lördag 9 februari 2013

En acceptabl EU-budget som minskar i omfång - bra förhandlat av Reinfeldt och Sverige med sänkt medlemsavgift och nästan bibehållen rabatt
Efter all turbulens måste jag ge godkänt för EU-budgeten 2014-2020. Godkänt både som EU-budget, där den stora förändringen är att budgeten på 960 mdr euro minskar med 6 procent och som svensk insats där Sverige får sänkt medlemsavgift från 33 till 32 mdr kronor. Den största sänkningen görs på jordbrukssstödet och den näst största på regionalstödet. Mindre pengar till franska gårdar. Ökning på forskning och infrastruktur, satsning på att minska ungdomsarbetslösheten och frysta löner för EU-byråkrater och minskad administration. Bra.
Osäkert ändå eftersom EU-parlamentet har vetorätt och kan stoppa hela förslaget.

Camerons besked om folkomröstning har förändrat hela EU-diskussionen
Att budgeten nu minskar i omfång är främst David Camerons förtjänst. Sverige kan också ta åt oss även om vi som land betyder mindre. Camerons besked om folkomröstning om EU-medlemskapet har satt skräck i hela EU -  medlemsländer, kommission, ministerråd, byråkrater. EU får inte växa över huvudet. Det är beskedet också om budgeten. Minska och koncentrera - eller smalare och vassare.

Mp tänker rätt om mer flexibel arbetstid. Centern bör gå före med förslag om livsbalans - en rätt att få arbeta så mycket och så lite man själv vill under olika tidsperioder i livet.
Mp diskuterar frågan i dag på dn.se/debatt. Mp talar helt rätt om att utjämna arbetstiden över livet. Förslagen är dock mindre bra, med sju dagars extra ledighet över året och återkomsten av friåret.
Om centern satsar på livsbalans så tar vi rätt grepp om frågan. Se min motion här på  www. hemmestahasse.blogspot.com för några dagar sedan.

Och nu har vi haft Sara och Hannas här sedan i går eftermiddag med fredagsmys, barnkanalen, vedhämtning och sagor...roligt

Inga kommentarer: