måndag 31 december 2012

Centern i allvarligt läge - stoppa tokliberalismen i idéprogrammet -  stärk den gröna centeridentiteten
År 1973 fick centerpartiet 26,1 procent i valet. År 1976 fick vi 25.1 och bildade regeringen med Torbjörn Fälldin som statsminister. En jordnära och folklig  politik för en social marknadsekonomi, decentralisering, allsidiga lokalsamhällen, god miljö, socialt ansvar, nej till kärnkraft. Centern var en tredje kraft med den tydliga gröna centeridentiteten. 

Tider är olika. Det går inte bara att översätta, men människor måste känna igen sitt parti. I förslaget till idéprogram gör jag inte det. Det är liberalism, nyliberalism och tokliberalism. Det man närmast tänker på är den amerikanska Tea-Party rörelsen, långt ut till höger. En frihet där du gör som du vill, och andra som dom vill och ingen bryr sig om varandra. Staten ska vara så liten som möjligt. Trygghet, rättvisa, solidaritet och socialt ansvar kommer bort. Programmets hela inriktning verkar vara hämtat från ärkeliberaler som Johan Norberg, Mattias Svensson och Cato-Institutet i Washington. Timbro skrattar glatt.

Sju punkter måste bort och skrivas om.
1. Fri invandring, 2. Plattare skatt, 3. Staten bör vara så liten som möjligt, 4.Månggifte, 5.Avskaffad arvslagstiftning, 6. Avskaffad skolplikt, 7. Begreppet ett federalt Sverige som ska bli en sorts övergång till Den federala EU-staten.

Tiden för kretsar och distrikt att behandla idéprogrammet är på tok för kort. Synpunkter ska vara inne senast 5 februari. Då har arbetsutskottet 2-3 dagar på sig att behandla alla - tusentals ändringar som kommer att föreslås - innan utskicket till partistyrelsen som ska behandla programmet den 15 februari.
Inerndemokrati...??.

Om inte partistyrelsen gör en total omarbetning kommer jag på stämman i mars föreslå återremiss  med en ny arbetsgrupp som får lägga ett väl förankrat förslag till den ordinarie stämman i september.Inga kommentarer: