onsdag 26 december 2012

Palmefilmen - och fyra saker jag inte gillade med Palme
Det finns fler men jag kommer särskilt i dessa fyra
1. Palme var för svenska kärnvapen .
Obegripligt kan man tycka när många kommer ihåg Palme som motståndare till Vietnamkriget och i mångas ögon en fredsmäklare. Det var fel. Inga Thorsson, Alva Myrdal och kvinnorörelsen i SAP drev på för Nej till svenska kärnvapen. Palme var för och det blev en kompromiss att skjuta på frågan.

2. Palme skapade PUKAS och de fasta studiegångarna på universiteten.
Jag var ordförande i Uppsala studentkårs utbildningsutskott. Hela studentkåren från höger till vänster var emot först UKAS och sedan med lite smink PUKAS - fasta studiegångar för studenter. Det skulle bli slut på friheten att läsa vad man ville i sin fil.kand eller fil mag examen. Vi skulle marknadsanpassa studierna. Underligt att Palme som socialdemokrat drev detta.

3.Palme var en intellektuell översittare som hatade Fälldin för hans lågsamma och lite eftertänksamma sätt som gick hem i stugorna
Palme var ingen "snäll " person som kunde debattera i sak men ändå respektera motståndaren, Han var socialt totalt inkompetent och det är obegripligt att inte andra insåg detta. Han "vann" varje debatt mot Fälldin med sina mått men förlorade mot allmänheten och TV-tittarna för sin översittarattityd.

4. Palme lurade svenska folket i folkomröstningen om kärnkraften 1980 med sin linje 2
Jag var vice ordförande i Folkkampajnen mot kärnkraft och mycket aktiv under många år före och efter folkomröstningen. Det skulle bli ja eller nej till kärnkraft det var hela upplägget när partierna gick med på en folkomröstning. Palme förstörde hela idén med sin linje 2 som gjorde att vi inte fick något tydligt beslut om avveckling. 2010-ja men det var långt fram i tiden 1980.

För övrigt ska vi nu ha Annandagsfest  och förbereder förrätt och huvudrätt med de öringar jag fick i Östra Vattensjön i Anaris i somras. Och lite sånger, barn och trevligt.
God Fortsätting

Inga kommentarer: