fredag 20 juli 2012

Euron och EU skakar i Finland
Om någon timme från när detta skrivs håller eurons finansministrar ett telefonmöte om 100 mdr euro till spanska banker. I går och i natt diskuterades i Finlands riksdag, som för första gången inkallades på sommaren på 50 år, om Finland ska bistå lånet. Förslag om att både lämna euron (centern) och ha en ny folkomröstning om EU kommer nu upp i Finland. Så kommer det inte att bli, inte i denna omgång, men....Det beror på hur länge denna eurokomedi...eller tragedi fortsätter. Om 60 procent av finländarna tycker att nu räcker det då måste regeringen göra något för att sitta kvar annars vinner Sannfinnländarna och...

Järnvägen och bilprovningen var inga lyckade privatiseringar
Järnvägen har sin egen historia där Socialdemokraterna och Björn Rosengren börjande med uppdelningen i fyra- fem olika bolag med dålig kontroll av helheten. Bilprovningen är ett exempel på privatisering som ligger på gränsen till vad som är klokt. Myndighetsutövning, eller....? Och varför kontrollerade inte staten att 15 procent av aktierna i Opus Group ägs av ett bolag på Cypern där reavinsten är noll och bolagskatten är 10,5 procent. Den frågan får nu besvaras i KU. Klantigt och onödingt av regeringen.

Fp utnyttjar sommartorkan med förslag om höjt tak i sjukförsäkringen till 36.700 kronor eller tio basbelopp
Det är en faktafylld artikel om urholkningen av sjukförsäkringen www.svd.se/brannpunkt. 1991 var det 9 procent som inte hade hela inkomsten sjukförsäkrad, 2010 var det 37procent och 2015 blir det 40. Det urholkar tilltron till det gemensamma. Vi får privata sjukförsäkringar som inte alla har råd med. Vi har däremot råd att satsa gemensamt på en god sjukförsäkring för alla. 1,4 mdr skulle det enligt Fp-artikeln kosta att höja till 10 basbelopp. Det klarar vi för att stärka sammanhållningen.

För övrigt kommer Stoffe hit i kväll och förbereder sin födelsedag  morgon.

Inga kommentarer: