söndag 2 december 2012

Forskarna blir allt med ense om den smälta polarisen både på Grönland och Antarktis

Ytan på världens hav höjs. Forskarna blir allt mer ense om att det handlar om smälta isar på Grönland och Antarktis och att avsmältningen nu har ökat. Fem gånger fortare än för fem år sedan. I veckans nummer av Science kan vi läsas vad en stor internationell forskargrupp kommit fram till. Det handlar om satellitinstrument som mätt höjd, isens tyngd och rörelser de senaste 20 åren. www.dn.se .

Forskarrapporten visar att Grönland och delar av Antarktis tappar 237 miljarder ton is om året. Havsytan höjs med tre millimeter per år. Det kan låta lite men på ett halvsekel kan det göra en halvmeter och det är mycket när stormar och skyfall sätter in.

De här nya uppgifterna liksom beskedet härom veckan att temperaturen kan stiga upp till fyra grader inom ett halvsekel bör stärka förhandlingarna om klimatet i Doha

Hillary Clinton - en stor förebild inte bara för kvinnor
Hillary Clinton samlar nu sina elva närmaste kvinnliga medarbetare i nätverket ICBLW, International Council of Womans Business Leaderschip på UD i New York Det är en imponerande grupp kvinnor över hela världen där Sveriges tidigare näringsminister och vice statsminister, centerns Maud Olofsson finns med och håller i gruppen om .ledarskap. Det handlar om förebilder, nätverk, mentorer och sponsorer. Det är en grupp som påverkar omgivningen och inspirerar kvinnor och män i hela världen. Hillary är värd en stor stjärna i himlen.

För övrigt var det ett trevligt födelsedagskalas för Sonja i går och nu blir det lite landstingshandlingar igen till tisdag.

Inga kommentarer: