måndag 23 juli 2012

Bildt vill stärka EUropas röst som fredsunion med Sverige, Italien, Spanien och Polen
Utrikesminister Carl Bildt skriver på www.dn.se/debatt i dag en artikel om att stärka EU som fredsunion. Det är en underlig artikel på flera sätt. I Bryssel i dag startar Sverige tillsammans med Polen, Italien och Spanien ett arbete med ett utforma en global strategi för EUropa. Uppdrag ges till Utrikespolitiska Institutet i Sverige och motsvarande "tankesmedjor"  i de andra länderna, skriver Bildt.

Varför just dessa fyra länder?
Finns något uppdrag från EU? På vems initiativ skrivs denna strategi? Är det EU som ska ta emot den? Varför är det bara Carl Bildt som skriver artikeln i DN och inte alla fyra? Och, vad är en global strategi för Europa? Jag tror det är fler än jag som önskar svar...

Bildt skriver om att bilda en fullt fungerande ekonomisk och monetär union. Han skriver om en "politisk union"  och att strategin ska handla om hur EU "ska förhålla sig till resten av världen. Oklart. Oklart.

Låt italienarna slippa en ny Berlusconirepris.
Man tror inte riktigt det är sant, men så verkar det vara. Mitt i en massa rättegångar, ekonomisk kris och en tidigare sorti med svansen mellan benen ska Berlusconi nu ställa upp i parlamentsvalet igen för sitt parti Frihetens folk. Men, nej. Bespara oss denna repris. Det räcker med dagens kris.

För övrigt åker jag nu snart in till återbesök på SÖS

Inga kommentarer: