte alldeles nyligen med delar av landstingsstyrelsen och Handikapporganisationerna. De måste på ett mer nära sätt finnas med i planeringen om framtidens vård och trafik.

söndag 8 maj 2011

Juholt får se upp med spontaniteten - Nej till Libyen var inte genomtänkt
Det är ofta inte fel att vara spontan. I ryggmärgen sitter som regel budskapet och kan det kryddas med lite friska vindar utan  manus så blir det ofta bättre. Utrikespolitiken kanske är lite annorlunda. Framför allt är det inte bra att först bära fram ett budskap om flyginsatser och kritik mot Bildt och Alliansregeringen för att inte göra något och sedan själv säga stopp innan man vet ressultatet. Det är inte så bra med intern kritik som från Jan Eliasson, Jan Nygrenoch Jytte Guteland.. Hans nyvalda företrädare som Carin Jämtin får då försvara det och det blir inte hållbart. Några misstag har man råd med men...

Vindkraften får lokalt motstånd - svara med dialog och bubehållet veto
Det  är väl inte så svårt att förstå att närboende kan tycka att vindkraft är störande; ljud, ljus, bild. Det är ändå viktigt att fortsätta utbyggnadstakten men vara mycket lyhörd från de lokala opinionerna. För centern är det extra känsligt med en kritisk vindkraftsförening med 30.000 medlemmar över hela Sverige som heter Svenskt landskapsskydd. Med dialogen och övertygelsen om vad som krävs för framtida generationer kan problemet mötas. Vetot skall vara kvar. Om man börjar urholka vetot för vindkraft kan nästa steg bli uranbrytning....

Vilken underbar barnhelg med Emma 5, Sara och Hanna 2
I går förmiddag började vi med gymnastikuppvisning med Emmas gymnastigkgrupp Sjögröset och ett 20-tal andra, mest tjejer. Fantastsiskt roligt och duktiga 3-16 åringar. Sedan blev det plocka blommor, gunga i Hammock, bära in ved, leka med vatten, äta hallonyougurt, laga pannkakor, bygga lego, måla tavlor, cykla till lekparken, spela fotboll, hoppa höjdhopp...Ja, det finns inga gränser för fantasin när man är 3,4,5 år. Det är sedan de kommer. Låt fantasin leva så länge den kan...Det ger uppfinningar, ny teknik, utveckling och nytänkande.

För övrigt har Sonja och  jag nu gjort rätt för en liten lugnar afton i eftermiddagsolen...

lördag 7 maj 2011

Jobbigt för libdem
Valet och folkomröstningen i går om valsystemet blev ett hårt slag för liberaldemokraterna, libdem, i Storbritannien.I kommunvalet förlorade Liberaldemokraterna  sju procent från 22 till 15 och därmed  hundratals kommunpolitiker. Samtidigt blev folkomröstningen om ett mer demokratisk valsystem än de majoritetsval i enmansvalkretsar som funnits sedan Hedenhös ett nederlag för liberaldemokraterna. Det betyder att de två stora partierna Tories och Labour kommer att fortsätta att dela makten och mindre partier får fortsatt svårt att få några mandat i underhuset.
Ett mycket gammaldags och orättvist valsystem, men Storbritannien är ju konservativt...

Se över orättvisan i sjukvården
Jag var i går på ett mycket välbesökt seminarium om mångfalden i vården. Den har verkligen ökad sedan vårdval och mer av frihet för entrepreneurer fått större plats. Den enskilde har fått större valmöjligheter. Men baksidan är att alla inte vill. kan eller kanske vet hur man drar nytta av de nya möjligheterna. Ojämligheten i vården har ökat och måste ses över. Detta säger också socialminister Göran Hägglund, kd i dagens medier och frågan utreds nu också av regeringen.

Vi har i Stockholms läns landsting ökat antalet vårcentraler
med över hundra. Många har etablerat sig i utsatta områden. Möjligheterna med e-vård, information, råd, uppföljning och medicinhantering via nätet kan stärka vården i utsatta områden, glesbygd och skärgård. Här har centern drivit på i många landsting, som t.ex Västerbotten och som vi nu också gör i Stockholm när det gäller Stockholms skärgård.

För övrigt ska Sonja och jag ta hand om Emma, Sara och Hanna hela dagen. Vi ska gå på musikuppvisning och åka till Siggesta och äta glass...

fredag 6 maj 2011

EU och euron styr regeringsbildningen i Portugal
Här ser vi verkligen baksidan av EU och effekterna av en gemensam valuta med så olika ekonomiska förutsättningar i medlemsländerna. EU och eurokrisen har nu tvingat fram ett ekonomiskt stålbad i Portugal. Det ska bli enklare att säga upp personal, minskade sociala avgifter för företagen, sänkta löner, sänkta arbetslöshetsersättningar och avregleringar. Mest utmanande är att EU nu kräver en majoritetsregering i Portugal för att åtgärderna ska kunna genomföras snabbt. Oj, oj, det är mer av överstatlighet än Nej till EU någonsin varit i närheten av i sin kritik av den framväxande EU-staten.

LO säger att lägre ingångslöner inte ger fler jobb
Det skriver LO i en ny rapport. Lägre ingångslöner för ungdomar gör det naturligtvis lättare att få en första anställning. Får man en första anställning har man kommit in på arbetsmarknaden och det är ju ofta detta första jobb som är bekymret. Jag har skrivit det förut som min svärfar som var LO-aktiv sa. Det är inte rättvist att småpojkar i 15-årsåldern som jag skall lära upp skall ha samma lön som jag som jobbat som murare i 40 år. Nej det är inte rättvist och de förstår ungdomarna också, men inte LO.

Borgerligheten, borgerligheten, borgerligheten, borg....
I en artikel i DN i dag www.dn.se kan du läsa vad tio medlemmar av Timbros idékommission för Borgerlighetens framtid tycker att borgerligheten skall göra. En av de som skriver är CUF:s ordförande Magnus Andersson. För det första reagerar jag på ordet borgerlighet som står på 24 ställen i artikeln...Vad är det för något? Hur många skriker ut att jag är borgerlig? Är det ett parti? Borgarna var i den gamla ståndsriksdagen stadsbor som bodde innanför stadsmurarna....

"De fyra borgerliga partierna behöver utvecklas idémässigt",
skriver man, precis som centern, folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna vore samma sak.
Sedan ändrar man sig i nästa mening och skriver att skillnaderna mellan de borgerliga partierna behöver bli tydligare... Det var inget tydligt besked av de tio borgarna....skriver en centerpartist som vill stärka den gröna centeridentiteten.

För övrigt ska jag nu in till möte med produktionsutskottet och diskutera hur vi ska förbättra tillgänglighet och behandling i sjukvården...

torsdag 5 maj 2011

Rätt att inte offentliggöra bilder av bin Ladin
Det är rätt beslut av president Obama att inte offentliggöra bilder av den skjutne terroristen bin Ladin. Det är naturligtvis ohyggliga bilder med ett skott i ansiktet och det riskerar bara att förvärra situationen med hämndaktioner. Diskussionen om bin Ladin verkligen är död är mindre skadlig för terroaktioner. Låt den fortsätta. Ökad internationell hjälp till fattiga länder och folk, utbildning och arbete är det som kan förhindra terrorn.

Då närmar vi oss då Fästning Europa
EU-kommissionens beslut att öppna för tillfälliga gränskontroller under som det heter "särskilda omständigheter" mellan Schengenländerna är ett nytt svar på "Vad var det vi sa" under folkomröstningen om EU. Det är de främlingsfientliga krafterna som styr opinionen. Sarkozy och Berlusconi anpassar sig till den opinionen och styr EU att göra detsamma. Tragiskt att det är Cecilia Malmström som får bygga upp murarna.

Värmdöpolitiken: Mål och uppföljning måste bli tydligare.
Mer än fyra timmars debatt blev det om årsberättelsen och ytterligare några om revisorernas kritik mot bristande måluppfyllelse och dåliga eller inga besked om varför bara 8 av 31 mål uppfyllts. Vi måste gemensamt mellan alla partier finna processer med mycket tätare redovisningar och återkopplingar mellan beslut och resultat. Det är en fråga både om demokrati, effektivitet och ekonomi.

För övrigr blir det nu en buss in till möte med Regionala Skärgårdsrådet

onsdag 4 maj 2011

Vilket ansvar har Pakistan?
Eller bättre, Pakistan har ett mycket stort ansvar för terrorismens utbredning, Al-Qaida och Usama bin Ladin.
Hur kan en regering som mer eller mindra styrs av armén och den hemliga säkerhetstjänsten ISI missa att världens mest eftersökte terrorledare bott där i flera år? Ett tragiskt läge för Pakistan hur man än svarar. Antingen har regeringen ljugit i åratal eller så är den pakistanska säkerhetstjänsten totalt inkompetent. Ett tredje alternativ är att den ena inte vet vad den andrar gör....Vilket ger bäst förtroende, eller rättare, vilket ger sämst....Fattigdom, korruption och klaner är problemet. Börja där.

Miljöpartiet gör allt rätt...och centern...?
Miljöpartiet och den ekonomiska taleskvinnan Mikaela Valtersson säger nej till nya jobbskatteavdrag.Man vill ha en utvärdering innan man eventuellt går vidare med nya. Helt rätt. Satsa i stället pengarna på infrastruktur, klimat, sänkta arbetsgivaravgifter och utbildning, säger Mp. Helt rätt. Behåll Rut och Rot och utvidga dem till nya tjänster,som energibesparande åtgärder. Helt rätt. Sänk arbetstiden för småbarnsföräldrar, men ingen 35 timmars dag. Helt rätt. Vad gör centern? Stärk den gröna centeridentiteten.
Börja som Tyskland med moratorium och översyn av kärnkraften och Vattenfall.

För övrigt förbereder jag KOMPASS årsmöte och lite ärenden till kf i kväll. Vi som älskar möten...

tisdag 3 maj 2011

Usama bin Ladins död löser inte fattigdomen
Det är en lättnad och en befrielse att bli av med en terrorist och massmördare som bin Ladin som försökt upprätta sitt religiösa kalifat och utrota demokratin. Men jag skulle inte som DN och många andra media beskriva det som en "glädje". Det är fel ord när någon skjuts till döds oavsett vem det är. Risken nu är att bin Ladin blir en nartyr och att terrorn ökar. Det är fattigdomen vi ska bekriga för att bli av med terrorn.

Mp blir allt farligare för centern
Det är nya budskap nästan varje dag från Miljöpartiet som pressar oss i centern. Kärnkraften och Vattenfall har kostat oss mycket. Kraven på sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag med mindre än tio anställda och avskaffandet av Las till förmån för ett skiljeförfarande mellan arbetsgivare och arbetstagare är också ett bra förslag. Avskaffandet av förmögenhetsskatten och fastighetsskatten stärker också Mp.

Nu kommer Mp- förslagen om förkortad arbetstid
för småbarnsföräldrar, som går hem i Stockholm och stressade storstadsområden, liksom att man nu vill behålla rut-avdraget. Mp:s förslag om allmän a-kassa ger också företagsröster. Man har däremot förstått att 35-timmarsvecka för alla inte är något bra förslag. Centern får se upp, göra om och se framåt.  Stärk den gröna centeridentiteten.

För övrigt har jag ägnat dagen åt landsting med gruppmöten från tidig morgon och just hemkommen från en dagordning med 46 ärenden. Miljöpartiet är mycket aktivt här också men Gustav Andersson,vårt miljölandstingsråd möter förslagen med en god blandning av kunskap och humor....

måndag 2 maj 2011

Usama Bin Ladins död kan leda till mer terror
och hämnd från Al Qaida. Det kan bli den hemska följden av att Usamas död. Därför måste beredskapen stärkas inte bara i USA utan också i vårt land. På längre sikt kan vi kanske hoppas att  terrornätverket Al Qaida långsamt tynar bort.

Håkan Juholt: Än så länge mest ideoligi
Det tycker jag är huvudintrycket av förstamajtalen i Falun och Borlänge. Innanförskapets samhälle är fyndigt. Kunskapsbaserad ekonomi, värdeburen tillväxt och social inveseringspolitik är också sådant som sätter igång funderingar hos den som lyssnar. Det är ingen dålig metod att skapa intresse. Mest konkret var annars satsningar på fortbildnding för vårdpersonal och musikskolan i kommunerna. Dumt att dra tillbaka förslaget om sänkt restaurangmoms som ger jobb till ungdomar och invandrare.

Mp riktar in sig på att decimera centern
Det är precis som jag sagt länge. Mp lägger förslag som hela tiden utmanar centern, den senaste tiden har det handlat om kärnkraften och att ta två reaktorer ur drift. Dagens artikel på Brännpunkt http://www.svd.se/, handlar om småföretagen och avskaffad sjuklön för företag med upp till tio anställda, sänkta arbetsgivaravgifter upp till en viss lönesumma och sänkt moms för tjänstesektorn. Se upp..., se om... se framåt och stärk den gröna centeridentiteten.

Börja med att göra om Vattenfall
till ett helt och hållet förnybart energiföretag, utan kol, utan kärnkraft och utan olja. Sälj ut detta och satsa på sol, vind och vatten. I dag får vi elkunder betala 12 miljoner om dagen, hittills 16 miljarder kronor, för de två av Vattenfall ägda kärnkraftverken Krummel och Brunsbuttel som stått stilla sedan 2007. Centern måste ställa krav på nya ägardirektiv. Det är att stärka den gröna centeridentiteten.

För övrigt ska jag nu förbereda 46 ärenden inför landstingsfullmäktige i morgon...