måndag 16 juli 2012

Sätt press på Turkiet att ge kurdiska minoriteten mänskliga rättigheter
Det är en lång historia som aldrig tycks ta slut. Ett av de första större ärenden jag behandlade i EU-parlementet hösten 1995 var ett associationsavtal mellan EU och Turkiet, främst om handel. Jag röstade nej, därför att Turkiet inte uppfyllde kraven på demokrati gentemot kurderna. Det har blivit långsamt bättre med vissa erkännanden av språk och skolor, men i lördags samlades kurder samlades  till en stor demonstration i staden Amen som brutalt slogs ner av turkisk polis.

Jag har ändrat mig sedan länge
och tycker att Turkiet ska bli medlem i EU. Det kan bli en brygga till muslimska länder. Men då måste press sättas på Turkiet att erkänna kurdernas rättigheter. Ett lämpligt tillfälle är när Turkiets president besöker Sverige i September. Då måste Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt tydligt markera kraven för medlemskap.

Datalagringsdirektivet , oj,oj
Så mycket problem för så lite framgångar. Sverige har hittills fått betala 70 milj kronor till EU för att vi inte i tid infört datalagringsdirektivet som skall hjälpa polisen stoppa sätta dit grov brottslighet. Och problemen fortsätter. Flera nät- och telefonoperatörer har ännu inte kommit igång.
Hade vi infört denna integritetskränkande lag om vi inte varit tvungen som medlem i EU? Någon?

För övrigt lyser solen, fåglarna kvittrar och ängen lyser i grönt, rött, blått och gult.


Inga kommentarer: